header image

Congres Zwangerschapsyoga

Verbinding centraal op het Samsara Congres Zwangerschapsyoga

 

 

congres3Meer dan honderd yogadocenten reisden op zondagochtend 23 november 2014 in alle vroegte af naar de prachtige locatie het Kontakt der Kontinenten in Soesterberg voor het volledig uitverkochte Samsara Congres Zwangerschapsyoga. De dag stond in het teken van kennis opfrissen en uitbreiden, luisteren en zelf ervaren, netwerken en ervaringen uitwisselen.

 

 

Kalmte bewaren in de storm

Danielle Bersma opent het congres dat georganiseerd wordt op de locatie die ooit de kraamkamer van Samsara Yogadocenten Opleiding was. Mooi om te zien dat deze opleiding is uitgegroeid tot een steeds professionelere en blijvend deskundige opleiding met – naast die vierjarige opleiding – nu zo’n twintig bijscholingen.

 

Michelle ten Berge vertelde aansluitend over de laatste actuele ontwikkelingen in de geboortezorg. Het Nederlandse systeem dat thuisbevalling en samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen mogelijk maakt, ligt stevig onder vuur. De zorg waarin moeder en kind centraal zouden moeten staan wordt overschaduwd door het nieuwe toverwoord “integrale zorg”. Ten Berge beschrijft de ontwikkelingen als een op hol geslagen trein waarvan niemand weet wanneer die tot stilstand komt. Yogadocenten die werken met zwangeren roept zij op om cursisten te leren bij zichzelf, hun eigen wensen en behoeften te blijven en deze in open dialoog en verbinding te delen met de betrokken specialisten.

 

Daar waar Ten Berge de nadruk legt op de verbinding van moeder en kind met zorg, praat Lilian Kluivers in haar plenaire voordracht over de verbinding van moeder en kind, de meridianen en de vijf elementen. Tijdens haar workshops in het middagprogramma ervaren docenten welke uitwerking de meridiaanoefeningen hebben en hoe ze deze kunnen toepassen in hun eigen lessen.

 

 

Opfrissen, leren en zelf ervaren

Welke hormonen zijn actief tijdens de bevalling? Welke werken mee en welke werken tegen? En hoe kan de adem deze belangrijke hormooncocktail beïnvloeden? In de drukbezochte workshop Adem en Hormonen van verloskundige Karianne Brummelkamp en yogadocent Romanie Noordegraaf wordt dit opgefrist, uitgelegd en beoefend.

 

congresIn de workshop Bewust Ouderschap van yogadocente en gestaltpsychologe Loes van der Mee en coach Gerardus Horlings staat de autonomie van het kind centraal. Met behulp van oefeningen laten zij ervaren hoe vanuit autonomie de verbinding tot stand kan komen en hoe ongelooflijk belangrijk de rol van de vader is vanaf het eerste stadium van de zwangerschap.

 

David Borman, verloskundige en auteur van Aanpakken voor Aanstaande vaders, zet deze vaderrol in zijn workshop centraal en leert yogadocenten met voorbeelden uit zijn cursus, boek en de documentaire ‘Ik stond erbij’ op welke wijze mannen betrokken kunnen worden in de periode van zwangerschap en bevalling.

 

 

En verder…

Naast het inhoudelijke programma was er een bazar waarin deelnemers zich konden laten informeren door diverse auteurs met boeken op het gebied van zwangerschap en bevalling. Er kon geshopt worden voor kleding, sieraden en yoga-artikelen. Tijdens de pauzes en afsluitende borrel was er gelegenheid om met collega’s te praten en ervaringen uit te wisselen. Naast verbinding in het echte leven werden er de hele dag door ook berichten door de organisatie en deelnemers geplaatst op de facebookpagina en twitter van SamsaraCongres.

 

Moe en voldaan gaan de deelnemers met goodiebag en certificaat weer huiswaarts. Ze hebben genoten van het contact met hun collega’s, ze hebben inspiratie opgedaan, zelf gevoeld, ervaren, tips en kennis opgedaan om te gebruiken in hun eigen praktijk. Velen van hen geven aan nu al zin te hebben in het Samsara congres november 2015 dat in het teken zal staan van ouderen en yoga.

 

Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Volg dan Samsara Congres op www.facebook.com/samsaracongres of www.twitter.com/samsaracongres. Of kijk regelmatig op www.samsaracongres.nl voor updates.

 

 

Achtergrond

zwangerschapscongres2Het Samsara Congres Zwangerschapsyoga is in een initiatief van Samsara Yogadocenten Opleiding. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat het belangrijk is dat yogadocenten die werken met zwangeren op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, kennis kunnen opfrissen, zich kunnen laten inspireren vanuit andere invalshoeken en in contact kunnen komen en blijven met collega’s. Het congres is niet alleen toegankelijk voor oud-studenten van Samsara maar voor alle yogadocenten in Nederland en België en voor andere geïnteresseerden.

 

Het congres werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsoren Yogi Tea en YogaStyles (beiden verkrijgbaar via groothandel Uit Den Vreemde uit Haarlem) en in samenwerking met conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

 

Bron: Yoga Nieuwsbrief,  Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), Jaargang 36, nummer 2014