header image

Interview met Desi Angevaare

Het blijft altijd boeiend om meer te weten van inspirerende yogadocenten. Dit keer is het de beurt aan Desi. Zij geeft bijscholingen, waar zoveel mensen blij van worden, dat het niet anders kan, dan meer van haar te willen weten.

 

Hoe is de liefde voor yoga in jou ontvlamd?

In 1990 reisde ik door India en pikte in een guesthouse “autobiografie van een yogi” (Paramahansa Yogananda) op; wonderbaarlijk vond ik dat.

Pas terug in Nederland heb ik mijn eerste yogales genoten. Samen met een vriendin hebben we de eerste les vooral veel gelachen om onszelf in die ‘onflatteuze’ houdingen.

Het voelde ook meteen als thuiskomen in mijn lichaam; ontspannen.

10 Jaar lang bleef ik 1x in de week naar dat zolderkamertje gaan; het was een anker in mijn turbulente leven.

Het was meer een lichtbron dan een vlam waar ik als een mug steeds naar toe werd getrokken.

 

Van wie heb je veel geleerd?

Karin van Beek (petach) was mijn 1e yogadocent. Van haar heb ik de basis geleerd maar ook dat alles binnen de yogales past. Ik weet nog dat ik een keer de zolder opkwam en daar een foto van een impressionistisch schilderij zag. ‘Als je daar een yogales over kan maken, dan kan alles een inspiratiebron zijn’; dacht ik toen.

Het was de eerste steen van een brug tussen kunst (ik studeerde in die tijd aan de kunstacademie) en yoga. Voor mij is iedere les een studie voor een kunstwerk.

Het thema, de aankleding, de sfeer; een totaalpakket.

Tijdens mijn opleiding aan Samsara heb ik in een van de lessen van Loes mezelf bestaansrecht kunnen gegeven; dat was een omslagpunt; pas toen kwam ik op aarde 🙂

 

Waarom ben je docent geworden?

Toen ik in 2004 aan de Samsara-opleiding begon zocht ik verdieping in de yoga en persoonlijke ruimte om uit te zoeken wat ik met de rest van mijn leven wilde. Ik heb nooit de ambitie gehad om docent te worden. De eerste keer dat ik tijdens de opleiding les gaf was ik bloednerveus; op dat moment ben ik begonnen met woorden te geven aan lichamelijke sensaties die op dat moment voelbaar waren. Yoga doceren gaat over het vinden van de juiste woorden; dat wordt vaak onderschat. Ik merk dat lesgeven je dwingt om dicht bij jezelf te blijven omdat je de stof die je aanbied eigen moet maken; doorvoelen, anders komt het niet over.

Zo is er een natuurlijk wijze van lesgeven gegroeid die me helpt om in mijn kracht te staan. Als er uit mezelf een beweging ontstaat en ik zie dat het overkomt bij de cursisten weet ik waarom ik dit werk doe. Steeds weer die ruimte in jezelf laten ontstaan; jezelf als een lege koker zien waar (energie/inspiratie/woorden/gevoel) vrij doorheen kan stromen is het mooiste wat er is.

Ik ben geen yogadocent geworden om te digitaal te zoomen (zoals ik nu doe), noch de btw aangifte te doen, of veel geld te verdienen; en toch leef ik er al 12 jaar van.

Ik ben yogadocent omdat al mijn kwaliteiten samen komen in dit vak en de cursisten mij steeds weer inspireren om het anders te doen; mee te bewegen met wat er is.

 

Wat is jouw kracht als docent?

Wat ik vooral hoop over te brengen is dat je les kan geven op jouw eigen unieke manier.

Voor mij is dat vanuit creativiteit en speelsheid…flow.

Hoe meer ik van mezelf laat zien; hoe meer ik anderen daarmee de ruimte geef om er volledig ( vol + ledig ) te zijn.

Yoga beperkt zich niet tot de mat maar is een oefenruimte in leven; hoe ga je mentaal, fysiek en emotioneel om met veranderingen? Alles is continue onderhevig aan verandering. De kunst is om daar ontspannen in mee te gaan. Durf je er zonder oordeel naar te kijken, het gevoel toe te laten?

Mijn kracht als docent zit denk ik vooral in de emotionele laag. In potentie zijn emoties enorme energiebronnen. Je hoeft het alleen maar te laten stromen.

Ik krijg vaak te horen dat ik heel beeldend lesgeef.

 

Wat geef je de yogadocenten/cursisten in deze bijscholing mee?

Veel…..ik heb de neiging om alles te willen delen. Aan het begin van de bijscholing nodig ik je dan ook uit om alleen persoonlijke ervaringen te verzamelen en je verder als een zeef op te stellen. Als 20% van de aangeboden stof beklijft is dat wat er op dit moment in jou kan verankeren. In de reader die je erbij krijgt staan de oefeningen, series, muzieksuggesties, links, boekentips; genoeg inspiratie voor je eigen oefening en lessen. En hopelijk geef ik ook een beetje humor en ruimte voor ervaringen mee.

 

Wat zijn je favoriete oefeningen van dit moment?

De Puppy (uttana shishosana) als houding en de vloeiende, zachte “ de wilg waait mee met de wind” uit de Qigong. (Ik ben dol op dit soort titels)

Ze gaan beide over ontspannen en laten gebeuren.

 

Kun je meer vertellen over de bijscholingen die je geeft?

De Qi-flow-yoga 2-daagse leert je over de bron van flow; het natuurlijke principe van beweging vanuit het Taoisme; het streven naar moeiteloosheid.

Hierin wordt een complete Qigong-serie van 18 bewegingen aangeboden.

In de ‘In je element’ met Qi-flow bijscholing krijg je 5 complete Flowyogalessen aangereikt en leer je de flow toe te passen volgens de Chinese 5 elementenleer. Daarin leer je werken met meridianen en organen, seizoenen en emoties, de cirkel van verandering waaraan alle processen onderhevig zijn.

In de bijscholing ‘Handmudra’s’ ga ik mijn liefde en fascinatie voor energetische, fysieke en magische handmudra’s delen. Het fijne van mudra’s is dat je het altijd kan doen, je handen heb je altijd bij je. Al is het wel helpend om te kunnen ervaren(ontspannen) en daarvoor heb je misschien de mentale ondersteuning van moeiteloosheid uit de Qi-flow nodig en/of de fysieke dynamiek van “in je element”.

Zo vullen de bijscholingen elkaar aan maar staan ook op zichzelf.

 

Lieve groet,  Desi Angevaare