header image

Rita Beintema

rita‘Alles is er al en zal er altijd zijn.’

 

Rita Beintema is een zeer bekende yogadocente en auteur van yogaboeken in Nederland. Als kind was zij al geïnteresseerd in de yoga. Zij heeft les gehad van befaamde yogadocenten zoals Bert van Gennep, Wolter Keers en Jean Klein.

 

Rita: ‘In 1955 maakte ik voor het eerst kennis met de lichamelijke yoga. Ik heb me toen afgevraagd hoe het mogelijk kon zijn dat yoga je een ander mens zou kunnen maken. Pas veel later kreeg ik hierop antwoord. In die fase was mijn leven een harde leerschool. Door het erkennen dat je problemen hebt, open je de deur naar de vrijheid. De beoefening van yoga werd steeds intenser. Het voelen van wat er in je lichaam gebeurde, werd een openbaring. Langzaam ontwikkelde het inzicht in denken, voelen en identificatie. Begin jaren zestig maakte ik kennis met de jnana yoga. Het werd dagelijks een tijd ‘stilzitten’. Onbegrip, geloof en ongeloof voerden in mij hun eigen strijd. Moeilijkheden met woorden en begrippen van jnana yoga hebben een hele tijd opgespeeld. De angst om dat wat ik op godsdienstig gebied geleerd had los te laten, was als een duveltje in een doosje en kwam steeds terug. Toen ontdekte ik dat deze gedachten mij in mijn jeugd aangepraat waren en nog steeds in mij omhoog kwamen, met angst als resultaat. Als je dit ontdekt en doorziet, gloort de bevrijding van het verleden. Ik geef nu vele jaren yogales en heb zeer veel mensen die wilden veranderen, door hard aan zichzelf te werken, in vier of vijf jaar zien veranderen. Werken met je lichaam, werken aan het ontdekken wie je wezenlijk bent, brengt je langzaam maar zeker thuis.’

Op 12 januari 2019 is Rita Beintema, de oprichtster van Samsara, vredig van ons heen gegaan.
Rita, heeft als pionier in de yoga, persoonlijk en via haar boeken veel betekend voor de Yoga in Nederland en Belgie. Wij (Femke Hol, Romanie Noordegraaf, Marielle Cuijpers en Danielle Bersma) zijn dankbaar de fakkeldragers te zijn van Samsara en denken met warme gevoelens aan haar. Wij wensen haar familie en vrienden sterkte met dit verlies.