header image

Interview met Magda Samson

Magda pasfoto 2‘Dansen is mijn passie, yoga mijn leven’

 

Magda Samson is gediplomeerd yoga- en dansdocent. Daarnaast heeft zij diverse specialisaties o.a. power-yoga, pilates, zumbadans. Magda begon haar carrière in het kleuteronderwijs, waarna ze al snel haar droom om dansdocent waarmaakte. Ze completeerde haar loopbaan door in 1996 de Samsara Yogaocentenopleiding succesvol af te ronden. Haar belangstelling en honger ging verder en Magda stroomde vervolgens door naar de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en maakte twee yogareizen naar India. Magda geeft inmiddels vijf jaar met heel veel plezier de specialisatie Yoga en Dans Opleiding.

 

Wat heeft jou de Yoga gebracht, wat de dans niet had?

Er is ooit een prachtige documentaire gemaakt over jonge dansers die voorbij hun grenzen gingen om de glansrol te bemachtigen in een ballet. Er is één rol en er zijn honderden gegadigden. De dansers vergeten zichzelf en willen zo goed mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de choreograaf. Zij zijn per slot zijn (levend) materiaal! Hoe meer ze kunnen met hun lichaam, hoe meer danstalen ze spreken, hoe beter de choreograaf met ze kan werken.

 

Ook ik ‘vergat’ mezelf. De dans bracht mij in aanraking met de televisiewereld en het theater. Ik gaf daarnaast veel lessen. Ik had een eigen balletschool en alles wat bij een goed lopende balletschool hoorde, deed ik: Er altijd zijn, voorstellingen organiseren in een echt theater. Ik werkte samen met Herman van Veen. Ik deed mijn uiterste best, omdat hij een groot artiest was, waar ik veel van kon leren. Boven alles bleef ik stralen, ook al was ik moe. Ik bleef bij de buitenkant, want wanneer ik naar binnen zou gaan en mijn moeheid zou gaan ervaren ……..dat nooit! Ik leefde op wilskracht. Toch heb ik altijd geweten waar het werkelijk omgaat maar heb ik de tekens genegeerd.

 

Yoga heeft me weer leren kijken naar binnen en van binnen uit te leven, te dansen. Door de lessen van een voor mij fantastische docent Loes van der Mee, durfde ik deze weg te gaan. Danielle Bersma leerde me met aandacht de oefeningen doen, die ik uiteraard bijna moeiteloos deed, maar ik ben door haar alle Yoga aspecten van de oefening gaan ervaren. Het is een te uitgebreid verhaal om nu te vertellen, maar ik ben echt opnieuw begonnen. Ik kreeg een auto immuun ziekte. Alles in mijn lichaam functioneerde niet meer. Toen de artsen het bijna op hadden gegeven realiseerde ik me, met alles wat ik door Yoga al had onderzocht en mijn dansen te visualiseren en de muziek weer te horen in mijn hoofd dat dit de weg kon zijn om weer beter te worden. En ik ben beter geworden en ik ervaar dit als: ‘Ik mag dit doorgeven’. Ik ben overweldigd door ervaringen die me tot diep van binnen raken. Bovenal is er een groot gevoel van dankbaarheid.

 

dans 15Wat brengt dans in jouw Yogalessen?

Het maakt alles compleet. Wat zich toont als TWEE is ten diepste EEN.

 

Muziek kan erg bepalend zijn. Het heeft een eigen tempo, waardoor je niet meer in je eigen tempo de oefeningen kunt doen. Waarom gebruik je dan toch muziek.

Yoga, Dans en Muziek is een unieke combinatie die helpt verstillen en tevens kracht en levenslust opwekt. De muziek geeft een meerwaarde en kan je meenemen in een flow. Je kan het gevoel krijgen ‘bewogen te worden’ door de muziek. De muziek en de danstaal (dansbewegingen) geven vaak verrassende belevingen en kunnen het gevoel van ‘vrij zijn’ geven of vergroten. Een cursist deed de uitspraak: ‘Ik wist niet dat ik nog zoveel andere bewegingsmogelijkheden had’.

 

De yoga-asana’s en dans worden gelijk als bijvoorbeeld de Suryanamaskara (zonnegroet) als serie opgebouwd en aangeleerd. De houdingen, bewegingen en de verbindende danstaal worden eerst zonder muziek aangeleerd en ervaren in ieders eigen tempo. Ik maak zelf de choreografie en ook hierin zitten ‘yoga-elementen’. Ik leer bijvoorbeeld aan de yogadocenten, dat ze als centrum in een vierkant mandala staan, met bewegingsrichtingen. De vier windrichtingen en de 4 diagonalen. Wanneer ze bewegen nemen ze zichzelf, het centrum altijd mee. Verder gebruik ik ritme en telling als handvatten. Gelijk bij het aanleren van de Suryanamaskara zit je eerst in je hoofd. Na herhalingen kun je uit het hoofd gaan en de verschillende aspecten van de yoga, de dans en de muziek ervaren. Je kunt gaan voelen waar de muziek binnenkomt, op welk lichaamsgebied de muziek inwerkt. Je kunt ervaren dat je zelf beweegt of dat je wordt bewogen. De prana energie kan overal naar toe gaan. De eigen ervaring staat centraal, dat is zo mooi bij de opleiding Samsara. Hoe is jouw adem en jouw adembeweging? Je werkt altijd vanuit je eigen bewegingstaal, jouw basis, prachtig en natuurlijk. Ieders bewegingstaal is anders, je blijft UNIEK. De verruiming van de bewegingen door de dans is heel bijzonder; het geeft je vleugels.

 

Wat wil je dat de docenten meenemen en overbrengen aan hun cursisten?

Er is altijd passende muziek te vinden bij elke beweging, waardoor de beweging en de houding gedragen worden. De ervaring in de oefening verdiept zich hierdoor.

 

Ik biedt in de cursus verschillende thema’s aan, zodat de cursisten dit kunnen ervaren en dat ze daarna op zoek kunnen gaan naar hun eigen thema’s en dat ze daarin zelf de geestelijke en energetische aspecten onderzoeken, zodat zij hun cursisten ook de ruimte geven dit te doen.

 

Dat ze hun cursisten leren de asana’s uit te voeren binnen hun mogelijkheden. Ik adviseer om eenvoudig te beginnen, zodat ze hun cursisten de tijd gunnen om hun lichaam aan al deze nieuwe bewegingen te laten wennen. Ze zien hun cursisten veelal één keer in de week. ‘Bouw het rustig op en geniet!’, zeg ik.

 

Ik ben best streng, want ik wil dat de voorbereiding van de docent helemaal klopt. De docent neemt de cursist mee, geeft de handvatten en begeleidt in de houdingen en de dans. Het is een beleven van binnenuit. De Yoga Dans is voelbaar. ‘Ik wil je niet ZIEN dansen, ik wil je ENERGIE voelen’, zeg ik tegen de yogadocenten. Alles beweegt in de Yoga & Dans, het hele universum danst, DANS VANUIT JE HART!

 

Wat is jouw favoriete asana?

De GARUDASANA, Vishnu’s drager.

Ik heb ondervonden dat ook al zat ik door mijn ziekte opgesloten in mijn lichaam; ik kon niet meer lopen, ik kon niet meer horen en mijn nieren en longen functioneerden niet meer, het een overweldigende ervaring is om ruimer te zijn dan mijn lichaamsgrenzen. Mijn vleugels uitslaan zoals de Garuda kan doen brengt me lichamelijk terug naar de openheid. Iedere keer realiseer ik me hoe snel ik me weer beperk. In deze houding ervaar ik het gevoel ruimer te zijn, een spiritueel wezen te zijn, dat gaat nooit meer verloren.

 

 

 

dans 12

Dit is mijn weg.

Met dansante Yoga Groet,

Magda.

 

 

 

 

 

 

 

 

De mythe van Garuda

De garudasana, de adelaar

De garudasana is genoemd naar Garuda, Vishnu’s drager, een goddelijke vogel met een kop, vleugels, klauwen en bek van een adelaar en het lichaam en de ledematen van een mens. (Vishnu is de God van de spirituele ontwikkeling.)

 

Garuda kwam te voorschijn uit een heel groot ei en bij zijn geboorte straalde hij als een miljoen zonnen. De gloed van Garuda is oogverblindend waardoor de goden verkeerdelijk dachten dat hij Agni was, de vuurgod en waardoor ze hem aanbaden. De goden waren bang van zijn krachten en vroegen hem zichzelf kleiner te maken en zijn krachten in te tomen. Om zijn moeder van de slangen te bevrijden moest Garuda drie opdrachten uitvoeren.

 

In zekere zin zijn we allemaal een beetje als Garuda. We zijn spirituele wezens, groter dan dit leven. Doordat we stoffelijk zijn, zijn we kleiner gemaakt en houden we onze spiritualiteit verborgen, opgesloten. Als spirituele wezens, die als mens leven worden we voortdurend geconfronteerd met obstakels. Deze hindernissen kunnen we, net zoals Garuda met zijn opdrachten deed, overwinnen door ons tot onze goddelijke natuur te wenden.

 

In de Garudasana Beginnen we met de armen en benen open en gestrekt en maken we ons lichaam kleiner terwijl we ons intrekken. We houden de houding aan en wanneer we hem loslaten, keren we terug naar de openheid.