header image

Interview met Romanie Graumans

‘Yoga is de reis, door mezelf naar m’n Zelf’

 

Romanie Graumans is sinds 2011 yoga docent bij Samsara. In januari 2016 opent Samsara, onder haar coördinatie een tweede lokatie in Schiedam voor de docentenopleiding en de opleiding zwangerschapsyoga. Romanie heeft veel plannen voor deze prachtige lokatie.

 

Wat heeft jou bij Samsara gebracht?

In eerste instantie was er de wens om zwangerschapsyoga te leren geven. Na een kennismakingsgesprek met deze opleiding was er echter zoveel enthousiasme dat ik me direct heb opgegeven voor de volledige docentenopleiding. Later kwam er ook die specialisatie voor zwangerschapsyoga bij. De non-dualistische grondslag, het er mogen zijn met wat er is, wie je bent, geeft ruimte om jezelf te zijn. De traditie van de opleiding waarbinnen oosterse filosofie en westerse kennis elkaar ontmoeten en aanvullen, maakt dat de yoga geïntegreerd met het leven van alledag beleefd en beoefend kan worden. Dat vond en vind ik nog steeds heel aansprekend aan Samsara.

 

Hoe combineer jij twee jonge kinderen met je werk?

Een gezin, het leiden van een yogastudio en de coördinatie binnen Samsara vragen veel aandacht, tijd en energie. Het bewaken van de balans zodat er naast al het zorgen en werken ook ruimte blijft voor rust en eigen tijd op de mat en op het meditatiekussen is yogabeoefening in de praktijk. The practice is to practice, not the practice, zei een leraar eens tegen mij. Dat past goed in deze fase van mijn leven. De balans is vaak goed, soms niet. Yoga helpt mij daarbij.

 

Kun jij een voorbeeld geven hoe jij yoga toepast in je privé leven?

Een regelmatige fysiek beoefening en het stilzitten zijn de basis. Daardoor voel ik me verbonden met een geheel. Dan is er kalmte en helderheid in alle drukte. Gedurende de dag helpt aandacht op de adem mij in het hier en nu te blijven. Ik kies ook wel praktische momenten, zoals Mantra-Japa als ik in de trein zit. Of pranayama onder de douche. Verder zijn jonge kinderen gedurende de hele dag grote leermeesters over jezelf, je gedachten, je meningen, ideeën en overtuigingen.

 

Kun je iets vertellen over deze nieuwe locatie?

De lessen van Samsara zullen plaatsvinden in de yogastudio op de eerste verdieping van Pand Paulus. Het is een monumentaal pand met prachtige grote ramen aan een van de stilste en mooiste grachten in het centrum van Schiedam. Sinds anderhalf jaar huist er al Yoia, mijn eigen yogastudio, en ik ben zeer vereerd met de komst van Samsara. Naast de studio is er ruimte voor lunch en ook in de directe omgeving is het heerlijk wandelen over de oude grachten, pauzeren met chai latte in de binnentuin van onze prachtige bibliotheek of zitten in de stilte- en meditatietuin op loopafstand.

 

Wat betekent voor jou Advaita Vedanta?

De Advaita Vedanta is een prachtige onderwijstraditie die je de weg wijst naar wat je al weet en wat je al bent. Hoe langer je je er in verdiept, hoe meer het inzicht zich ontvouwt. De weg van de jnana yoga, het stilzitten volgens Samsara, het lezen van authentieke Oosterse en filosofische geschriften daarover helpen je te integreren wat je al je bent maar wat je soms niet meer ziet of vergeten bent.

 

Wat is jouw kracht als docent bij Samsara?

In mijn hatha yogalessen die ik geef bij Samsara vindt de vertaling plaats van de anatomie, fysiologie naar de yoga. Vanuit de kennis ervaren studenten in kleine oefeningen het grotere. Ze worden zich bewuster van hun lichaam, adem, gedachten, gevoelens en de energie in en om hen heen. Mijn kracht is om op een open, heldere en toegankelijke manier cursisten te ondersteunen in hun eigen beoefening en hun rol als docent zowel vanuit de yogafilosofie als mijn eigen ervaring.  In mijn lessen doceer ik toekomstige docenten hoe je lessen en cursussen opbouwt, organiseert en welke de praktische dingen daarbij komen kijken.