header image

Samsara Actueel najaar 2020

 

Hoe is het nu bij Samsara? Deze vraag kreeg Romanie Graumans, directeur van Samsara, als ze vertelde over de yogadocentenopleiding. In aanloop naar de jubileumeditie van het Samsara Yoga Congres keken we met haar terug op een aantal gebeurtenissen dit jaar en praatten we over hoe het nu is met Samsara.

 

‘Gelukkig kan ik, ondanks de enerverende tijden, zeggen dat het goed gaat met Samsara. Vier jaar geleden verhuisden we de basisopleiding naar Schiedam en dit jaar studeerde onze eerste lichting hier af. We hebben genoten van hun scripties en eindpresentaties. Nadat vanaf halverwege de jaren tachtig yogadocenten in Bilthoven en vervolgens vanaf 2016  in Bunnik hun diploma ontvingen, nu dus een lichting yogadocenten vanuit de locatie in Schiedam. De rode draad blijft dat Samsara yogadocenten elk op hun eigen wijze vorm geven aan hun yogabeoefening en docentschap.

 

Live Zoom Lesdagen

Gelukkig konden we hen in levende lijve hun diploma overhandigen en konden hun familie en vrienden en de rest van het docententeam de diplomadag via Zoom online bijwonen. Vanaf maart werd het runnen van een docentenopleiding door de coronamaatregelen namelijk ineens heel andere koek. Geen lessen meer in de studio mogelijk. Ik ben ontzettend trots op het hele docententeam en alle studenten dat we in een hele korte tijd met zijn allen over zijn gegaan naar live lesdagen via Zoom.

 

Het was een investering in tijd en energie om iedereen gemotiveerd online te krijgen maar eenmaal online waren de ervaringen ontzettend goed. Er zijn genoeg mogelijkheden om de inhoud van lessen over te brengen, de onderlinge verbinding bleef voelbaar en de kwaliteit van de dialoog, de ruimte voor inspanning en ontspanning, een lach en een traan hebben ons echt aangenaam verrast. Natuurlijk leenden niet alle lessen zich voor een virtuele omgeving en die lessen hebben we dan ook later kunnen herplannen.

 

Twee eerstejaarsgroepen

Precies in de lockdown periode startte de werving voor het nieuwe studiejaar en ook dat was een spannende periode. Durven mensen in deze tijd te starten aan een vierjarige opleiding? Maar misschien wel mede door de omstandigheden, merkten we dat er een groeiende interesse was in ons eerste jaar. We ontmoeten aankomende studenten met een langgekoesterde wens om zich te verdiepen in yoga en mensen die door de omstandigheden echt klaar waren om opnieuw naar hun werk en leven te kijken. Toen de lockdown voorbij was, zaten in we in korte tijd vol. Normaliter kunnen we wat meer studenten kwijt maar met de handhaving van de 1,5m moesten we onze studiegroepen kleiner maken.

 

Durfden we de stap te nemen om een tweede groep te starten? Dat zou voor het eerst in de geschiedenis van Samsara zijn. We waagden de gok en een ruim een week voor aanvang van het studiejaar konden we alle belangstellende groen licht geven om te starten. We geven dus nu les aan twee groepen eerstejaars.

 

Online en offline bijscholingen

In ons bijscholingenaanbod is ook het een en ander veranderd. Door de kracht van online die we ontdekten, hebben we nu meer bijscholingen die we online aanbieden. Vooral voor de korte bijscholingen is deze manier van lesgeven heel passend en wordt hoog gewaardeerd door de deelnemers. De bijscholingen zijn op deze manier ook voor een bredere groep toegankelijk omdat het bezwaar van lange reistijd weg valt.

 

Online jubileumeditie Samsara Congres

Al vroeg in het voorjaar besloten we ons congres online te gaan geven. Een logische stap die past bij onze visie dat we aan moeten blijven sluiten bij het hier en nu en de manier waarop mensen in het leven leren, studeren, elkaar inspireren. En een mooie keuze die in deze corona-periode past bij de jubileumeditie. Mariëlle Cuijpers heeft, als organisator van het congres, al veel ervaring opgedaan met meetings in online omgevingen. In samenwerking met Danielle Bersma en Joris Mensink ontwikkelde zij een prachtige virtuele Samsara Congres locatie met verschillende ruimtes  waar we elkaar op 8 november 2020 met een groot aantal andere yogadocenten gaan ontmoeten. Met behulp van de Open Space Technology bepalen we met elkaar de agenda van de dag. Iedereen zorgt met elkaar en voor zichzelf dat de congresdag informatief, inspiratievol, interessant en gezellig is. De eerste previews en proefsessies met de deelnemers hebben plaatsgevonden en de reacties zijn ontzettend goed.

 

Dus, als je vraagt: Hoe gaat het met Samsara? Het gaat goed. Dank je wel.’