header image

interview met Sanja Maas

sanja maas

‘Alle verandering begint met bewustwording.’

Sanja Maas is yogadocent, (kinder)coach en initiatiefnemer van de Yogastudio Yogasana. Sinds de jaren 1980 beoefent zij yoga, dat begon met mediteren en een paar jaar later volgde hatha yoga. Het duurde tot 2008 voordat zij aan de Samsara Yoga Docentenopleiding begon. Daarvoor volgde zij een opleiding coaching en counseling. Tijdens de yoga docentenopleiding ontdekte ze dat ze hooggevoelig was. Ze verdiepte zich in hooggevoeligheid en er ging een wereld voor haar open.

 

Waarom kies je voor yoga?

Het mooie van yoga vind ik dat het zo breed inzetbaar is. Yoga maakt de beoefenaar bewust van zichzelf. Of dat nou fysiek, mentaal of spiritueel is, iedereen kan in yoga vinden wat hij of zij zoekt. Dat maakt voor mij de beoefening van yoga zo compleet. Aan de ene kant werk ik aan het behoud van een goede gezondheid en anderzijds vind ik er wijsheid en zingeving.

 

 

Waarom een bijscholing hooggevoeligheid, kunnen zij niet meedoen in de gewone yogales?

Naar schatting is ongeveer 20% van de mensen hooggevoelig. Daar zou je eigenlijk ook de percentages van de mensen met ADHD, ADD, ASS (autisme spectrum stoornis) en hoogbegaafden aan moeten toevoegen, en dan kom je al gauw op zo’n 40% van de mensheid. Helaas is niet iedereen zich bewust van z’n hoge gevoeligheid, dus ook niet van de werking ervan. Dat is jammer, want wanneer je je daar wel bewust van bent, kan het leven een stuk aangenamer worden. Een hoge gevoeligheid brengt ook een aantal valkuilen met zich mee. Hoe ga je daar mee om? Dat wordt – onder andere – in de cursus behandeld.

En natuurlijk kunnen hooggevoeligen meedoen in een gewone yogales. Een yogadocent met kennis over hooggevoeligheid kan de hooggevoelige cursist beter van dienst zijn. Je herkent de eigenschappen en (door)ziet de andere kant van de medaille. Je begrijpt wat er gaande is en kan daar op inhaken.

 

Wat is jouw kracht als docent?

Mijn rust en stabiliteit is mijn kracht. Wat ik van cursisten terug hoor is dat ze de rust in mij als prettig ervaren. Mensen voelen zich op hun gemak en thuis in mijn lessen en kunnen zich daardoor goed en gemakkelijk ontspannen, ook zij die zich niet of nauwelijks in een vreemde omgeving kunnen ontspannen.

 

Wat wil je dat yogadocenten meenemen en overbrengen op hun cursisten?

De kans is heel groot dat er in de yogales die je als yogadocent geeft, een of meerdere hooggevoelige mensen (cursisten) zijn. Menig cursist is zich niet van bewust van zijn eigen hooggevoeligheid, maar heeft wel dagelijks met de werking van die eigenschap te maken. Yogadocenten die de bijscholing ‘Hooggevoeligheid’ hebben gevolgd, kunnen dit bij volwassenen en kinderen herkennen. Ze weten hoe ze de krachtige eigenschappen kunnen benutten en de valkuilen te mijden. Wanneer yogadocenten kunnen benoemen wat er gaande is, reiken ze mensen de eerste stap aan. Mensen vinden het fijn als je als docent benoemt wat er gaande is. Dat geeft ze inzicht in zichzelf, in hun manier van denken, voelen en handelen. Met dat inzicht kunnen mensen iets veranderen in hun leefpatroon en in omgang met anderen. Als yogadocenten dat kunnen doen en oefeningen mee kunnen geven voor thuis aan hun cursisten,ben ik helemaal blij.

 

Wat is jouw favoriete asana?

Er zijn meerdere asana’s die ik fijn vind om te doen, maar mijn echte favoriet is de neerkijkende hond. Het geeft mij een heerlijke gevoel zowel fysiek als energetisch. Het geeft mij een goede rek van spieren in de benen. Ik voel kracht, lengte en strekking in de rug en in de armen. Door de schouderbladen naar elkaar te brengen, en in de richting van de billen te brengen, versterk ik de schouderspieren op de rug. Dat maakt dat ik mezelf gemakkelijker recht kan houden, ik geef mezelf als het ware een steuntje in de rug. De voorover buiging maakt mijn hoofd leeg, waardoor ik erna helemaal met een fris en open gevoel verder ga.