header image

Gedragen door de aarde

 

 

Gedragen door de aarde

Yoga-grondoefeningen op muziek

 

 

Workshop van 1 dag met Magda Samson

datum nog onbekend

 

Onze basis bewegingspatronen liggen in ons lichaam middels spierketens vast. De grondpatronen ontwikkelen zich al in de baarmoeder. Bij baby’s en kinderen kun je dit heel mooi zien.

 

 

We werken vanuit 5 fundamentele waarheden:

 

1- Verbinding

Het hele lichaam is onderling verbonden, alle lichaamsdelen staan in relatie met elkaar. Verandering in één deel verandert het geheel. Het draaien van een been, geeft overal in het lichaam een verandering; een verandering van spiertonus, een verandering van energie doorstroming (o.a. vocht en doorbloeding)

 

2- De adem

De adem kan, bewust ingezet, bewegingen ondersteunen. Hierdoor kunnen bewegingen vloeiender zijn. De adembeweging kan bijvoorbeeld heel mooi het ‘openen’ en ‘sluiten’ in bewegingen ondersteunen. Het ‘in elkaar gaan’ in de kindhouding op een uitademing versterkt beide; zowel de uitademing als het in elkaar gaan. Echter in de kindhouding stopt de adem niet en kun je de adembeweging en daarmee verruiming voelen in de rugzijde.

 

3- De aarde

De aarde draagt ons. De grond geeft ons letterlijk bestaansrecht en de mogelijkheid tot bewegen. We bewegen altijd in relatie tot de aarde en zwaartekracht. Gronding betekent je eigen kracht en stabiliteit voelen. Ervaar de vloer als een danspartner. Maak contact met je partner en voel je gedragen. Bewegingen vloeien in elkaar over. Durf je over te geven aan de zwaartekracht, aan de ontspanning, aan je partner.  Voel dat de grond je steunt en vanuit dat contact kun je jezelf oprichten, afzetten, bewegen en kun je de ruimte in gaan.

 

4- Intentie

Onze innerlijke intentie beïnvloedt hoe we bewegen. Waar in het lichaam start de beweging? Hoe is de intentie van de beweging? Er kan dynamisch bewogen worden, maar ook met lichtheid of dromerig.

 

5- Persoonlijke uniciteit

Elk mens is anders, elk mens is uniek; dus ook onze bewegingen zullen anders zijn.

 

 

Fundamentele bewegingspatronen liggen in ons lichaam opgeslagen. Ze zijn ondergeschikt aan hogere hersen-niveaus, maar nog steeds aanwezig en zijn opgenomen in de meer complexe patronen. Het oefenen van deze basisbewegingspatronen bevordert welzijn en veiligheidsgevoel. We trainen het lichaam om de lichaamsverbindingen die er in besloten liggen weer beschikbaar te krijgen. De oefeningen zorgen dat je weer contact krijgt met de essentie en basis van het lichaam. Deze vormen van verbinding zijn gaandeweg de ontwikkeling onbewust geworden. De oefeningen hebben een diepere doorwerking, lichamelijk, geestelijk en spiritueel.

 

Deze dag, ontwikkeld door Danielle Bersma, en Magda Samson is geïnspireerd op Imgard Bartenieff.

 

Voor Irmgard Bartenieff fysiotherapeute en danseres was de directe ervaring van bewegen het belangrijkst. Een bewegingservaring ligt als het ware opgeslagen in ons lichaam en kan ontdekt en herkend worden. Bartenieff’s werk leidt tot een andere manier van jezelf en de wereld waarnemen, door gebruik te maken van je ‘levende lichaam als één geheel’ (lichaam/geest/gevoelens). Het gaat hier dus om een vorm van geïntegreerd bewegen. De essentie van ‘leven’ is ‘bewegen’, volgens Bartenieff.

 

Docent

Magda Samson yogadocent, dansdocent en choreograaf brengt yoga, dans en muziek inzichtelijk en inspirerend samen.

 

Voor wie

Een bijscholingsdag met muziek en dansante oefeningen voor yogadocenten, yogastudenten en geïnteresseerden

 

Workshop

Planning:

datum nog onbekend

lestijden: van 10.00-16.30

Thee staat voor je klaar. Eigen lunch meenemen.

 

Accreditatie

Aan het einde van de dag krijg je een certificaat met 5 bijscholingspunten, erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN).

 

Locatie

De cursus vindt plaats in Samsara-Utrecht in het  Yogacentrum te Bunnik,

Smalleweg 8a  te Bunnik.

Goed te bereiken met de auto, fiets en openbaar vervoer.

 

Kosten en inschrijving

De kosten voor deze dag zijn € 95,-

 

Opgeven direct per email aan danielle@samsara.nl met uw adresgegevens of via inschrijfformulier bijscholingen

Duidelijk kiezen welke dag uw voorkeur heeft.

U ontvangt dan een bevestiging en separaat een factuur.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je nog vragen, dit kan ook per email aan danielle@samsara.nl

Coördinator van deze bijscholing: Danielle Bersma