header image

Wie is Rita Beintema?

In 1955 maakte ik voor het eerst kennis met de lichamelijke yoga. Ik heb me toen afgevraagd hoe het mogelijk kon zijn dat yoga je een ander mens zou kunnen maken. Pas veel later kreeg ik hierop antwoord. In die fase was mijn leven een harde leerschool. Door het erkennen dat je problemen hebt, open je de deur naar de vrijheid. De beoefening van yoga werd steeds intenser. Het voelen van wat er in je lichaam gebeurde werd een openbaring. Langzaam ontwikkelde het inzicht in denken, voelen en identificatie. Begin jaren zestig maakte ik kennis met de Jnana yoga. Het werd dagelijks een tijd ‘stilzitten’. Onbegrip, geloof en ongeloof voerden in mij hun eigen strijd. Moeilijkheden met woorden en begrippen van Jnana yoga hebben een hele tijd opgespeeld. De angst om dat wat ik op godsdienstig gebied geleerd had los te laten, was als een duveltje in een doosje en kwam steeds terug. Toen ontdekte ik dat deze gedachten mij in mijn jeugd aangepraat waren en nog steeds in mij omhoog kwamen, met angst als resultaat. Als je dit ontdekt en doorziet, gloort de bevrijding van het verleden. Ik geef nu vijfenveertig jaar yogales en heb zeer veel mensen die wilden veranderen, door hard aan zichzelf te werken in vier of vijf jaar zien veranderen. Werken met je lichaam, werken aan het ontdekken wie je wezenlijk bent, brengt je langzaam maar zeker thuis.

 

Alles is er al en zal er altijd zijn.