Specialisatie

Yoga&Dans Masterclasses Choreografie

In de Basisopleiding Yoga&Dans heb je je eigen beleving onderzocht. In de Masterclasses Choreografie en de Masterclasses Didactiek en methodiek komt het ambacht docent Yoga&Dans in de aandacht. Het Yoga&Dans docentschap bestaat uit twee onderdelen:

 • Het maken van een eigen Yoga & Dans choreografie;
 • Het maken van een Yoga & Dans les en het doceren hiervan.

De Masterclass Choreografie voorziet in het kunnen maken van een eigen Yoga&Dans choreografie. Deze choreografie zal een weergave zijn van jouw eigen proces en is in eerste instantie bedoeld om je daarin inzicht te geven. Het maken van een Yoga&Dans les en het doceren hiervan komt in de volgende module, de Masterclass Didactiek en methodiek aan de orde.

De Masterclasses Choreografie bestaan uit een uitgebreid oefenprogramma gericht op het zelf kunnen maken van een Yoga&Danschoreografie. Elke lesdag wordt er aandacht besteed aan bepaalde aspecten uit de methode Yoga&Dans van Magda Samson.

Je oefent veelvuldig in groepen aan de hand van interactieve werkvormen waarbij je je ervaringen deelt met de groep. Je krijgt theorie en handvatten om muziek voor een Yoga&Dans choreografie te kiezen. Je ervaart waar en hoe klanken en muziek het lichaam binnen komen. Je leert de asana’s en de dansbewegingen te verwerken binnen jouw choreografie. Hierbij oefen je ook om jouw beleving te verwoorden. Je integreert de lichamelijke, geestelijke en energetische aspecten van de yoga en de dans

Vanuit de ontstaansgeschiedenis van deze specialisatie geeft Magda deze opleiding exclusief bij Samsara.

Voor wie

Yogadocenten en yogastudenten, met minimaal 200u yogascholing, die in het bezit zijn van het certificaat van de Yoga&Dans basisopleiding (linkje) en kennis hebben van de chakraleer.

Wat ga je doen/leren?

 • In de masterclasses staat het werken met muziekkeuze, maat, ritme en telling centraal.
 • Binnen de basisprincipes van dans binnen de Yoga&Dans leer je asana’s uit de yogataal samenvoegen en werken met de ondersteuning van de adem
 • In de masterclasses leer je muziek kiezen die geschikt is voor het maken van een Yoga&Dans choreografie.
 • Je kunt deze muziek tellen en schematisch weergeven volgens de geleerde notatie.
 • Binnen de telling kun je dansfrasen maken door het combineren van asana’s en dansbewegingen.
 • Je maakt je eigen Yoga&Dans choreografie maken en zet deze in de de geleerde notatie waarbij de yoga- en dansbewegingen precies verbonden worden met de telling.
 • Je leert de geestelijke aspecten van een Yoga & Dans choreografie verwoorden
“Niet alleen choreografieën maar ook een diepere kijk naar jezelf op alle lagen. Fantastisch.”
‘Het doet veel meer met mij dan ik had gedacht.’
“Kundige docent die veilige omgeving biedt.”

Studiebelasting

Tijdens de opleiding wordt verwacht dat je gemiddeld 4 uur per week besteedt aan het maken van de huiswerkopdrachten en het blijven oefenen van de aangereikte Yoga&Dans choreografieën.

Afronding

Je ontvangt een certificaat wanneer je alle lesdagen aanwezig bent geweest en de huiswerkopdrachten met voldoende kwaliteit hebt afgerond. Hierbij gaat het onder andere over het maken van een Yoga&Dans choreografie en het kunnen weergeven in de gevraagde notatie en de Yoga&Dans uitvoeren zoals weergegeven in de notatie.

De bijscholing kan opgevoerd worden als erkende bijscholing voor de lidmaatschapstoetsing van de Vereniging van Yogadocenten Nederland met 25 contacturen.

Vervolg

Y&D Specialisatie 3
Y&D Specialisatie 2
over samsara

Praktische informatie

De bijscholing vindt plaats op onze hoofdlocatie aan de Korte Haven 125, 3111 BH Schiedam.

 • Data: zondagen 12 januari, 2 februari, 9 en 30 maart, 11 mei
 • Tijd: van 11.00 tot 17.30 uur

Binnen Samsara staan persoonlijke aandacht en uitwisseling centraal. We werken daarom met een kleine groep van maximaal 12 deelnemers.

Deelname aan deze bijscholing bedraagt 595 euro, dit is inclusief 200 euro inschrijfgeld.

Bij aanmelding ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.