header image

Aad Verboom

‘Een goed begrip van de geschiedenis en filosofie van de yoga ondersteunt de beoefening van meditatie en helpt deze in het dagelijks leven in te passen.’

 

Aad Verboom verzorgt vanaf 1996 lessen filosofie en de theoretische achtergrond van de Yoga bij Samsara Yoga Docentenopleiding.

 

 

 

 

Visie

Aad: ‘Als je begrijpt hoe het begrip bewustzijn zich ontwikkelde en hoe het functioneert dan kun je het ook beter toepassen. De yoga die wij nu beoefenen, is een vele honderden jaren verfijnd en uitgekristalliseerd product, met inmiddels ook teksten in het Nederlands. In elke vertaling gaat echter wat verloren en het boeit me om terug te gaan naar de oorspronkelijke filosofische teksten over bewustzijn, in het Sanskriet, en van daaruit de inhoud van het begrip te leren kennen.

In het Sanskriet bestaat er een hele zee en hele routekaart aan begrippen over bewustzijn. Ik vind het belangrijk om de oude begrippen te vertalen naar iets wat voor de studenten begrijpelijk is, in de eigen taal en cultuur.

Uiteindelijk gaat het om de toepassing van je kennis en dan gaat kennis en ervaring elkaar versterken. In het boeddhisme wordt gezegd: 98 procent is ervaring en twee procent is analyseren en begrijpen. Maar die twee procent is wel onmisbaar en daarover doceer ik bij Samsara.’

 

Studie

Op de website van Aad staat meer over zijn activiteiten.

 

Beoefening

Na een periode van oriëntatie waarin onder andere twee vormen van Yoga beoefend werden, is Aad sinds zijn 23e beoefenaar van een klassieke, boeddhistische vorm van meditatie genaamd Vipassana (Inzichts-) meditatie. Bij Vipassana meditatie gaat het om het ontwikkelen van opmerkzaamheid (opletten), van moment tot moment, zonder een object te zoeken of weg te duwen. Deze meditatievorm heeft daarom ook veel gemeenschappelijk met de meditatie in de traditie van Advaita Vedānta zoals die binnen Samsara beoefend wordt.

 

Lees ook het interview met Aad Verboom over zijn filosofielessen bij de yoga docentenopleiding.