header image

Interview met Sanja Maas

Sanja Maas, docent van de bijscholing Hoogsensitiviteit & Yoga

  • Wie ben je en wat is je relatie met Samsara

Mijn naam is Sanja Maas. Veertien jaar geleden gooide ik het roer om en verruilde mijn baan in het commerciële bedrijfsleven voor een eigen yogastudio. Verleden jaar gooide ik nogmaals het roer om en verhuisde met mijn man en onze hond naar Frankrijk waar ik yoga retraites organiseer. Het is een volgende stap in verstilling en verdieping. Voor mezelf en voor de gasten.

De yogadocenten opleiding heb ik bij Samsara gevolgd, toen onder leiding van Danielle Bersma. Die vier jaar zijn voorbij gevlogen. En nu verzorg ik alweer 5 jaar de bijscholing ‘Hoogsensitiviteit en Yoga’ voor Samsara. Tijdens de yogadocenten opleiding ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Door me erin te verdiepen leerde ik nog meer over mezelf.

  • Hoe integreer je yoga in je dagelijkse leven?

Yoga is meer dan rekken en strekken. Ik zie het als een methode om je bewust te worden van lichaam en geest, om te ontdekken hoe het leven in elkaar zit. Wat kun je met ziel en zaligheid voor een ander betekenen zonder er iets voor terug te verwachten? Daar zitten levenslessen in verweven waar je een heel leven lang mee zoet kunt zijn. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Het gaat om de intentie waarmee je iets doet. En natuurlijk vind ik het fysieke rekken en strekken ook fijn om te doen. Dat houdt het lichaam soepel. Het brengt (het stromen van) de energie in beweging.

Wat betekent non-dualiteit voor jou?

Non-dualiteit heb ik altijd als een abstract verhaal ervaren. Totdat ik zelf eens mocht ervaren wat non-dualiteit is. Non-dualiteit is voor mij het ervaren van ruimte waarbij alle afstand oplost. Een goede oefening is het ervaren van ruimte en die ruimte steeds groter laten worden. Dat vind ik het meest fijne van yoga. Ik was er als de kippen bij om me op te geven voor de bijscholing ‘yoga en non- dualiteit’, gegeven door Marjo Vredenbregt bij Samsara.

  • Wat vind je zo inspirerend aan ‘Hoogsensitiviteit & Yoga’?

Hoogsensitiviteit is zo oud als de mensheid en sinds het een naam heeft gekregen is er veel over te doen. Het lijkt wel of bijna iedereen tegenwoordig hoogsensitief is. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een verschil is tussen hooggevoelig – en daar hebben velen vandaag de dag mee te maken – en hoogsensitief. Het laatste is aangeboren. Bovendien is hoogsensitiviteit meerdimensionaal. Dat geeft een andere kijk op AD(H)D, hoogbegaafdheid en het Autisme Spectrum Stoornis. Ook de manier waarop informatie verwerkt wordt, speelt een grote rol; denk aan beelddenkers. Een hoogsensitief persoon is veelal creatief, met name in het bedenken van oplossingen. Ze zijn vaak veelzijdig.

De toegevoegde waarde van yoga, is het ontwikkelen en verkrijgen van lichaamsbewustzijn en de balans leren herkennen en bewaken tussen doen en zijn, tussen draagkracht en draagvermogen. Bovendien kan je met yoga ook andere zaken ontwikkelen waar hoogsensitieve mensen baat bij hebben, zoals goed gronden en aarden.

Sensitief is geen synoniem voor stress. Sensitief zijn is ontvankelijk zijn. En daarin schuilt zowel een kracht als een valkuil. Er is in de bijscholing

‘Hoogsensitiviteit en Yoga’ ook aandacht voor de theorie. Je kunt geen gerichte oefeningen aanbieden zonder kennis te hebben over de inhoud.

  • Wat is jouw kracht als docent?

Wat ik vaak van cursisten te horen krijg is de rust die er van me uitgaat. Mensen voelen zich al snel op hun gemak bij me. Verder vind ik het erg belangrijk dat iemand z’n grenzen bewaakt. Ik zal iemand niet pushen iets te doen wat tegen diens gevoel ingaat. Je kunt wel samen kijken wat er voor nodig is om de grens te verleggen. En het kan wellicht nog niet de juiste tijd zijn.

  • Wat vind je de kracht van Samsara?

Wat ik van Samsara erg fijn vindt is de visie: ‘je bent er niet voor de oefening, de oefening is er voor jou.’ Het gaat er niet om het ideale plaatje na te bootsen, het gaat er om te ontdekken wat jouw eigen unieke mogelijkheden zijn, zodat je op je eigen wijze kunt bloeien. Ofwel jezelf (kunt) zijn.