Specialisatie

Yoga&Dans Basisopleiding

De basisopleiding Yoga & Dans bestaat uit een uitgebreid oefenprogramma van dans- en yogaoefeningen, die samensmelten in een Yoga&Dans choreografie. Deze specialisatie laat je de unieke combinatie van de bewustwording, de houdingen en het meditatieve aspect van de yoga, de bewegingen van de dans, de muziek en het enthousiasmerende van de dans ervaren. Elke lesdag wordt er aandacht besteed aan bepaalde aspecten uit de methode Yoga&Dans van Magda Samson.

Er is steeds een vaste choreografie. Door herhaling gaan de bewegingen in je lichaam zitten. Daarna komen de ervaring, de bewustwording en de meditatieve beleving meer op de voorgrond. Het aanleren van deze vaste structuur geeft steun, waardoor je jezelf verder ontwikkelt. Het loslaten van een aangeleerde structuur kan een belangrijke stap in je ontwikkeling zijn.

Door de zorgvuldige opbouw en samensmelten van de yoga- en dansoefeningen vergroot je eigen bewegingen en daarmee je ‘bewegingstaal’. Je kunt jezelf ervaren als deel van het geheel. Je kunt ontdekkingen doen in energielagen die onontgonnen blijken te zijn.

De basisopleiding maakt onderdeel uit van een serie van drie blokken waarmee je jezelf kunt specialiseren tot Yoga&Dans docent. Vanuit de ontstaansgeschiedenis van deze specialisatie geeft Magda deze opleiding exclusief bij Samsara.

Voor wie

Yogadocenten en yogastudenten, met minimaal 200u yogascholing, die ervaring hebben met dans (met name jazz dans en moderne dans). Het is zeer sterk aanbevolen voorafgaand aan de specialisatie minimaal één van de Yoga&Dans weekenden te volgen.

Wat ga je doen/leren?

 • Je krijgt inzicht krijgen in het ontstaan van Yoga&Dans, de onderbouwing van de methode en de drie-eenheid yoga, dans en muziek en inzicht krijgen in de gebruikte  basisprincipes van de chakrafilosofie.
 • Je leert dat iedere beweging bestaansrecht heeft
 • Je hebt de opbouw van een Yoga&Dansles ervaren: kennismaking met de opbouw van de yogales en de lichamelijke aspecten.
 • Je kunt het geestelijk aspect omschrijven verbonden aan de beweging in een Yoga&Dans choreografie.
 • Je leert jezelf de juiste vragen kunnen stellen om je bewust te worden van wat een beweging betekent.
 • Je wordt bekend met het voelend leren zien in een Yoga&Dans choreografie.
 • Je leert de kwaliteiten van de adem ervaren in een Yoga&Dans choreografie.
 • Je maakt kennis met de energie van de verschillende chakras.
 • Je leert danstaal herkennen en deze zelf beoefenen.
 • Je leert over muziekkeuze en de theorie over maat en ritme. Het leren tellen en schematisch weergeven van een muziekstuk.
“Niet alleen choreografieën maar ook een diepere kijk naar jezelf op alle lagen. Fantastisch.”
‘Het doet veel meer met mij dan ik had gedacht.’
“Kundige docent die veilige omgeving biedt.”

Studiebelasting

Tijdens de opleiding wordt verwacht dat je gemiddeld 4 uur per week besteedt aan het maken van de huiswerkopdrachten en het oefenen van de aangereikte Yoga&Dans choreografieën.

Afronding

Je ontvangt een certificaat wanneer je alle lesdagen aanwezig bent geweest  en de  huiswerkopdrachten met voldoende kwaliteit hebt afgerond. Hierbij gaat het onder andere over het kunnen benoemen van de drie aspecten in een Yoga&Dans choreografie en het kunnen tellen en schematisch kunnen weergeven van een muziekstuk.

De bijscholing kan opgevoerd worden als erkende bijscholing voor de lidmaatschapstoetsing van de Vereniging van Yogadocenten Nederland met 25 contacturen.

Vervolg

Y&D Specialisatie
Y&D Specialisatie 2
over samsara

Praktische informatie

De bijscholing vindt plaats op onze hoofdlocatie aan de Korte Haven 125, 3111 BH Schiedam.

 • Data: zondagen 8 en 22 september, 20 oktober, 17 november, 15 december 2024
 • Tijd: van 11.00 tot 17.30 uur

Binnen Samsara staan persoonlijke aandacht en uitwisseling centraal. We werken daarom met een kleine groep van maximaal 12 deelnemers.

Deelname aan deze bijscholing bedraagt 595 euro, dit is inclusief 200 euro inschrijfgeld.

Bij aanmelding ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.