Volg ons op Facebook
Volg ons via Twitter
Volg ons via RSS Feed

Zwangerschapsyoga

 

 

zwangerschapsyoga

Opleiding Zwangerschapsyoga

                                                            

Start: 29 januari 2019 te Breda.

 

In deze erkende 10-daagse specialisatie word je opgeleid tot een deskundige docent met een eigen visie op zwangerschapsyoga. Geen vaste cursusformats of series maar een opleiding waarna je als docent in staat bent om ouders een uitgebreide voorbereiding te geven op een zo ontspannen mogelijke bevalling. Tijdens de opleiding is aandacht voor alle fysieke, emotionele en spirituele aspecten rondom de zwangerschap en bevalling. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de eigen ontwikkeling als docent.

 

Achtergrond

In 1966 introduceerde Rita Beintema de zwangerschapsyoga in Nederland en verrichte hiermee baanbrekend werk. In samenwerking met gynaecologen en verloskundigen legde zij de basis van deze docentenopleiding zwangerschapsyoga. Rita publiceerde verschillende yogaboeken, waaronder een aantal heel specifiek op het gebied van zwangerschapsyoga. Deze toonaangevende boeken worden nog steeds in deze en andere opleidingen gebruikt. Veel van de huidige zwangerschapsyogadocenten in Nederland zijn opgeleid bij Samsara.

Uiteraard is de opleiding is in de loop van de tijd doorontwikkeld om zo te blijven aansluiten op de ontwikkelingen in de verloskunde en de maatschappij. Wat is gebleven is de basis in de yogafilosofie, de centrale rol van de vrouw en de visie op de drie-eenheid vader-moeder-kind.

 

 

Opbouw van de opleiding

De opleiding kent zowel theoretische als praktische lessen. De volgende aspecten worden behandeld:

 • Adem: betekenis, bewustwording en diverse bruikbare technieken tijdens zwangerschap, de ontsluitingsperiode en de uitdrijving (yogaperstechniek).
 • Oefeningen: goede basishoudingen, losmaakoefeningen, spierversterkende oefeningen, ontspanningsoefeningen, geschikte asana’s en series en meridiaan oefeningen.
 • Stilzitten/meditatie: omgaan met angst en pijn, geestelijke aspecten van vader- en moederschap, zelfonderzoek.
 • Didactiek: lesopbouw, zelfonderzoek, rol van partner.
 • Yogafilosofie: zwangerschap in relatie tot diverse aspecten uit de yogafilosofie, chakra’s, meridianenleer
 • Massage: aanleren van verschillende massagetechnieken.
 • Anatomie en fysiologie: werking van ademhaling, anatomie, klachten rondom zwangerschap, bevalling en post partum klachten.
 • Verloskunde: verloop zwangerschap en bevalling, pathologie, baringshoudingen, pijnbestrijding en kunstverlossingen.

 

De docenten

De verschillende docenten zijn actieve en ervaren professionals in hun eigen vakgebied:

Danielle BersmaLoes van der MeeRomanie Noordegraaf, Femke Hol en een verloskundige.

 

VYN erkend

De opleiding staat voor volledigheid, kwaliteit en actualiteit en wordt als specialisatie erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) geaccrediteerd met 50 punten.

 

Praktische informatie

Om aandacht en interactie te waarborgen bestaat de groep bestaat uit maximaal 13 personen. De opleiding wordt afgesloten met een examen en een werkstuk dat bestaat uit deelopdrachten die je gedurende de opleiding maakt.

Deze opleiding is een specialisatie, geschikt voor yogadocenten (in opleiding) en voor mensen met een achtergrond in zwangerschapsbegeleiding die dit met yoga willen combineren en zelf yoga beoefeningen of dit gedurende de opleiding minimaal één maal per week willen doen (bij voorkeur bij een yogadocent die ook aangesloten is bij de VYN).

 

Lesdagen

De lesdagen worden gepland op dinsdag 29 januari, 12, 19 en 26 februari, 19 maart, 16 april, 7 en 28 mei, 4 en 18 juni van 10.00 – 15.30 uur met 45 min. pauze. (wijzigingen in data onder voorbehoud).

 

Locatie:

Samsara Breda

Bastionstraat 13

4817 LD Breda

Deze locatie is zeer goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer (max. 15 min lopen vanaf Breda Centraal). Gratis parkeren voor de deur.

 

Boekenlijst

Tijdens de opleiding ontvang je een cursusmap met informatie.
Aanvullend gebruiken we de volgende boeken, waarvan als verplichte literatuur geldt:

 

 • Interessante literatuur, maar niet verplicht:
 • Yoga oefenboek voor de basis, door D. Bersma, L. van der Mee en M. Cuijpers (aan te schaffen op de 1e lesdag voor 25 euro)
 • Als bevallen spannend is, Lilian Wirken

Soms kun je deze boeken ook via Marktplaats of bol.com tweedehands krijgen.

 

Kosten en inschrijving

De kosten zijn: € 90 inschrijfgeld en 885 cursusgeld. Termijn betaling is mogelijk. Dit bedrag is inclusief een cursusmap, en gebruik van koffie en thee gedurende de dag. Lunch en boeken zijn niet bij de prijs inbegrepen.

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Liever gespreid betalen? Vraag naar de mogelijkheden.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag aan femke@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Femke Hol

 

Congres Zwangerschapsyoga

Vanuit de opleiding wordt tevens het Congres Zwangerschapsyoga georganiseerd dat ervoor zorgt dat docenten op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen. Dit congres is ook toegankelijk voor zwangerschapsyogadocenten van andere opleidingen en andere specialisten in de geboortezorg zoals doula’s, mama- en babycoaches, verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden.

Op zondag 6 november 2016 jl. vond het laatste congres plaats over zwangerschapsyoga. In 2017 staat het congres in het teken van Yoga en Non-dualiteit.

Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan via facebook of stuur een mailtje naar Samsara via: congres@samsara.nl

 

Eerdere congressen

Congres zwangerschapyoga ‘Ont-moeten’

Congresdag Zwangerschapsyoga

 

 

 

Powered by Studio van Zwet