header image

Interview met Vera Schelberg

Wat trekt je in yoga?

In de yoga komt voor mij alles samen. Het is voor mij op een ontspannen en open manier (zonder oordeel) waarnemen wat is op verschillende niveau’s – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Yoga opent als het ware mijn lijf en mijn geest. De bewustwording die ik versterk met yoga is om te leven vanuit mijn hart en vanuit liefde. Met deze bewustwording veranderen de keuzes die ik maak in mijn leven.

 

Pas je yoga toe in je dagelijks leven?

Ja in wisselende vorm. Soms is er alleen behoefte aan stil zijn en mediteer ik. Dit wissel ik af met oefeningen die meer fysiek zijn en oefeningen die meer ontspanning geven. Ook zijn er momenten dat het er niet van komt. Uiteindelijk is dit altijd voelbaar in mijn dagelijks leven en keer ik weer terug naar de beoefening.

 

Wat is voor jou de relatie tussen yoga en voeding?

Zowel met yoga als met voeding zorg ik goed voor mijn lichaam en geest . De koppeling tussen gezond en genieten is hierbij belangrijk voor mij. Ik probeer naar mijn lichaam te luisteren en te ontdekken welke producten ondersteunend zijn voor mijn conditie. Voor mij is gezond eten: kwalitatief goede ingrediënten kopen (biologisch, duurzaam), zoveel mogelijk zelf alles bereiden (geen pakjes en zakjes), en het volgen van een overwegend plantaardig eetpatroon met veel groenten, peulvruchten en volle granen.

 

Wat is jouw kracht als docent bij Samsara?

Het gedachtegoed van Samsara sluit in mijn beleving heel mooi aan bij het gedachtegoed van de natuurvoeding waarin ik ben geschoold. Voeding en yoga samen brengen bewustwording. Door yoga word je bewuster wat je lichaam je vertelt en dus ook bewuster van wat je erin stopt. Andersom gesteld kunnen een natuurlijk voedingspatroon en een harmonieuze leefstijl de yogabeoefening ondersteunen door het voorkomen van blokkades op fysiek (verzuring) en energetisch niveau. Over dit samenspel wil ik graag meer delen.

 

Wat geef je studenten van de yoga-opleiding mee?

Ga uit van je eigen kracht, geloof niets, onderzoek alles en leg vanuit verbinding met jezelf verbinding met de ander.