header image

De Harlekijn

Ga zo ontspannen mogelijk in ruglig op de grond liggen, de benen kun je gebogen neerzetten.

Leg de handen op de buik, zodat je de adembeweging kunt voelen. Voel ook de grond onder je en de ruimte om je heen. Daarna leg je de armen zo breed mogelijk neer, buig de onderarmen, de handen wijzen naar het plafond.

 

Vervolgens ga je heen en weer bewegen met de armen, de ene arm omhoog, richting je hoofd en de ander naar beneden:

‘Stel je voor dat je een harlekijn bent. Er zitten touwtjes aan je handen en heel langzaam worden je handen op de grond gelegd, een bij je hoofd en een bij je billen. Nu worden ze weer omhoog getrokken. Je ellebogen blijven op de grond en heel langzaam worden ze weer neergelegd.’

Je kunt de bewegingen doen op het ritme van de adem; bijvoorbeeld de handen naar het plafond op een uitademing en naar beneden op een inademing. Je kunt ook de hele beweging doen op een uitademing en de armen stil laten liggen op een inademing. Natuurlijk kun je de adem ook vrij laten en je aandacht meer richten op wat zich aandient.

 

Na een paar minuten stop je de oefening, legt beide handen weer op de buik en voelt in het lichaam: ‘Hoe voelt het in je schouders? Hoe voelt het in je lichaam? Voel je het ergens tintelen? Voelt je lichaam warm? of koud?’

 

Deze oefening kan een aangename ontspanning geven. Het is een meditatieve oefening. Ook ‘smeert’ deze oefening het schoudergewricht en rekt het kapsel, wat goed is voor het behoud en bij beperking een vergroting van de beweeglijkheid van het schoudergewricht.