Yogastijl

Samsara Yoga weet Oosterse ervaring en wijsheid te integreren met Westerse kennis. De basis van de opleiding bestaat uit eeuwenoude waarheden uit de yoga. Studenten krijgen via de eigen ervaring inzicht in de fysieke, energetische en geestelijke werking van yogahoudingen, verrijkt met actuele Westers wetenschappelijke kennis over het lichaam.

 

Weten wat je doet

In Nederland gaan mensen vaak naar een yogales toe vanuit een bepaalde motivatie of klacht. Ze zijn bijvoorbeeld gespannen, ervaren stress, ademen niet goed, hebben rugklachten of regelmatig hoofdpijn. Om goed en verantwoord yogales te kunnen geven, vinden wij het daarom noodzakelijk dat yogadocenten weten hoe het lichaam functioneert en hoe yoga-houdingen dit beïnvloedt.

 

Door te oefenen met je eigen lichaam en te observeren bij je medestudenten maak je je een gedegen kennis van anatomie, fysiologie en neurologie eigen, die je direct toepast in de yoga. Je leert zelf yoga beoefenen zonder klachten te ervaren en te doceren zonder dat cursisten blessures krijgen.

 

Filosofie

Samsara Yoga is gebaseerd op de filosofische stroming Advaita Vedānta (nondualisme) uit India. Deze filosofie sluit het meest aan bij hoe je al bent. Bekende yogi’s vanuit deze filosofie zijn Sri Ramana Maharshi en Sri Nisargadatta Maharaj. Centraal in yoga beoefenen en mediteren staat het observeren en dat is overal en altijd mogelijk, ook in je dagelijks leven. In de Advaita wordt gezegd: ‘Je bent er nu al helemaal klaar voor’, je kunt op elk moment de uitnodiging oppakken om te gaan observeren en dan eens zien wat er gebeurt. Advaita kent dus een heel open aanpak, zeker in vergelijking met andere filosofische stromingen waarin er een vaste volgorde is van bijvoorbeeld eerst voorbereidende yogaoefeningen doen voordat je gaat mediteren. Meer informatie over Advaita Vedānta staat in het interview met filosofiedocent Aad Verboom.

 

In de artikelen kun je meer lezen over onze yogastijl en hoe we kijken naar docentschap.