header image

interview met Loes van der Mee

loes‘Een mysterieus onderwerp kun je het beste op heldere wijze en met beide benen op de grond te benaderen.’

Loes van der Mee,  docent stilzitten/meditatie en supervisor bij Samsara Yoga Docentenopleiding .

 

Loes, waarom kies jij voor de yoga?

Ik was begin twintig toen ik via een vriendin bij Rita Beintema op yogales kwam. Ik was nieuwsgierig en ik dacht dat de yoga me meer controle over het leven zou geven. Haha, niets was minder waar. Ik weet inmiddels dat controle een illusie is. Het is het ego dat controle wil. Ik leer steeds meer doorzien hoe dat werkt. Ook als ik het ego wil overwinnen is dat het ego dat dat wil. Dat geeft mij rust. De yoga als levenswijze geeft mij veerkracht, een goede fysieke en mentale conditie en levensvreugde. Door te blijven oefenen kan ik steeds meer ‘naar achteren leunen’ waardoor alles wat er gebeurt meer en meer een ‘speelveld’ wordt. Ik kan ‘schuren’ aan alle gebeurtenissen zonder dat ik door het ego erin gezogen word. En als dat toch gebeurt, ben ik snel in staat dat te zien en weer te glimlachen om mezelf. Juist in turbulente tijden voel ik vertrouwen omdat ik weet en heb ervaren dat niets blijft zoals het nu is. Alles waar ik nu aan blijf haken omdat het zoooo belangrijk is, staat morgen of overmorgen onderaan het lijstje van prioriteiten.

 

Waarom is mediteren (stilzitten) voor jou zo belangrijk?

Stilzitten of mediteren, geeft mij stabiliteit en zachtheid. Ik zit minimaal één keer per dag stil, ook als het na een feestje twee uur ’s nachts is. Stilzitten kan immers altijd. Het is net als andere yogaoefeningen gewoon een oefening. Soms is stilzitten rustig en sereen, soms laat ik mezelf meenemen door gedachten of een gevoel. Dat is niet erg. Stilzitten is eigenlijk de yogaoefening om te komen tot een meditatieve staat van zijn. Niet alleen in de tijdsspanne dat je daadwerkelijk zit, maar juist ook in je dagelijks leven. Dat doet stilzitten voor mij. Yoga en daarin vooral de mediatieve oefeningen geven mij levensvreugde omdat ik doorzie wanneer ik mijn egootje weer eens lekker aan het voeden ben door alles wat gebeurt zo belangrijk te vinden. Dan kan ik weer glimlachen en dat geeft dat vertrouwen.

 

Kun je ook mediteren in een asana, bijvoorbeeld in een heldhouding?

Je kunt in elke houding en in elk moment meditatief zijn. Ja, juist dat is de kracht van de meditatie. Waar je ook bent, wat je ook doet: wakker zijn en ervaren. Wel is het zo dat cursisten en studenten soms tegen mij zeggen dat ze niet meer stilzitten omdat ze het door de dag heen doen en in een andere houding: liggend of buiten lopend met de hond. Het is heel mooi dat je de mediatieve staat van zijn uitnodigt en ervaart in je dagelijkse handelingen, maar voor ons, gewone stervelingen, vervangt het niet het stilzitten of mediteren. Als je dat denkt, onderzoek dan of dit niet thuishoort in het ‘smoezenboek’.

 

Wat is voor jou de basis van een goede yogales?

Voor mijzelf is de basis dat de docent zichzelf is. In de yoga is het een soort van ideaal dat de docent zijn persoonlijkheid aflegt. Ik heb dat nog nooit bij docenten ervaren, ook niet bij de ‘heel groten’. Wel is het belangrijk jezelf grondig te kennen. Hoe is mijn persoonlijkheidsopbouw? Waar zitten mijn drijfveren, mijn behoeften als mens? Waartoe zit ik hier op dit matje les te geven? Daar besteden wij bij de docentenopleiding van Samsara ook veel aandacht aan: Pas wanneer je jezelf en je motieven kent en doorziet, kun je je valkuilen als specifieke kwaliteiten als docent bewust inzetten. Dan worden je valkuilen je kracht. Dan kun je geven wat er nodig is. Dan kun je je cursisten spiegelen en dienstbaar zijn aan wat er op dat moment in deze les voor deze cursist nodig is. Beschikbaarheid ervaar ik als een van de belangrijkste kwaliteiten voor een yogadocent in de les. Andere belangrijke kwaliteiten zijn: Liefde, mildheid, niet oordelen (en pas op: iets willen van je cursisten is ook een vorm van oordelen!), kennis, zelfkennis, bescheidenheid en humor.

 

Wat is jouw favoriete asana?

Een van mijn favorieten is Savasana. Het lijkt een erg eenvoudige oefening, maar ik gebruik hem om het verschil tussen spanning en ontspanning te onderzoeken.

 

Op deze wijze gebruik ik de Savasana ook in mijn yogalessen die ik geef in de opleiding en bijscholingen. In deze houding kun je heel mooi ervaren hoe functioneel lichaamsspanning is. Mensen hebben doorgaans geen idee wat ont-spannen eigenlijk behelst. Bij echt ontspannen ‘krabbel’ je eigenlijk aan de door de jaren heen opgebouwde muren om het ego. Fysieke defensieve spanning kan ook nuttig zijn, wanneer je nog niet klaar bent om echt naar binnen te gaan. Om werkelijk te ervaren wat spanning en ontspanning betekenen en wat de functie van spanning is, is deze asana een heel goede. Ik laat mensen hun spanning onderzoeken en geef fysieke en mentale oefeningen om dat te ont-dekken. Vaak zijn cursisten en ook ervaren yogadocenten bijzonder verrast door Savasana op deze manier te oefenen.