header image

Interview met Iekelien Buurman

lekelien`Ik ben down to earth en laat mensen voelen wat ze aan het doen zijn`

Iekelien Buurman is sinds 2008 yogadocent bij Samsara. Een groot deel van haar kennis heeft ze te danken aan haar jarenlange samenwerking met Rita Beintema, de grondlegster van Samsara Docentenopleiding. Iekelien is gespecialiseerd in de bekkenbodem en vindt het heerlijk om verschillende yogastijlen te combineren.

 

Kun je iets vertellen over wanneer en hoe je in aanraking kwam met yoga?

Ik kwam in aanraking met yoga tijdens de zwangerschap van mijn eerste kindje. In de bankwereld waar ik toen werkte, maakte ik lange werkdagen. Tijdens de wekelijkse yogalessen ervaarde ik een moment van rust en bewustwording voor alle veranderingen in mijn lichaam. Het stressniveau kon in ieder geval tijdens de yogales even dalen en daar werden het persoontje in mijn buik en ik duidelijk voelbaar heel blij van. Tijdens de bevalling heb ik ervaren dat de aandacht voor de ademhaling een enorm krachtig instrument was.

 

Waarom ben je docent geworden?

De yogadocentenopleiding bij Samsara ben ik met een open mind begonnen. Ik had geen vast omlijnd plan om een yogastudio te beginnen. Na enige tijd zag ik de transformatie bij mezelf en begon ook het gevoel te groeien dat het mooi zou zijn om anderen te helpen bij een soortgelijke ontwikkeling. Persoonlijk ervaarde ik een leven met meer voldoening doordat ik bewuster werd van hoe ik leefde en hoe ik me voelde. Ik vond het bovendien leuk om iets over te brengen. Met yoga voeg je iets waardevols toe aan het leven van mensen.

 

Ik heb voor Samsara gekozen, niet alleen omdat je daar de yogatechniek leert, maar vooral omdat je daar goed leert te observeren. Daarbij leer je voor elk lichamelijk ongemak wel een oefening, daar heb ik veel aan om in te spelen op de individuele wensen van cursisten.

 

Samsara onderwijst het non-dualisme; wat maakt dat non-dualiteit (Advaita Vedanta) voor jou belangrijk is?

Toen yoga nog geen onderdeel uitmaakte van mijn leven had ik een duidelijk plan. Bijvoorbeeld als je op een baan solliciteert, wordt de vraag gesteld; ‘waar wil je over 5 jaar staan’. Nu laat ik dat veel meer los en ga meer op mijn gevoel af. Ik verzet me ook minder tegen hoe dingen verlopen in mijn leven, er is meer acceptatie gekomen. Niet dat ik daarmee fatalistisch ben geworden, maar ik durf meer af te gaan op mijn intuïtie. Dat voelt veel beter dan krampachtig in het leven staan met een vastomlijnd doel dat je móet zien te halen.

 

Je bent ook Power-Yoga docent. De Power yoga komt uit de dualistische stroming van Patanjali. Hoe kun jij beide combineren?

Ik ga uit van de behoefte van het lichaam in de power yoga. Het gaat niet om de oefening uit te voeren zoals hele lenige mensen, maar om de lichamelijke mogelijkheden van de cursisten. Er wordt hard gewerkt, waarbij de ervaring centraal staat en niet de prestatie. Het voelen van de grote spieren en daar kracht in op te bouwen is wat cursisten fijn vinden en dat kan juist heel goed op een non-duale manier. In mijn lessen maak ik de keuze om Power Yoga te brengen op non-dualistische wijze.

 

Wat is jouw kracht als docent?

Ik kan in een groep prima inzoomen op individuele behoeften. Als iemand ergens naar vraagt terwijl ik dat niet gepland had in mijn lesprogramma, gooi ik mijn programma om. Ik krijg regelmatig feedback dat mijn lessen een goede opbouw hebben. Het één volgt logisch op het ander. Ik ben erg ‘down to earth’ en laat mensen echt voelen wat ze aan het doen zijn.

 

Ik doceer verschillende yogastijlen zodat mijn cursisten de keuze hebben welke yogavorm op dat moment bij ze past. Hierin kunnen ze ook wisselen; Power Yoga, Hatha Yoga of Critical Alignment Yoga.

 

Wat is de kern van jouw bijscholingen die je geeft?

Tijdens de bijscholingen laat ik cursisten de bekkenbodem ontdekken; hoe kun je daar kracht in opbouwen of juist in ontspannen. Hoe werkt dat door op je hele lichaam? Hoe ervaar je een specifieke houding als je daar heel bewust de bekkenbodemkracht in meeneemt? En wat is het verschil in die houding als je dat niet doet? En hoe kun je met het gebruik van je bekkenbodem de rug ondersteunen en daarmee klachten voorkomen? Daarbij zijn de cursusdagen altijd goed verzorgd zodat je in een ontspannen sfeer kunt bijpraten met vakgenoten. Ook dat vind ik belangrijk!

 

Wat wil je dat de docenten meenemen en overbrengen aan hun cursisten?

Dat ze de impact ervaren van de oefeningen voor de bekkenbodem op het hele lichaam. Dat ze enthousiast worden en geïnspireerd raken om deze materie over te brengen op hun cursisten.

 

Wat zijn je favoriete houdingen van dit moment?

Ik ben dol op Surya Namaskar B, ik kan hier heerlijk in variëren. En de duif zorgt voor ontspanning en ruimte in mijn heupen/bekken. Na een goede warming up voelen deze serie en houding goed; ik kan me dan ook goed concentreren op wat er komen gaat de rest van de dag!