header image

ONLINE Spier van Adem en Hart

 

Het hart zit vast aan het diafragma en beweegt mee met de bewegingen van de diafragmale adem, soms wel tot 10 centimeter! Deze beweging van het hart is goed voor de ontspanning. Een hoge adem of de adem veel vast- en inhouden geeft een verkrampt diafragma, nauwelijks beweging van het hart, spanningen en spierknopen in de m. Trapezius (monnikskapspieren).

 

De trapeziusspieren zijn in tegenstelling tot de psoasspieren van buitenaf goed voelbaar. Toch realiseren we ons niet hoeveel stress en emoties ook in die spieren worden opgeslagen.

 

Een diafragmale adembeweging en de spierspanning in de trapeziusspieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een blokkade (hypertonie/verkramping) in de trapeziusspieren komt veel voor. Dit geeft een blokkade in het diafragma en er ontstaat een vicieuze cirkel van spanning – hoge adem – verkrampt diafragma – angst – en nog meer stress – hoge schouders enz.  Met oefeningen, die door iedereen uit te voeren zijn, kun je deze vicieuze cirkel doorbreken en energie (o.a. bloed en lymfe) weer laten stromen. Afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen weer aangevoerd.

 

In het najaar 2020 hebben we ‘de spier van de ziel’ online gegeven. Het was erg succesvol en we kregen geweldige complimenten dat de cursus online alle verwachtingen overtrof! we hebben goede hoop dat ook deze bijscholingsdag online een succes zal zijn.

 

Docenten

Danielle Bersma belicht het  belang toe van het diafragma, de m. trapezius en de relatie met stress en emoties. Er wordt een kijkje gegeven in de meridianen die een rol spelen in samenhang tot deze spieren. De trapeziusspieren worden getest op lengte en kracht. Vervolgens zal Danielle gevarieerde oefeningen geven ter bewustwording van deze spiergroep en het oplossen van de (spier)spanningen van de trapeziusspieren. Het diafragma wordt gestimuleerd, blokkades opgeheven voor een goede diafragmale adem.

 

Loes van der Mee sluit de middag met meditatieve oefeningen en het stilzitten.

 

Voor wie

Geschikt voor yogadocenten (in opleiding), alsmede voor mensen die geïnteresseerd zijn in de werking van het diafragma en de trapeziusspieren.

 

Lesdag

Datum: zaterdag

lestijden: van 13.00-18.00

Elk uur 5 minuten pauze en rond 15.00 theepauze van half uur.

Er is interactie tussen de docent en de cursisten, derhalve is er een maximum van 15 cursisten.

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) met 4 punten.

 

Locatie

ONLINE

Een week voor aanvang krijgt u een inloggegevens en hand-out toegestuurd.

De eerste 10 minuten wordt tijd ingeruimd, om met ZOOM kennis te maken, zodat je optimaal de les kunt volgen.

Zoom is gemakkelijk en goed te doen op computer/laptop of iPad/tablet. Op de mobiele telefoon is het beeld erg klein, dus dit raden we af.

 

Kosten

De kosten zijn: € 75,-

 

Inschrijven

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het cursusgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan aan danielle@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Danielle Bersma.

 

 

Lucht

Vrij Zijn

Ruimte en Kracht

Vanuit stevig gegrond zijn

Vliegen

 

 

 

Huiswerkopdracht voor deze bijscholing:

Doe onderstaande oefeningen dagelijks in de ochtend gedurende 14 dagen (of langer natuurlijk).