header image

Pranayama verdieping


 

 

pranayama-boek-douweOpbouw

Pranayama bijscholing voor yogadocenten en gevorderden in de yoga.
Start: data onbekend, heb je interesse? stuur dan een mail naar info@samsara.nl

 

Deze 6-daagse pranayama bijscholing staat in het kader van de weg naar realisatie van de fundamentele ongescheidenheid (a-dvaita). Deze visie is te vinden in de oude Upanishaden en in de Advaita Vendanta. Pranayama kan dan worden gezien als hulpmiddel ter voorbereiding van het dóórbreken van het inzicht in non-dualiteit, vooral als ze vanuit een helder bewustzijn wordt beoefend.

 

Het woord prana betekent adem, ademhaling, levensadem, levenskracht, levensenergie en kosmische energie. Daarnaast betekent het ook vitaliteit, kracht en geest. In de betekenis van het woord prana zit dus een directe relatie tussen de adem en de levensenergie. Adem is ademenergie, levensenergie.

 

De lessen richten zich eerst op de bewustwording van je adem, je levenskracht en levensenergie. We onderzoeken de adem in het materiële (fysieke) lichaam en we oefenen de stevige buikademhaling met de adem energetische druk. We leren het energetisch lichaam en de levensenergie ervaren en beschrijven. De oefeningen zijn er met name op gericht om de levensenergie te leren kennen en te laten ontplooien waardoor vastzittende energieën zich kunnen oplossen in de zijnservaring van het lichaam.

 

Beperkende condities worden doorzien en getransformeerd. Bekende ademtechnieken komen eveneens aan bod zoals onder andere: de nadi shodhana, anuloma viloma, de kapalabhati’s en de bhastrika, de ujjayi, de bandha’s, de omgekeerde ademhaling en de kumbhaka’s. Je beoefent de subtiele effecten van hand- en tongmudra’s geïntegreerd in de yoga-asana’s. De eigen ervaring staat bij alle beoefening steeds centraal.

 

Thuis oefenen is een belangrijke voorwaarde voor het zich eigen maken van de leerstof. Huiswerk inleveren en het maken van een eindverslag zijn verplicht voor het verkrijgen van het certificaat.

 

Als basis voor de cursus dient het boek Pranayama (tweede herziene druk) van Douwe Tiemersma. Dit boek is niet bij het cursusgeld inbegrepen.

 

Docent

Romanie en Noordegraag en Femke Hol.

 

Voor wie

Yogadocenten die zich willen verdiepen in de werking van adem en energie.

Deze verdieping is ook geschikt voor yogastudenten in het laatste jaar van hun opleiding. Samsara studenten kunnen deze bijscholing als module volgen in het vierde studiejaar, na afloop van de pranayama-lesdagen in de opleiding.

 

Lesdagen

 

De lesdagen zijn: nog onbekend

Accreditatie

 

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) met 30 punten.

 

Locatie

Samsara Bunnik

 

Kosten en inschrijving 

De kosten zijn: € ## cursusgeld en € ## inschrijfgeld, totaal ## euro.

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan aan femke@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Femke Hol.