header image

Verdieping op intervisie

 

Bijscholing Intervisie voor yogadocentenOefenen met en verdere verdieping in intervisievormen voor yogadocenten. Praktische tips en adviezen bij de organisatie van jouw intervisiegroep.

Met welke vragen over het yogales geven loop jij rond? Over welke lastige situaties en praktische zaken wil je wel eens vrijuit van gedachten wisselen met andere yogadocenten?

 

In de driedaagse online bijscholing Intervisie voor yogadocenten leer je van en met elkaar via je eigen praktijkvragen. Het houden van intervisiegesprekken over ervaringen als yogadocent krijgt steeds meer navolging. Het biedt een leuke én goede manier om je kwaliteit en professionaliteit als yogadocent te verbeteren en bij de tijd en gemotiveerd te blijven lesgeven.

 

Waarom intervisie

De kern van intervisie is dat professionals uit hetzelfde vakgebied op basis van gelijkheid uitwisselen en leren van elkaar aan de hand van een concrete praktijkervaring. Door dit in een georganiseerde gespreksvorm te doen zorg je ervoor dat alle deelnemers tot hun recht komen en allemaal leren van de ingebrachte praktijkervaring.

 

Intervisiegesprekken dragen ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van je netwerk met andere yogadocenten.

 

Wil je daar meer over leren? Schrijf  je dan in voor de online bijscholing Intervisie voor Yogadocenten.

 

Ervaringen van yogadocenten met intervisie:

 

‘Het bespreken van mijn casus bracht me iets positiefs: Ik voelde mijn kracht en heb nu het contract met de yogastudio dat ik graag wilde. En ik kan vasthouden aan mijn eigen manier van lesgeven.’

 

‘Mijn casus bespreken bakende mijn werkprobleem duidelijk af. Het gaf inzicht in mezelf, maakte me bewuster van het probleem en hielp om een bepaalde gedragslijn te kiezen. Door het helder krijgen van problemen kan de kwaliteit van je lessen toenemen. Anderen zien mogelijkheden die jezelf niet ziet. Zij zien ook je blinde vlekken. Ook voelde ik dat ik er niet alleen voorsta, andere yogadocenten komen vergelijkbare  problemen tegen en dit werkt ondersteunend.’

 

Door het doen van intervisie reflecteer je op je eigen handelen. Je leert hoe je beter met dilemma’s kunt omgaan en brengt zorgvuldig onder woorden wat je beweegt als docent. Hierdoor geef je met meer zekerheid les en kunt beter reageren op vragen van cursisten in je eigen yogalessen. Je doet nieuwe ideeën en inzichten op zodat je enthousiast blijft in het lesgeven en goed kunt aansluiten bij wat cursisten nodig hebben.

 

Opzet bijscholing 

Deze praktijkgerichte bijscholing bestaat uit drie online lesdagen en twee tussentijdse intervisiegesprekken met een oefengroep die is samengesteld uit deelnemers aan de cursus. Dit helpt je uitgebreid op weg om na afloop zelfstandig je groep voort te zetten of een nieuwe groep op te zetten. Tijdens deze bijscholing leer je:

 

 • Wat intervisie inhoudt en wat het oplevert
 • Welke gespreksvormen er zijn en wanneer je welke vorm gebruikt
 • Hoe je zelf een succesvolle (online) intervisiegroep organiseert

 

Je wisselt op een inspirerende en positieve manier uit met andere yogadocenten over hoe zij met het lesgeven omgaan en wat ze tegenkomen. Dit is dan ook zowel interessant voor beginnende als voor ervaren yogadocenten.

 

Op de lesdagen werk je intensief met de andere deelnemers samen. We wisselen theorie en praktijk af. Je brengt je eigen praktijkvragen in en leert verschillende rollen kennen in de intervisiegroep.  We geven uitleg over verschillende gespreksvormen, hoe je de start van een groep voorbereidt en hoe je met elkaar de groep kunt voortzetten. De gespreksvormen oefen je in de lessen in kleine groepen en tussentijds oefen je met een oefengroep. Op deze manier krijgen alle deelnemers gelegenheid om een praktijkvraag in te brengen tijdens de bijscholing.

 

Programma

Het programma kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen Mariëlle Cuijpers – yogadocent en intervisiebegeleider, Romanie Graumans – yogadocent en opleider bij Samsara en Manon van Middelkoop – yogadocent en onderzoeker. Aan de hand van hun expertise en ervaring stelden ze een interessant en gevarieerd programma samen. Lees ook het interview met Manon en Mariëlle over de kracht intervisie

 

Tijdens het online Samsara Congres in 2020 bleek dat deelnemers behoefte hadden aan meer kennis over en ervaring met intervisiegesprekken. Deelnemers merkten dat het ook online mogelijk was om echt contact met elkaar te maken. Vervolgens  ontstond het idee voor een online bijscholing over intervisie. In YogaVizier, het tijdschrift van de Vereniging van Yogadocenten Nederland schrijft bestuurslid Jeanette van Ree op p.19 over het belang van jezelf en elkaar onderzoeken in het lesgeven.

 

1e lesdag

 • Uitleg intervisie en opzetten van een intervisiegroep
 • Theorie en praktijk van het vragen stellen, actief luisteren en feedback geven
 • Oefenen met basismethode intervisie

We geven bij de start uitgebreid uitleg over het online-programma zodat iedereen zich er in thuis voelt en ermee kan werken.

2e lesdag

 • Ervaringen oefengroep bespreken
 • Oefenen 10 stappenmethode
 • Oefenen Praatsteenmethode

3e lesdag

 • Oefenen De zes denkhoeden van Bono
 • Yoga en meditatie inzetten bij de casusbespreking
 • Een intervisiegroep opzetten

Docent

Mariëlle Cuijpers is Samsara yogadocent en intervisiebegeleider en expert in (online) groepsdialoog.

 

Voor wie

Yogadocenten (in opleiding) die op dit moment lesgeven. Intervisie is geschikt voor beginnende en ervaren yogadocenten. Belangrijk is dat je gemotiveerd bent om je open te stellen om samen met en van anderen te leren op basis van actuele en concrete praktijkervaringen.

 

Data online lesdagen

 • 1e lesdag zaterdag najaar 2024
 • Intervisie oefengroep  – *
 • 2e lesdag zaterdag najaar 2024
 • Intervisie oefengroep -*
 • 3e lesdag zaterdag majaar 2024

Lestijden:  zaterdag 10.00 – 15.00 uur inclusief pauzes

Intervisie oefengroep: zaterdag 10.00 – 11.30

*Tussen de lesdagen door voer je zelfstandig in kleine groepen (online) twee intervisie oefenopdrachten uit. In overleg met je oefengroep is het mogelijk om hiervoor een andere datum en tijd af te spreken en om online of op locatie af te spreken. De indeling van deze groepen maken we tijdens de eerste lesdag.

Als je interesse hebt voor deze bijscholing, meld je dan alvast aan als belangstellende. Als we eerder dan de startdatum een groep van minimaal 6 deelnemers kunnen vormen, kijken we naar de mogelijkheden om eerder in te plannen. Ook kun je je met een bestaande intervisiegroep of een groep bevriende yogadocenten aanmelden voor een training op maat.

 

Vervolgmogelijkheden

Na afloop van de bijscholing kun je eventueel je intervisiegroep zelfstandig voortzetten. Als je als intervisiegroep dit wilt, biedt Samsara desgewenst ondersteuning aan om je groep succesvol te kunnen voorzetten of bij het opzetten van een nieuwe groep.

 

Samsara organiseert tevens regelmatig activiteiten zoals het Yoga Congres en het Yoga Weekend. We bieden dan gelegenheid  om vragen te stellen over intervisie en om intervisiemethoden oefenen. Zie ook het goed ontvangen Online Yoga Congres 2020. Congresdeelnemers wisselden kennis en ervaring over onderwerpen waar ze zelf passie voor voelden, met de open space werkwijze. Binnenkort volgt meer informatie over het eerstvolgende Samsara congres.

 

Accreditatie

De bijscholing wordt afgesloten met een certificaat dat de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) erkent met 12 punten.

Wanneer je de cursus niet volledig hebt kunnen volgen, inclusief de oefenopdrachten, ontvang je mogelijk een bewijs van deelname. Zie onze voorwaarden bijscholingen.

(Indien je na de bijscholing met een groep yogadocenten aan intervisie blijft doen levert dit binnen de VYN 2 bijscholingspunten per jaar op, hiervoor is geen  certificaat nodig.)

 

Locatie

Online

 

Enkele dagen voorafgaand aan de eerste lesdag ontvang je een link waarmee je toegang krijgt tot de online lesomgeving.

Je hebt geen ervaring met online cursus volgen nodig. Vaardigheid opdoen in omgaan met online leermogelijkheden maakt onderdeel uit van de cursus.

 

We kiezen voor online bijeenkomsten vanwege de voordelen die online intervisiegroepen bieden en niet alleen vanwege de nog steeds onzekere covid-situatie.

 

Uit eigen ervaring weten we dat je online een goede kwaliteit van uitwisseling en contact met elkaar ervaart. De voordelen van een online intervisiegroepen zijn eveneens:

 • Het maakt niet uit waar de deelnemers wonen. Intervisiegroepen lopen na een aantal bijeenkomsten soms tegen de praktische belemmeringen aan van te lange reistijden om bij elkaar te blijven komen.
 • Geen reiskosten en reistijd: de bijeenkomst kan makkelijker ‘tussendoor’ in de rest van vaak een druk werkweken en weekends
 • Geen locatiekosten of last van gebrek aan (voldoende) ruimte bij deelnemers thuis.

Uiteraard biedt intervisie op locatie ook voordelen en weer andere mogelijkheden. Met de kennis die je opdoet in de bijscholing kun je tevens een groep op locatie organiseren of om online en op locatie af te wisselen.

 

Kosten en inschrijven

De kosten zijn: €295,-  (€95,- inschrijfgeld en €200,- cursusgeld)

Dit is inclusief een cursusmap en aanvullende materialen.

Inschrijven via het Inschrijfformulier Bijscholingen geschiedt op volgorde van aanmelding. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen na inschrijving per e-mail. Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Voor praktische informatie omtrent je aanmelding kun je contact opnemen met Lisanne Minaard via administratie@samsara.nl
Voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar Romanie Graumans via romanie@samsara.nl

 

Meer over Intervisie

 

Lees ook: