header image

interview met Sanne Mees

 

Sanne is een nieuw jong gezicht binnen Samsara. Middels dit interview vertelt ze over zichzelf:

 

Tot mijn 18e deed ik wekelijks klassiek ballet en toen ik ging studeren wilde ik iets nieuws proberen. Ik had gehoord over yoga en wilde dat gaan doen om mijn lenigheid te behouden. Dat was op dat moment de enige reden. Als ik daar nu naar terugkijk moet ik soms een beetje lachen. Ik heb inmiddels zo’n ander beeld van wat yoga is. Die lenigheid is eigenlijk alleen maar een leuke bonus. Toen ik begon met yoga merkte ik al snel dat ik het heel prettig vond om te doen. Tijdens mijn studietijd ben ik wekelijks yoga blijven doen en de yoga-avond werd echt een Sanne-avond. Deze avond was helemaal van mij en dat bracht me steeds weer in mijn lichaam.

 

Van wie heb je veel geleerd?

Toen ik na mijn studie naar Utrecht verhuisde zocht ik naar een fijne yogaplek en werd ik door een vriend van mij gewezen op de lessen van Desi Angevaare. Desi haalt inspiratie uit hatha yoga, qi gong en nog meer andere stromingen. Ik vind haar lessen echt kunstwerken en ik ontdekte bij haar de energetische kant van yoga en de energetische kant van mezelf. Ik leerde mijn sensitiviteit te omarmen in plaats van te negeren. Tegelijkertijd ontdekte ik de spirituele kant van seksualiteit. Ik heb enorm veel geleerd van Layla Martin van het Tantric Institute of Integrated Sexuality. Ik heb diverse cursussen van haar gevolgd en ging voor mij een hele nieuwe wereld open.

 

Waarom ben je docent geworden?

In die tijd deed een goede vriend en yogabuddy van mij een yogadocentenopleiding. Hij had op een gegeven moment een belangrijk examen en vroeg mij om zijn wekelijkse les te geven. Het leek me heel eng om voor een groep te staan, maar toch was ik geïntrigeerd. Ik wilde het wel proberen. Na een goede voorbereiding zat ik voor de groep. Toen ik eenmaal begonnen was stroomde de woorden vanzelf en merkte ik dat ik er blij en energiek van werd. Ik voelde ineens waar ik meer van wilde leren: yoga aan anderen geven. Tegelijkertijd voelde ik dat mijn toemalige werk niet paste en heb ik die opgezegd. Ik ben op zoek gegaan naar een yogaopleiding en heb werk gevonden wat ik daarmee goed kon combineren.

Tijdens de opleiding bij Samsara leerde ik mezelf op nog een dieper niveau kennen, waarbij ik steeds meer naar mijn eigen kern ben gegroeid en waar ik nog steeds nieuwe lagen in ontdek. Ik vind het prachtig om dit ook aan andere mensen te kunnen geven.

 

Wat is jouw kracht als docent?

Mijn kracht als docent is om een ruimte te creëren waarin alles mag zijn. Ik ben van mezelf heel tolerant naar de mensen om mij heen en dat breng ik ook in de yogalessen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen. In die veilige ruimte laat ik mensen ervaren hoe het is om met zichzelf te zijn en om écht te gaan voelen. Daarnaast zoek ik ook regelmatig het plezier op in de yogales. Met plezier met het eigen lichaam bezig zijn geeft lucht en ruimte. Ik daag uit, maar haal tegelijkertijd ook de prestatie eraf.

 

Wat geef je de yogadocenten/cursisten in deze bijscholing mee?

De bijscholing Yoga en Seksualiteit ligt dicht bij mijn hart. Beide onderwerpen hebben mij de afgelopen jaren geholpen om de vrouw te ontdekken die ik nu ben en die ik nog steeds verder aan het ontdekken ben.

Ik geef deze bijscholing samen met een aantal andere fantastische docenten: Loes, Sandra, Erik en Danielle. Wat ik bij deze bijscholing wil meegeven is het volgende:

  • Een integratie van seksualiteit met yoga en met het dagelijks leven. Het hoeft niet per sé alleen aanwezig te zijn in de slaapkamer.
  • Op een aandachtige manier contact maken met je eigen bekkenbodem en seksualiteit.
  • Een vrijere relatie met het onderwerp seksualiteit. Het kan soms zo bevrijdend en inspirerend zijn om met anderen over seks en seksualiteit te praten dan met alleen je partner. Ik wil het onderwerp graag normaliseren.
  • Blijf steeds met je aandacht bij jezelf als je het over seks en seksualiteit hebt. Voel je grenzen met wat je wilt delen en wat niet. Wat voelt goed voor jou? Dat is ontzettend belangrijk.

 

Wat is je favoriete oefening van dit moment?

Dansen in mijn woonkamer. Muziek aan, ogen dicht, en bewegen zoals mijn lichaam dat wilt zonder dat ik daar over nadenk. Ik word dan één met de muziek en de bewegingen van mijn lichaam. Ik doe dit op veel verschillende momenten, als ik me heel blij voel, maar ook als ik voel dat er een wat zwaardere emotie vastzit in mijn lichaam. In beweging kunnen mijn emoties makkelijker stromen en kom ik makkelijker in een staat van overgave om de emoties ruimte te geven en vrij te laten. Daarna voel ik me vaak een stuk lichter en ruimer in mijn lichaam.