header image

Yoga voor Ouderen

 

 

2014 ouderen Danielle website

Bijscholing Yoga voor ouderen

 

Op 7 donderdagen, ivm met de corona maatregelen is de start uitgesteld.

 

Regelmatig bewegen is goed voor zowel lichaam als geest van ouderen. Inmiddels bieden we onze 7-daagse module Yoga en ouderen al meer dan tien jaar succesvol aan.

 

Opbouw

Ouderen zijn vaak onvoldoende bekend met de mogelijkheden om gezond en veilig te bewegen. Als yogadocent heb je ouderen veel te bieden. Het uitgangspunt van de module is dan ook: Neem ouderen mee op een reis, om te ontdekken wat ze nog wel kunnen. Leer mensen van hun lichaam te houden. Ook al heeft het meer beperkingen dan vroeger. Vroeger waren er ook dingen die ze niet konden. Laat ze actief zijn, want rust roest. Ouder worden is ook een zegen, ouderen hebben veel ervaringen en wijsheden. Veel ouderen zien de dingen van het leven in een groter geheel.

 

Voor het behalen van het certificaat dient de cursist minimaal zes lesdagen gevolgd te hebben en een lesverslagen in te leveren. Bij het missen van 2 lesdagen krijg je geen certificaat uitgereikt, wel ontvang je een bewijs van deelname met 12 punten. (Inhalen van een lesdag is niet mogelijk, omdat de cursus één keer per jaar aangeboden wordt. Tegen gereduceerde prijs is een jaar later wel een losse dag te volgen)

 

Docenten

Twee ervaren docenten les en belichten vanuit hun eigen praktijkervaring de groep ouderen:

 

Danielle Bersma belicht deels theorie en geeft deels praktijkles. Haar onderwerpen zijn: Wat is ouderdom, het geheugen, artrose, CVA, Parkinson. Zij zal veel eenvoudige oefeningen aanreiken, die yogacursisten op een stoel kunnen doen. Danielle geeft 5 middagen les.

Loes van der Mee belicht de meditatieve oefeningen en het stilzitten met ouderen. Loes zal veel ‘zachte’ oefeningen aanbieden. Loes geeft 2 middagen les.

 

Voor wie

Geschikt voor yogadocenten (in opleiding), alsmede voor mensen die reeds met ouderen werken en yoga-oefeningen voor ouderen in hun werk willen integreren.

 

Lesdagen

De start is uitgesteld.

 

 

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) met 28 punten.

 

Locatie

De cursus vindt plaats in het

yogacentrum in Bunnik

Smalleweg 8a

te Bunnik

Goed te bereiken met de auto, fiets en openbaar vervoer.

 

 

Kosten en inschrijving 

€ 515,-  (waarvan € 40,-  inschrijfgeld + € 475,- cursusgeld).

 

Inschrijven

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

samsara congres ouder worden

Heb je vragen, stel je vraag dan aan danielle@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Danielle Bersma.

 

Meer lezen en bekijken over Yoga en ouderen

NIEUW ARTIKEL: Pranayama en zingeving voor ouderen.

Artikel Samsara Yoga Congres in het teken van ouder worden.

Artikel Het verhaal van de sneeuwpop.

Artikel De Kracht van het Bewustzijn over yoga, meditatie en mindfulness voor ouderen.

Artikel Yoga vermindert valangst bij ouderen

Artikel Yoga voor ouderen met een aantal helende yoga-oefeningen voor ouderen.

Artikel Ouderen hebben baat bij yoga met aanbevelingen voor de opbouw van een yogales voor ouderen.

College van Erik Scherder: Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen? sneeuwpop

College van Erik Scherder: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

 

 

 

 

 

Samsara heeft meegedaan met:

Win het nieuwste boek van Erik Scherder! – StudieArenaerik scherder boek

 

 

 

…..en won de prijs!

 

 

 

Wij zijn trots op

‘Wij zijn trots op alle yogadocenten die wij de afgelopen 10 jaar opgeleid hebben met de erkende bijscholing Yoga voor ouderen. In totaal gaat het om meer dan 200 docenten die specifiek zijn opgeleid om op een deskundige manier yoga aan ouderen te geven.
Naast het feit dat deze mensen begrijpen dat bewegen goed is om spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen zij werken met klachten en ziektebeelden die veel bij ouderen voorkomen zoals artrose, parkinson, osteoporose, alzheimer, slaapstoornissen. Zo zoeken zij de juiste combinatie tussen belast en onbelast bewegen, bouwen bijvoorbeeld veel herhaling in in hun lessen en ze werken met props (stoel, lijnen op de grond etc.) om de les voor de ouderen zo aangenaam mogelijk te maken.
De yogadocenten leren ook hoe zij contact moeten leggen met de gespecialiseerde hulpverlening om een cursist optimaal te begeleiden. Zij stellen zelf geen diagnose. Daarnaast beseffen de docenten dat voor veel ouderen ook het sociale aspect belangrijk is.

 

De ruim 200 yogadocenten geven les aan ouderen en op die manier verminderen of verdwijnen lichamelijke en spanningsklachten bij ouderen, blijven ouderen langer zelfstandig en raken zij minder snel in een sociaal isolement.

 

Om de deskundigheid van deze mensen up-to-date te houden organiseerden we in 2015 een congres speciaal gericht op het onderwerp yoga voor ouderen. De ervaring leert dat de ouderen doelgroep groeit en dat de behoefte aan informatie over op een verantwoorde manier bewegen voor ouderen ook toeneemt. Daarnaast zien wij de vraag over informatie op psychisch/geestelijk vlak ook toenemen. Tezamen een spirituele noot, denken wij een prachtig programma te bieden aan yogadocenten in Nederland.’

 

 

Powered by Studio van Zwet