header image

Zwangerschapsyoga

 

 

Opleiding Zwangerschapsyoga

                                                            

Start: 6 oktober 2020 te Schiedam.

 

In deze erkende 10-daagse specialisatie word je opgeleid tot een deskundige docent met een eigen visie op zwangerschapsyoga. Geen vaste cursusformats of series maar een opleiding waarna je als docent in staat bent om ouders een uitgebreide voorbereiding te geven op een zo ontspannen mogelijke bevalling. Tijdens de opleiding is aandacht voor alle fysieke, emotionele en spirituele aspecten rondom de zwangerschap en bevalling. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de eigen ontwikkeling als docent.

 

Achtergrond

In 1966 introduceerde Rita Beintema de zwangerschapsyoga in Nederland en verrichte hiermee baanbrekend werk. In samenwerking met gynaecologen en verloskundigen legde zij de basis van deze docentenopleiding zwangerschapsyoga. Rita publiceerde verschillende yogaboeken, waaronder een aantal heel specifiek op het gebied van zwangerschapsyoga. Deze toonaangevende boeken worden nog steeds in deze en andere opleidingen gebruikt. Veel van de huidige zwangerschapsyogadocenten in Nederland zijn opgeleid bij Samsara.

Uiteraard is de opleiding is in de loop van de tijd doorontwikkeld om zo te blijven aansluiten op de ontwikkelingen in de verloskunde en de maatschappij. Wat is gebleven is de basis in de yogafilosofie, de centrale rol van de vrouw en de visie op de drie-eenheid vader-moeder-kind.

 

 

Opbouw van de opleiding

De opleiding kent zowel theoretische als praktische lessen. De volgende aspecten worden behandeld:

  • Adem: betekenis, bewustwording en diverse bruikbare technieken tijdens zwangerschap, de ontsluitingsperiode en de uitdrijving (yogaperstechniek).
  • Oefeningen: goede basishoudingen, losmaakoefeningen, spierversterkende oefeningen, ontspanningsoefeningen, geschikte asana’s en series en meridiaan oefeningen.
  • Stilzitten/meditatie: omgaan met angst en pijn, geestelijke aspecten van vader- en moederschap, zelfonderzoek.
  • Didactiek: lesopbouw, zelfonderzoek, rol van partner.
  • Yogafilosofie: zwangerschap in relatie tot diverse aspecten uit de yogafilosofie, chakra’s, meridianenleer
  • Massage: aanleren van verschillende massagetechnieken.
  • Anatomie en fysiologie: werking van ademhaling, anatomie, klachten rondom zwangerschap, bevalling en post partum klachten.
  • Verloskunde: verloop zwangerschap en bevalling, pathologie, baringshoudingen, pijnbestrijding en kunstverlossingen.

 

De docenten

De verschillende docenten zijn actieve en ervaren professionals in hun eigen vakgebied:

Romanie Graumans, Loes van der Mee, Jacqueline Luchtmeijer en Femke Kroonen en een verloskundige.

 

VYN erkend

De opleiding staat voor volledigheid, kwaliteit en actualiteit en wordt als specialisatie erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) geaccrediteerd met 50 punten.

 

Praktische informatie

Om aandacht en interactie te waarborgen bestaat de groep bestaat uit maximaal 18 personen. De opleiding wordt afgesloten met een examen en een werkstuk dat bestaat uit deelopdrachten die je gedurende de opleiding maakt.

Deze opleiding is een specialisatie, geschikt voor yogadocenten (in opleiding) en voor mensen met een achtergrond in zwangerschapsbegeleiding/bevalling, bijvoorbeeld vroedvrouwen, verloskundigen, doula’s enz. Het wekelijks beoefenen van yoga wordt wel aanbevolen.

 

Lesdagen

Lesdagen 2020 / 2021 te Schiedam: 6 en 27 oktober, 10 november, 1 december 2019, 12 januari, 9 februari, 9 en 30 maart, 13 april en 11 mei 2021. (Wijzigingen in data onder voorbehoud). De lestijden zijn van 10.00 – 16.00 (30 minuten lunchpauze en 15 min. theepauze in de middag).

Lesdagen 2019 / 2020 te Breda: 5 en 19 november, 10 december 2019, 7 en 21 januari, 11 februari, 3 en 31 maart, 14 april en 12 mei 2020. (wijzigingen in data onder voorbehoud). De lestijden zijn van 10.00 – 16.00 uur (30 minuten lunchpauze en 15 min. theepauze in de middag).

 

Locatie:

Samsara Schiedam

Korte Haven 125

3111 BH Schiedam

Deze locatie is goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer (ongeveer 15 min lopen vanaf Schiedam Centraal). Gratis parkeren op de Vlaardingerdijk (3 min. loopafstand) en betaald parkeren voor de deur.

 

Boekenlijst

Aanvullend gebruiken we de volgende boeken, waarvan als verplichte literatuur geldt:

Soms kun je deze boeken ook via Marktplaats of bol.com tweedehands krijgen.

 

Kosten en inschrijving

De kosten zijn: € 90 inschrijfgeld en 905 cursusgeld. Dit bedrag is inclusief gebruik van koffie en thee gedurende de dag. Lunch en boeken zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het is ook mogelijk te betalen in 3 termijnen van elk 310 euro (termijn 1 voor 1 oktober 2020, termijn 2 voor 1 januari 2021, termijn 3 voor 1 april 2021), dit bedrag is excl. het inschrijfgeld van 90 euro.

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag aan romanie@samsara.nl

Coördinator van deze bijscholing: Romanie Graumans

 

Congres Zwangerschapsyoga

Op zondag 6 november 2016 organiseerde Samsara congres over zwangerschapsyoga.

Wil je op de hoogte blijven over het congres, volg ons dan via facebook of stuur een mailtje naar Samsara via: info@samsara.nl

 

Eerdere congressen

Congres zwangerschapyoga ‘Ont-moeten’

Congresdag Zwangerschapsyoga

 

 

 

Powered by Studio van Zwet