header image

Online Congres

Op zondag 8 november 2020 organiseren we voor de 10e keer het Samsara Yoga Congres met als thema:

 

Yoga…meer dan asana’s

Mogelijkheden en kansen voor yogadocenten op en naast de yogamat

 

 

Heb je zin in een leerzame en gezellige dag met andere yogadocenten? Dan wil je de jubileumeditie van het Samsara Yoga Congres niet missen. Dit jaar kiezen we voor een bijzondere, verbindende, inspirerende en actieve congresvorm: ‘Open Space’. Hieronder staat meer informatie over deze werkwijze.

 

Wat brengt meedoen je:

 • Uitwisseling en verbinding met vakgenoten
 • Samen yoga doen
 • Verdieping en verbreding van je vakkennis
 • Nieuwe en bekende mensen ontmoeten
 • Inspiratie en nieuwe ideeën opdoen voor je yogapraktijk of yogaschool
 • Ervaring met een online meeting die energie geeft
 • Leren kennen van de Open Space werkwijze
 • Uitwisselen en leren over onderwerpen die jíj belangrijk vindt

 

Het gaat bij een Open Space bijeenkomst om deelnemen vanuit gelijkwaardigheid en je hebt vrijheid om je eigen dag interessant en aangenaam te maken.

 

Locatie

 

Het congres vindt online plaats vanwege COVD-19 zodat het zeker door kan gaan. Een online bijeenkomst heeft bovendien als voordeel dat je vanuit je eigen plek kunt deelnemen, geen reistijd hebt en dat je voor je eigen favoriete eten en drinken kunt zorgen.

Deelnemers ontvangen een link naar de digitale congresomgeving. We gebruiken een programma dat veel mogelijkheden biedt voor actieve deelname en uitwisseling in kleine groepen. Deelnemers krijgen een uitnodiging voor een online-instructie vooraf zodat je op 8 november goed weet hoe het werkt.

 

Direct inschrijven voor het online congres (link naar inschrijfpagina Eventbrite)

 

Open Space werkwijze

 

De structuur van een Open Space bijeenkomst bestaat uit een vooraf afgesproken thema, plaats en tijd. Je draagt met je eigen interesse, passie en vragen bij aan het thema en staat open voor de bijdragen van andere deelnemers. Samengevat: ‘no gurus – all gurus’.

 

Harrison Owen, de bedenker van Open Space, kreeg het idee voor de werkwijze na een succesvol congres. Deelnemers vertelden hem dat ze de koffiepauze het beste onderdeel vonden! Daar ontmoetten zij de interessantste mensen en bespraken ze de belangrijkste onderwerpen, vaak met veel méér enthousiasme dan tijdens het officiële congresprogramma.

 

Open Space gaat uit van vier principes en één wet:

 

Vier principes

 

1. De mensen die komen zijn de juiste mensen: de juiste kennis, ervaring is bij de deelnemers aanwezig

2. Wat er gebeurt, is het enige dat kan gebeuren: laat je verrassen

3. Het begint wanneer het begint: creativiteit en inspiratie komen precies op het juiste moment te voorschijn

4. Als het voorbij is, is het voorbij: een deelsessie kan langer of korter duren dan de geplande tijd

 

Wet van de twee voeten

 

Als je je op enig moment tijdens de bijeenkomst in een situatie bevindt waarin je niet meer leert of bijdraagt, gebruik dan je twee voeten en ga naar een plaats die je wel bevalt. Bijvoorbeeld:

 

Schuif aan bij een andere deelsessie of bij iemand in de (digitale) koffiehoek en zorg -zoals de hommel- voor kruisbestuiving van kennis en ervaring.

 

Of pauzeer, maak buiten een wandeling, ga mediteren, fladder ontspannen rond en zorg – zoals de vlinder – voor een gemoedelijke sfeer, met wie weet nieuwe ideeën en onverwachte ontmoetingen.

 

 

Bekijk meer informatie over Open Space bijeenkomsten (YouTube).

 

Programma

 

Thema

Yoga…meer dan asana’s
Mogelijkheden en kansen voor yogadocenten op en naast de yogamat

 

Zondag 8 november 2020 – Online Congres

 

08.30 – 09.00 Inloop en plaatsnemen in de digitale cirkel

09.00 – 10.00 Welkom, kennismaking en heerlijke yogasessie. Romanie Graumans begeleidt de yogasessie.

10.00 – 16.00 Open Space met een plenaire uitlegsessie, drie deelsessies en thee/koffie- en lunchpauzes. De begeleiding is in handen van Mariëlle Cuijpers en Danielle Bersma. Je krijgt eerst een duidelijke uitleg over de Open Space werkwijze en vervolgens ben je in de gelegenheid om je eigen vragen en onderwerpen rondom het thema op de agenda te zetten en gaan de deelsessies van start.
Tijdens de pauze(s) kies je zelf of je online blijft of niet en ook tijdens de deelsessies kun je zelf creatief zijn met het al/dan niet voortdurend online blijven. We moedigen je aan om tussen de sessies door of tijdens de sessies ook een buitenonderdeel in te bouwen, bijvoorbeeld om de herfstlucht te ervaren of  te reflecteren op een vraag die in de sessie werd gesteld en waarover je dan weer in de deelgroep uitwisselt. Je richt de dag dus zo in dat het voor jezelf prettig blijft. Want hé, yoga is meer dan asana’s!

16.00 – 17.00 Plenaire afronding

 

Voorbeelden agenda-onderwerpen

 • Hoe kan ik yoga en een bewegingstherapie zoals Feldenkreis combineren in een yogales?
 • Ik wil graag mijn ervaringen vertellen over hoe ik Taoïsme inbreng in mijn yogalessen en hoe cursisten daarop reageren.
 • Een aantal cursisten van mij zijn verdrietig door verlies van een naaste, hoe gaan jullie daarmee om?
 • Ik zoek naar voorbeelden over hoe ik aan yogacursisten kan overbrengen om ook yoga thuis te beoefenen.
 • Hoe kun je als yogadocent zorgorganisaties ondersteunen waar veel medewerkers (bijna) een burn out hebben?
 • Ik zoek naar een Covid-19-bestendige praktijk, welke andere mogelijkheden zijn er dan online lessen? Zijn er tips?
 • Hoe kan ik deelnemers meer verbinding met zichzelf laten ervaren in een yogales in plaats van alleen oefeningen met hen te doen?
 • Wie wil er gezellig met mij ademoefeningen doen voor een goede diafragmale ademhaling?
 • Ik heb na vallen en opstaan zo’n leuke ervaringen met online lesgeven, daar wil ik graag over delen.

Je kunt van te voren alvast nadenken over vragen en onderwerpen die jíj́ op de agenda wilt zetten. Of, je laat je verrassen door wat anderen op de agenda zetten. Tip: nodig mensen uit om aan het congres deel te nemen die je graag wilt spreken over je onderwerp.

 

Voor wie

 

Yoga-, meditatie- en mindfulnessdocenten (in opleiding) van alle stromingen en richtingen. Ook voor docenten en therapeuten en trainers die aan yoga gerelateerde bewegingsvormen gebruiken is de bijeenkomst interessant.

 

Deelnamekosten en inschrijving

 

Inschrijven voor dit online congres doe je via het Inschrijfformulier Congres 8 november  (link naar inschrijfpagina op website Eventbrite)

 

De deelnamekosten bedragen:

 • Early bird: € 49,50 bij inschrijving tot 1 augustus 2020
 • Verlengde termijn Middle bird: € 59,50 bij inschrijving tot 25 oktober 2020
 • Late bird: € 69,50 bij inschrijving tot 6 november 2020

Inschrijving vindt plaats via het online inschrijfformulier van website Eventbrite. De deelnamekosten voldoe je met iDeal ter afronding van je inschrijving. Je ontvangt daarna meteen een e-mail met de deelnamebevestiging.

 

Direct inschrijven voor het online congres (link naar inschrijfpagina Eventbrite)

 

We hanteren een maximum van 50 inschrijvingen. Definitieve plaatsing voor deelname aan ‘het congres’ vindt plaats op volgorde van ontvangst van betaling. Na ontvangst van de betaling is je plek definitief. Zie ook onze voorwaarden (pdf).

 

Praktische zaken

 • Het online congres vindt plaats in het programma QiqoChat. Enkele dagen voorafgaand aan het congres ontvang je de link waarmee je toegang krijgt tot het online-congres op 8 november.
 • Alle deelnemers aan het open space congres gaan met elkaar in gesprek of doen samen yoga- of meditatieoefeningen. Daarom kun je alleen deelnemen met een camera en microfoon. Je kunt het beste meedoen vanaf je PC, of laptop. Via je tablet en smartphone werkt minder goed, je ziet dan minder mensen tegelijk en kunt de online congreszaal en het videobellen niet tegelijk zien.
 • We gaan op 8 november online samen yoga-oefeningen doen, zorg op de dag zelf dat je een yogamat, zitkussen/bankje, dekentje bij de hand hebt en doe gemakkelijk zittende kleding aan.
 • We zorgen voor voldoende pauzes in het programma zodat je tijd hebt om voor jezelf koffie/thee/lunch gereed te maken en om tussendoor van het scherm weg / naar buiten te gaan.
 • Introductiebijeenkomst QiqoChat voor deelnemers: Enkele weken voordat het congres plaatsvindt ontvang je als deelnemer per e-mail een uitnodiging voor een online introductiebijeenkomst waarin we je wegwijs maken in het programma QiqoChat. Dit programma is vergelijkbaar met andere videobelprogramma’s en heeft een aantal extra mogelijkheden. Je kunt in QiqoChat zelf naar deelsessies gaan en samen documenten maken. Het is handig om met de mogelijkheden alvast kennis te maken vóór de congresdag.

Data introductie/technieksessies (alleen voor geregistreerde deelnemers)

  • Maandag 26 oktober 13:00 – 13:45u
  • Woensdag 28 oktober 20:00 – 20:45u
  • Dinsdag 3 november 10:00 – 10:45u
  • Donderdag 5 november 20:00 – 20:45u

Organisatie

 

Coördinatoren Samsara: Romanie Graumans, Danielle Bersma, Femke Kroonen, Mariëlle Cuijpers (vlnr)

 

Accreditatie

 

Het congres is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Je ontvangt na deelname aan de hele dag per e-mail een certificaat (pdf-bestand) met 5 bijscholingspunten.

Let op: De naam die je doorgeeft bij je inschrijving, komt op het certificaat te staan.

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie, neem contact op met Mariëlle Cuijpers via: marielle@samsara.nl

 

Like het congres-event op onze Facebookpagina!

 

Direct inschrijven voor het online congres (link naar inschrijfpagina Eventbrite)

 

Tekeningen: © Joris Mensink

 

Artikel in VYN nieuwsbrief 2-2020:

Yoga…meer dan op de mat

De dreiging om ziek te worden van het Covid-19 virus en maatregelen om fysiek afstand te houden beïnvloeden het dagelijks leven ingrijpend. Hoe ga je met deze situatie om, wat betekent yoga daarbij? Danielle Bersma en Mariëlle Cuijpers yogadocenten en mede-coördinatoren van Samsara spraken hierover via videobellen, de manier waarop ze contact blijven houden met elkaar.

In dit artikel wordt verwezen naar onderstaand filmpje: Ademserie in lig om de longen te beluchten. Kijk ook naar deze serie in staande houding.

 

 

 

Eerdere Samsara congressen

Powered by Studio van Zwet