Volg ons op Facebook
Volg ons via Twitter
Volg ons via RSS Feed

Yoga en Kanker

 

yoga en kanker

Bijscholing Yoga en kanker

 

Start: Nieuwe data nog onbekend in Schiedam.

 

“Je bent meer dan je kanker!’  Deze 7-daagse bijscholing start voor de negende maal. Al jarenlang is Yoga en kanker een onderwerp waar Samsara Yoga Opleiding intensief mee bezig is.

Bijzondere docenten zijn bij elkaar gekomen om dit moeilijke onderwerp vorm te geven. We hebben respect en waardering voor ieder die dit meemaakt. We zijn dankbaar dat we deze cursus kunnen geven en dat Yoga voor mensen met kanker toegankelijker wordt.

 

Opbouw

De cursus omvat zeven dagen met inhoudelijke kennis over kanker, ziekte, behandeling, klachten en yogaoefeningen en meditatie. In deze bijscholing is ook een praktijk-stagedag opgenomen. Dit houdt in dat je een dag of een dagdeel meeloopt bij een plek waar je in contact komt met mensen die kanker hebben. Je kan denken aan een ziekenhuis, inloophuis, voedingsspecialiste. Het doel is dat je je eigen ervaring uitbreidt of verdiept. Je maakt een verslag van ongeveer 1 A4 van deze dag. In het verslag is opgenomen, waar je bent geweest, met wie je contact hebt gehad en welke informatie je verkregen hebt en waarom deze informatie waardevol is voor je.

 

De bijscholing wordt afgesloten met een examen. Het examen bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. Voor het theoriedeel stel je zelf een les samenstelt voor deze doelgroep, (zo uitgebreid als je die ook voor jezelf zou willen ontvangen). Je neemt deze les op papier mee voor de overige cursisten en de docent. Op die manier ontvang je op de laatste dag 12 – 17 lessen. Voor het praktijkdeel geef je 1 a 2 oefeningen uit die les aan de groep, die elk een casus speelt.

 

 

Docenten

Femke Hol MSC., yogadocent, sociaal wetenschapper, coördinator Samsara congres en Samsara bijscholingen

Danielle Bersma, fysiotherapeut, yogadocent en coördinator Samsara bijscholingen

Prof. Dr. Maurice van de Bosch, Hoogleraar Interventie Radiologie UMC Utrecht, raad van bestuur OLVG Amsterdam en yogi.

Loes van der Mee, yogadocent, Gestalt psychotherapeut en docent communicatieve vaardigheden

Mariëlle Cuijpers, geestelijk begeleider, sociale wetenschapper, yogadocent en coördinator Samsara Yoga docentenopleiding

Christiane Gathmann, voedingsdeskudige, yogadocent en ervaringsdeskundige

Marja de Rooij,  yogadocente, verpleegkundige (niet-praktiserend), docent verpleegkundige (niet praktiserend) en ervaringsdeskundige

 

Lesdagen 2017

Data op dinsdag 10 oktober, 14 november, 12 december, 16 januari, 6 februari, 13 en 27 maart (laatste dag is examendag) (eventuele wijzigingen in data onder voorbehoud)

De lesdagen zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Lesblok 1 van 10.00 – 12.30 en lesblok 2 van 13.15 – 16.00 (met 15 min. theepauze)

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met 35 punten. Je behaalt het certificaat op het moment dat alle opdrachten zijn ingeleverd en deze voldoende zijn bevonden. Verder is deelname aan de laatste praktijkdag verplicht en dien je minimaal 5 van de 7 lesdagen te hebben gevolgd. Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname voor de helft van het aantal punten. Het is mogelijk gemiste lesdagen in een latere bijscholing in te halen tegen een dagvergoeding van 40 euro per dag.

 

Locatie

Samsara Schiedam,

Korte Haven

125 Schiedam

 

Kosten en inschrijving

€ 545,-  (€ 90,-  inschrijfgeld en € 455,- cursusgeld).

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan aan femke@samsara.nl

Coördinator van deze bijscholing: Femke Hol.

 

Uitgebreide toelichting per docent op de onderwerpen die zij in deze cursus behandelen

Een dagdeel introductie,  dagdelen praktijk en de examendag door Femke Hol,  yogadocent, coördinator Samsara congres en o.a. Samsara femke hol pasfotobijscholing Yoga en Kanker.

Femke geeft aan het begin van de cursus uitleg over de inhoud van de cursus. Zij zal uitleg geven over het programma, de stage en de examendag. Femke beoordeelt de praktijkverslagen en de laatste lesdag. Daarnaast is korte uitwisseling van motivatie van verschillende cursisten gewenst gezien de intensiteit van het onderwerp van de bijscholing. Daarnaast geeft Femke verschillende praktijk dagdelen in de cursus. Kanker is in alle opzichten een ingrijpende ziekte voor de patiënt zelf en voor de directe omgeving. Op deze dagen onderzoeken we hoe yoga een bijdrage kan leveren aan mensen met kanker/of herstellende van kanker.

De volgende vragen staan centraal:

 • Wat kun je allemaal tegen komen als je les gaat geven met mensen met kanker of herstellende zijn?
 • Met welke didactische aspecten houd je rekening en hoe bouw je een les op?
 • Hoe ‘vertaal’ je de bekende yogaoefeningen?
 • Welke meditatieve en ontspanningsoefeningen kan je toepassen?
 • Welke pranayama technieken kan je inzetten?
 • Welke handmudra’s kan je gebruiken?

danielle_

 

Twee dagdelen: ‘Klachten, hoe ga je ermee om?’, door Danielle Bersma, yogadocent en coördinator Samsara Yoga Opleiding.

In deze dagdelen wordt er gekeken naar klachten die mensen met kanker kunnen hebben en welke oefeningen nuttig kunnen zijn.

Onderwerpen zijn:

 • Oedeem, behandeling en oefeningen
 • Schouderklachten na een borstamputatie, borstbesparende operatie en oefeningen
 • Wondgenezing en littekenbehandeling
 • Daarnaast wordt aandacht besteed aan:
 • massage van eigen lichaamsdelen (voet, benen, buik, armen, schouder en gezicht)

 

Een dagdeel: ‘Wat is kanker?’, door Prof. Dr. Maurice van de Bosch, Hoogleraar Interventie Radiologie UMC Utrecht. Als yogadocent Foto Maurice bij Ganga 3is het belangrijk kennis van zaken te hebben om te kunnen werken met deze doelgroep. Aan bod komt:

 • Wat is kanker, hoe ontstaat het?
 • Welke soorten zijn er?
 • Diagnose
 • Welke behandelingen zijn er?
 • Wat is chemotherapie?
 • Hoe werkt bestraling?
 • Wanneer opereer je?
 • Wat zijn de (neven)effecten van die behandelingen?
 • Preventie

Deze dagdelen omvatten veel theorie en tegelijkertijd is er ruimte voor bewustwording. Prof. Dr. Maurice van den Bosch, zelf fervent yoga beoefenaar geeft ruimte aan het mentaal – meditatieve aspect en legt ook uit wat yoga voor hem, zijn eigen team en patiënten kan betekenen. I.v.m. zijn werkzaamheden aan de UMC Utrecht kan het voorkomen dat dit dagdeel behandeld wordt door een andere docent.

 

marielle_

 

Een dagdeel: ‘Rouwverwerking’, door Mariëlle Cuijpers, geestelijk begeleider, sociale wetenschapper en yogadocenten coördinator Samsara Yogadocentenopleiding.

Belangrijk uitgangspunt bij dit thema is: Ieder mens is uniek en daarmee ook ieders rouwproces.

Toch zijn er duidelijke overeenkomsten en is er veel over te leren.

Aan bod komen:

 • De fases en rouwtaken die er in een rouwproces zijn te onderscheiden
 • Tips en valkuilen in het bijstaan van mensen met kanker
 • Uitwisselen van persoonlijke ervaringen met rouw.

 

Twee dagdelen: ‘Je bent meer dan je kanker’, door Loes van der Mee, yogadocent en opleider.loes_pasfoto

Het stilzitten is een meditatieve oefening waarin het geestelijk aspect van de yoga beoefend wordt. Het stilzitten dat je in deze cursus krijgt aangeboden omvat 2 belangrijke ‘doelen’:

 • Het inzicht in jezelf en je eigen motivatie om met mensen met kanker te werken.
 • Didaktische handvatten: hoe kan je het belangrijke meditatieve stilzitten in je lessen inbouwen en aanbieden en wat voor ‘tools ‘ heb je daarbij nodig om je cursisten goed te begeleiden.

De volgende thema’s komen aan bod: je eigen proces, omgaan met pijn en angst, geborgen zijn, ontvangen wat er is, hoe het leven te leiden dat iemand met kanker heeft, de positieve kant van het leven, kwaliteit van het leven, humor, verdriet.

Verder zal Loes kleine bewegingsoefeningen en klankoefeningen aanbieden en laten ervaren wat klankoefeningen kunnen betekenen voor deze cursistengroep.

 

christianeEen dagdeel: ‘Delen en Helen’, door Christiane Gathmann, ervaringsdeskundige, yogadocent.

In dit dagdeel zal met name de eigen ervaring centraal. Christiane heeft zelf kanker aan den lijve ondervonden. Zij vertelt haar eigen haar verhaal en zal yoga-oefeningen aanbieden die haar geholpen hebben. Daarnaast zal ze oefeningen doen, waarmee rekening gehouden wordt met omstandigheden, zoals veel liggen tijdens ziekenhuisopnames, spanning in nek- en schoudergebied en operatiewonden. Tijdens dit dagdeel is er veel ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Lees ook artikel: ‘Yoga- een zacht dekentje van liefde’, door Christiane.

 

 

marja de rooij fotoEen dagdeel: ‘Technische aspecten vanuit de oncologie’, door Marja de Rooij, yogadocent, verpleegkundige (niet praktiserend) en ervaringsdeskundige. Marja is tevens auteur van ‘Helende Yoga’. Aanvullend op de informatie die wordt verkregen van de arts wordt tijdens dit dagdeel door de verpleegkundige meer stilgestaan bij het proces tijdens en na de behandeling. Welke impact hebben alle behandelingen op een patiënt en hoe kan yoga de patiënt helpen?

 • Wat is de rol van yoga bij kanker?
 • Wat is een stoma?
 • Wat is de impact van deze behandelingen?
 • Hoe gaat het herstel?
 • Waar kan men terecht voor meer informatie?
 • Oefeningen uit het boek Helende Yoga.
Powered by Studio van Zwet