Groot onderzoek naar YOGA
De Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) deed in samenwerking met Yoga magazine een groot onderzoek naar wat Nederlanders vinden van Yoga. Daarnaast deed de VYN ook nog vervolgonderzoek onder yogadocenten en yogastudio’s.
Yogaonderzoek onder Nederlanders en yogabeoefenaars
Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders doet aan yoga bleek uit het onderzoek. Eerder onderzoek van het NOM (Doelgroepen Monitor van Weekblad Persgroep) uit 2015 meldt dat tussen 2015 en 2016 het aantal Nederlanders dat aan yoga doet met 16% is gestegen. Behalve de vraag of yoga goed is voor seks, beantwoordden de deelnemers in het recente onderzoek nog veel meer vragen. Bijvoorbeeld wat de reden is om aan yoga te doen.
Deelnemers doen yoga
- om stress te verminderen (47%)
- om leniger of flexibel te worden (40%)
- om hun fysieke conditie te verbeteren (38%)
- om gezonder te worden (28%)
- om mentaal sterker te worden (26%)
Lees meer:
- Resultaten van het onderzoek in het Yoga Magazine december 2016
- Resultaten onderzoek onder yogabeoefenaars in Yoga Nieuwsbrief VYN 2016
- Infographic resultaten onderzoek onder yogabeoefenaars
Yogaonderzoek onder yogadocenten en yogastudio’s
Yogadocenten vinden kennis van anatomie belangrijk
Naar aanleiding van het aanvullende onderzoek onder yogadocenten (in opleiding) en yogastudio’s en yogascholen vertelde de VYN aan ons: ‘Wat voor jullie nog wel van belang kan zijn is een terugkerende opmerking van yogadocenten dat men veel belang hecht aan kennis van anatomie. Misschien dat dit iets kan zijn waar jullie meer zichtbaarheid aan kunnen geven?’
Ons antwoord hierop is: ‘Jazeker dat willen we graag doen, de praktisch toepasbare kennis voor de yogadocent van het menselijk lichaam is immers een belangrijk speerpunt van onze opleiding.
Vanaf de start van onze docentenopleiding in de begin jaren ’80 is anatomie en de praktische toepassing daarvan een verplicht vak! Daarnaast hebben we voor yogadocenten, die minder goed geschoold zijn, diverse bijscholingen in deze vakken’.
Lees meer:
Bijscholingen Anatomie van Samsara
Rugklachten en hyperventilatie; Hierin wordt de anatomie van de lage rug en de nek-schouder behandeld in relatie met klachten en wordt het ‘wat wel’ en ‘wat niet’ te doen qua oefeningen belicht.
Anatomie & Asana’s; Niet elk lichaam is hetzelfde en de hondhouding kan voor de één een drama zijn en voor de ander een genot. De een draait zijn knieën kapot in de heldhouding en de ander niet, waarom is dit zo?
Yoga voor Ouderen; Ouderen hebben ouderdomsklachten. Een jong lichaam van 25 is toch echt anders dan een lichaam van 75. Ook als je je nog steeds 25 voelt! In deze bijscholing worden diverse klachten en aandoeningen belicht vanuit de oefen-mogelijkheden die een yogadocent kan bieden.