header image

Filosofische Geschriften

 

 

 

Bijscholing Filosofische Geschriften

Verdiepen en genieten van de oudste Upanishad, de Brihadaranyaka Upanishad

 

 oude geschriften Atharvaveda foto geschrift nieuwsbrief mei 2016

‘Op een ontspannen wijze inzicht vergaren uit de oude geschriften en deze integreren in je dagelijkse leven.’

 

De oude geschriften bevatten prachtige zienswijze en wijsheden. Het is niet altijd makkelijk deze vaak lastige materie eigen te maken. In deze bijscholing verdiep je je, samen met een leraar, in de geschriften. Het leert je vertrouwt te raken met de taal en de materie en geeft je inzichten die je kan gebruiken in je dagelijkse leven, yoga beoefening en manier van lesgeven.

 

 

Opbouw

In de bijscholing staat het lezen van delen van de Brihadaranyaka Upanishad centraal. Ook wordt een verbinding gemaakt met relevante delen van het Kroonjuweel van Wijsheid, de Vivekachudamani van Shamkara. De Brihadaranyaka Upanishad wordt algemeen beschouwd als de oudste Upanishad en bevat inhoudelijk de meeste onderdelen van wat later de Advaita Vedanta is geworden. Het lezen van deze tekst en het bespreken ervan in groepsverband is een prachtige manier om je beoefening van Advaita Vedanta te verdiepen.

Tijdens de eerste lesdag krijg je een introductie over de manier waarop je filosofische teksten kunt lezen. Je krijgt verder informatie over de verbinding van deze tekst met andere grote filosofische werken, zodat je de tekst in de context kunt plaatsen. Vervolgens wordt elke lesdag een stuk van de Upanishad behandeld. Thema’s en inzichten die ontstaan worden, tijdens het tweede deel van de les, besproken in de Satsang.

Voorafgaand aan elke lesdag wordt je verwacht specifieke teksten en onderdelen te lezen en daar een kort verslag van de te maken.

 

Docenten

De docent Aad Verboom.

 

Voor wie

Yogadocenten die een afgeronde docentenopleiding hebben en meer kennis willen nemen van de geschriften zodat ze deze kunnen integreren in hun dagelijkse leven, yogabeoefening en yogadocentschap.

 

Lesdagen

nieuwe data nog onbekend

De lestijden zijn van 12.00 – 16.30 uur.

 

Literatuur

Bij aanvang van de cursus ontvang je de digitale Engelse vertaling van de Brihadaranyaka Upanishad van Swami Nikhilananda, verzorgd door de Conscious Living Foundation te vinden.

 

Wil je verder aanschaffen:
‘Upanishads, a new translation’, by Patrick Olivelle, Oxford University Press 2008, ISBN 019954025X – kosten paperback ongeveer € 13

 

Aangeraden maar niet noodzakelijk:
‘De Upanishads’, Vertaald en toegelicht door Wim van de Laar, www.nachtwind.nl, ISBN 978 90 821434 3 0 – kosten ongeveer € 35
‘De elf grote Upanishaden’, Tiemersma (red), Uitgeverij Advaita Centrum, Leusden 2004,ISBN 90 77194 01 0 – kosten ongeveer € 25

 

Accreditatie

De module is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) voor 20 punten. Het certificaat wordt behaald op het moment dat 4 van de 5 lesdagen zijn gevolgd en alle opdrachten ingeleverd en voldoende beoordeeld zijn.

 

Locatie

Samsara Schiedam

Korte Haven 125
3111 BH Schiedam.

 

Kosten en inschrijving

De kosten zijn € 90 inschrijfgeld en € 235 cursusgeld Gedurende de dag kan je gebruik maken van koffie en thee.

 

Inschrijven kan via het inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

 

Meer informatie

Heb je vragen over de module Filosofische Geschriften, vraag dit aan femke@samsara.nl.

Coördinator voor deze bijscholing is Femke Hol