header image

Ervaring van een cursist

Ik weet niet precies wanneer het begon, ergens kort na nieuwjaar, dat ik af en toe s’morgens wakker werd met lage rugpijn en pijn in het hele bekken. Dagelijks doe ik al 100 jaar eerst losmaak oefeningen in bed. Het lukt me moeiteloos om mijn knieën op te trekken tot bij mijn oksels. Maar als deze pijn optreedt, moet ik ze heel erg langzaam optrekken, nadat ik eerst de dijbeenkoppen in de heupen wat heb gedraaid met mijn handen rond de gebogen knieën.

Ook op de buik liggen, gebogen benen, handen onder het voorhoofd, voeten en onderbenen kruisen en spreiden hielp mij een beetje.

En zijwaarts heffen van de benen, steeds op het randje van de de pijngrens. Liggend het gebogen been iets optillen, dan halve booghouding en dan met gestrekt been heffen.

En als ik eenmaal ging rondlopen, dan ging het allemaal weer.

De psoas werd mijn hoofdverdachte!

 

Na het starten met de drie geadviseerde oefeningen ter voorbereiding van de bijscholing: De spier van de ziel; de psoasspieren, heb ik nauwelijks meer last gehad. Een wonder en veel opluchting.

Maar er gebeurde nog iets anders! Ik had ongeveer een week na het starten met de psoas oefeningen hevige buikpijn, vooral rechts onder. Op onregelmatig tijden van de dag terwijl de ontlasting zoals gewoonlijk was. Een warme kruik bood verlichting. Soms sloeg ik dubbel van de kramp. Na een weekje geen buikpijn meer.

En wat me opviel: ik hoefde steeds minder vaak het toilet na gebruik schoon te maken, zoals ik al decennia gewend ben. De omzet van wc papier en billendoekjes is inmiddels dramatisch gedaald bij de plaatselijke supermarkt.

Al van kind af aan heb ik gevoelige darmen gehad (buikpijn en steevast diarree voordat ik naar de tandarts moest). Daar ben ik wel wat overheen gegroeid, maar ik heb de lichte klachten die af en toe zijn gebleven altijd maar als prikkelbare darm opgevat.

Nu realiseer ik me dat er een relatie is met de iliopsoasspier.