header image

interview met Loes van der Mee 2018

Loes van der Mee

is vanaf 1990 docent meditatie/stilzitten en studentenbegeleider bij Samsara Yoga Docentenopleiding. Daarnaast ontwikkelt en geeft Loes bijscholingen ter verdere verdieping. In dit interview vertelt ze hier meer over….

 

Hoe is de liefde voor Yoga in jou ontvlamd?

Haha, mooi woord ‘ontvlamd’. Bij mij begon het als een nieuwsgierig langzaam smeulend vuurtje. Ik was begin 20 en kreeg de tip om naar de lessen van Rita Beintema te gaan. Het vuur is blijkbaar wel direct aangestoken want ik ben er nooit meer weggegaan. Na 7 jaar ‘gewoon’ les, begon Rita met de opleiding bij haar boven op zolderen ik dacht: ‘Ach ja, waarom niet? Lijkt me interessant, ben wel toe aan wat verdieping.’ Geen intentie persé om yogadocent te worden. Pure nieuwsgierigheid en honger naar wat de yoga nog meer zou kunnen brengen.

 

Waarom ben je docent geworden?

Ik was het al; docent Nederlands en communicatieve vaardigheden. Ik voel me docent in hart en nieren. Op mijn 20e stond ik voor de klas. Fantastisch!! Het mogen ‘voeden’ van jonge mensen. Ze iets meegeven voor de rest van hun leven. In de stad Utrecht is een kledingwinkel van een oud-leerling van mij. Als ik langs zijn winkel loop, komt hij naar buiten en dan omhelzen we elkaar. Hij zei: ‘Als ik iets moeilijks moet doen, zoals een lezing geven en ik durf niet, dan denk ik aan jou en dan kan ik het toch.’ Hoe mooi is dat?

 

Wat is jouw kracht als docent?

Dat moet je eigenlijk aan de studenten vragen. Ik denk vooral: liefde, mildheid, niet oordelen, kennis, zelfkennis, bescheidenheid en humor. Althans daar toets ik mezelf regelmatig op.

 

Wat geef je de docenten in opleiding mee?

Wees jezelf en weet wat je kracht is. Daarvoor is het nodig jezelf te doorgronden met al je mooie en de lastige kanten en eigenschappen. Juist je eigen geschiedenis en de daaruit voortkomende eigenschappen, kunnen zich transformeren tot je kwaliteit in het lesgeven. Ik geef cursisten mee dat ze welkom zijn en dat ze mogen zijn wie ze zijn. Niet mij navolgen, maar mij gebruiken als inspiratiebron.

 

Kun jij een voorbeeld geven hoe jij yoga toepast in je privé leven?

Constant, niet aflatend. Daar waar het leven lastig lijkt, is dat voor mijzelf het meest duidelijk. Ik houd voeling met de mate van ontspanning van mijn lichaam, mijn adem, mijn denken en of mijn gevoelens wel passen bij wat er gebeurt. Ik poog – wat er ook gebeurt – zo ontspannen mogelijk te blijven. Adem is natuurlijk geweldig daarbij. In de relatie met mijn 3 dochters heb ik veel oefening. Twee van hen zijn geëmigreerd en die letterlijke afstand doet pijn. Door te blijven kijken en voelen, kan ik die relatie vernieuwen en dan verandert en verdiept die zich. Een belangrijk Boeddhistisch levensprincipe is ‘Anicca’. Dat betekent dat niks vast staat en alles verandert. Dat helpt mij in het dagelijks leven enorm.

 

Kun je wat meer vertellen over de bijscholingen die je geeft?

Bij Meditatietradities’ geven Eva Boomsluiter en ik samen les in de didactische aspecten van vier meditatietradities (Stilzitten, Zazen, Mindfulness en Vipassana). Eva heeft veel ervaring met ZEN-retraites en Henk van Voorst geeft een dagdeel over Vipassana. Heel fijn om met zulke kanjers samen te werken.

 

Yoga en Stress is echt ‘mijn kindje’. Ik ga hier dieper in op spanning; weerstand, verzet en acceptatie. Heerlijk om een week met mensen samen te zijn, te genieten, tegelijkertijd hard te werken en toch ontspannen te blijven.

 

‘Het winterweekend, omgaan met polariteiten’ is net geboren uit de vraag van cursisten. Bij Samsara werken wij vanuit de leer van de Advaita Vedanta . Die zegt niet dat je het geheel zult worden, maar dat je het geheel al bent. Dat is het belangrijkste uitgangspunt bij elke bijscholing die ik aanbied. Toch hebben we in ons dagelijks leven te maken met tegenstellingen: ‘externe’, rijk~arm, ziek~gezond en ‘interne’: vreugde~verdriet, eenzaamheid~verbondenheid, voorkeur~afkeur.

 

Een belangrijke vertegenwoordiger van de nonduale stroming, Vimala Thakar, zegt hierover: ‘Mensen zijn in oorlog met zichzelf. Hun hart is een slagveld van verlangens, passies, tegenstellingen en spanningen’.

We lijden onnodig onder dit gevecht. Wanneer we leren omgaan met deze polariteiten kunnen we een vrijer en tevredener mens te zijn. Deze bijscholing brengt inzicht in de wijze waarop dit zich manifesteert. Dat draagt weer bij aan het pad naar een vrijer mens zijn. En dat is toch kennelijk mijn missie bij alles wat ik doe.