header image

De Zonnegroet

boekzonnegroetdoor Rita Beintema

 

‘Een dagelijkse oefening voor een vitaal leven.’

 

Een handig en klein werkboekje over een van de bekendste yogaseries: de Zonnegroet.

De Zonnegroet is waarschijnlijk afkomstig uit de vedische tijd en dus zo’n drie- tot zesduizend jaar oud; de juiste datering is niet te achterhalen. In het oude India werd in sommige ashrams veel met yogaoefeningen, ademtechniek en lichaamsbeheersing gewerkt. Waarschijnlijk is de Zonnegroet uit een aantal van deze yogahoudingen en technieken ontstaan.

 

De Zonnegroet bestaat uit een aantal bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan en met elkaar een afgerond geheel vormen. De oefening werkt in op elk deel van het lichaam. Het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de ademhaling varen er wel bij. De rug kan weer soepel worden. Het bekken krijgt na verloop van tijd zijn souplesse weer terug en de gewrichten worden buigzamer en sterker. De bloedcirculatie in de buikholte verbetert en de darmen worden geactiveerd, waardoor verstopping verdwijnt en afvalstoffen worden uitgescheiden. Schouders en nek gaan soepeler bewegen.

 

In de inleiding van het boek wordt onder andere het therapeutisch effect, de energetische werking, de adem en de innerlijke houding besproken. Daarna volgen vooroefeningen, en stap voor stap een eenvoudige vorm van de Zonnegroet zelf.

 

Juist door de vooroefeningen en de eenvoudige vorm van de Zonnegroet laat Rita Beintema zien hoe zorgvuldig je met zowel de oefening als met je eigen lichaam kunt omgaan. Zo leer je de Zonnegroet uitvoeren met respect voor de grenzen van je lichaam en krijg je de de juiste uitwerking van de oefeningen.

 

2ehands verkrijgbaar via de (digitale) boekhandel, Bol.com.

 

Oefen stap voor stap de Zonnegroet.