header image

Pranayama

 

6 Bandha zit

‘When prana fluctuates, chitta (the mind) fluctuates. When the prana becomes steady, also the chitta becomes steady.’

~Hatha Yoga Pradipika~

 

In de bijscholing pranayama maak je kennis met het subtiele lichaam en de stroming van prana, de energie van het leven. Je leert deze stroming ervaren en beïnvloeden ten behoeve van je lichamelijk en geestelijke welbevinden en harmonie. Beoefening verhoogt je adembewustzijn en kan een opstap zijn voor meditatie.

 

 

Inhoud

Tijdens deze bijscholing leer je over de subtiele lichaamslagen (kosha’s), prana en de stromen van prana (vayus), nadi’s, bandha’s, kriya en shatkarma. Je ontvangt theorie over en oefent met verschillende bekende pranayamas zoals kapālabhāti, bhastrikā, nādī śodhana, ujjāyi, viloma prānāyāma, agnisara dhauti, samavritti prānāyāma, śītali, sushumna nadi pranayama,

Naast de lessen wordt van de student verwacht dat de pranayama thuis regelmatig beoefend worden. De bijscholing sluit af met een evaluatiedag waarvoor de studenten een opdracht uitwerken en les geven in pranayama.

De bijscholing valt samen met de leerlijn Pranayama uit het derde jaar van de yogadocentenopleiding. Deelnemers van deze bijscholing en derdejaars studenten zullen gezamenlijk de groep deelnemers volgen.

 

Docent

Romanie Graumans, yogadocent en directeur van Samsara Yoga Docentenopleiding, docent en oprichter van Yogastudio Yoia in Schiedam.

 

Voor wie

Voor yogadocenten (in opleiding, ook van andere opleidingen) en ervaren yogabeoefenaars. Basiskennis en minimaal twee jaar beoefening van yoga en meditatie is vereist. Twijfel je hierover? Bel dan (0615201835) gerust om te overleggen.

 

Data

Reeds gestart maandag 25 september 2023. van van 10.00-13.00u.

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met 21 punten Je ontvangt het certificaat aan het einde van de door jouw gevolgde lessen mits is voldaan aan de opdrachten en je alle lessen hebt deelgenomen. Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname voor de helft van het aantal punten.

 

Locatie

Samsara Schiedam

Korte Haven 125

3111 BH Schiedam

 

Kosten en inschrijving

De kosten zijn: €495,-

Dit bedrag is inclusief de lesdagen, een hand-out, onbeperkt thee en certificaat.

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

 

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Voor praktische informatie omtrent je aanmelding kun je contact opnemen met de administratie door  te mailen met Lisanne Minnaard via administratie@samsara.nl.

Voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar Romanie Graumans via romanie@samsara.nl.