header image

Het schaap met 5 poten

 

 

 

Yoga 4 Parkinson, CVA, MS, Reuma en Fibromyalgie

 

In deze workshop behandelt Danielle Bersma 5 ziektebeelden en kijken we naar welke yoga-oefeningen deze mensen helpen.

  • Mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme hebben veel baat bij visuele en auditieve steun. Plaatjes, punten en lijnen kunnen richting geven en daarmee de bewegingen vergemakkelijken, evenals maat en ritme, omdat hun automatische bewegingen daardoor ondersteund worden.

 

  • Mensen met CVA hebben een halfzijdige spastische verlamming en hebben baat bij rotatie-oefeningen.

 

  • Mensen met MS kunnen zowel spastische als slappe verlamming hebben en moeten in het algemeen afgeremd worden, omdat ze veelal over hun grenzen heen gaan, waarbij mensen met de ziekte van Parkinson en CVA vaak beter af zijn als ze gestimuleerd worden.

 

  • Mensen met reuma (o.a. RA en fibromyalgie) hebben pijn en kunnen baat hebben bij rotatie-oefeningen. Ze moeten binnen hun (pijn)grenzen oefenen, omdat anders klachten verergeren. De een zal gestimuleerd kunnen worden, waarbij de ander juist afgeremd moet worden. Mensen met reuma staan elke dag op en weten niet wat de dag ze brengt qua pijn; Dit brengt vaak angst en onzekerheid met zich mee. Meditatieve oefeningen kunnen steun geven

 

Naast genoemde oefeningen, zijn ademoefeningen voor iedereen heilzaam. ‘De lage buikadem’ kan een mooi centraal thema zijn in een les. Ook ‘De basis versterken’ kan goed. Oefeningen die bijdragen aan een betere basis, zijn bijvoorbeeld balansoefeningen, waarbij mensen ‘in balans zijn’, bekkenbodemoefeningen, maar ook heldenhoudingen, die vertrouwen en kracht geven. Mensen met klachten bewegen te weinig en krijgen stijve spieren; bewegen maakt soepel en door het verbeteren de doorbloeding worden de afvalstoffen en zuren afgevoerd worden, die mensen met pijn zoveel hebben. Denk ook aan het oefeningen voor spieren die stress gevoelig zijn, bijvoorbeeld het rekken van de trapeziusspier en het ontspannen van de iliopsoasspier (spier van de ziel). Blij zijn, (zelf)acceptatie, vertrouwen in jezelf, omgaan met angst en/of pijn kunnen thema’s zijn bij het stilzitten, een meditatieve oefening.

Ja, het vraagt om een schaap met 5 poten om aan deze groep mensen les te geven. Doe je mee op deze cursusdag?

 

Docent

Danielle Bersma

 

Voor wie

Geschikt voor yogadocenten (in opleiding), alsmede voor mensen die werken met deze doelgroep.

 

 

Lesdag

Datum: 5 oktober 2024

Lestijd: van 10.00-16.30

Elk uur is er 5 minuten pauze en we houden een uur lunchpauze en een half uur theepauze.

Doordat oefeningen en theorie met elkaar worden afgewisseld, vliegt de dag om en ervaren cursisten de onlinedag niet als vermoeiend.

 

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) .

 

Locatie

ONLINE

Een week voor aanvang krijgt u een inloggegevens en hand-out toegestuurd.

Zoom is gemakkelijk en goed te doen op computer/laptop of iPad/tablet. Op de mobiele telefoon is het beeld erg klein, dus dit raden we af.

 

Kosten

De kosten zijn: € 75,-

 

Inschrijven

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het cursusgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan aan danielle@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Danielle Bersma.