header image

Samsara books; Minder ego, Meer vrede

Hoe verbazingwekkend is het dat we gewoon zijn!

Uit ‘Minder ego, meer vrede’ van Jan Kersschot

 

Is het niet verbazingwekkend dat we zijn? Gewoon het feit dat we bestaan. We hadden er toch evengoed niet kunnen zijn?

En is het bovendien niet wonderlijk dat we ons ook bewust zijn dat we zijn? We hadden toch evengoed kunnen bestaan zonder het te beseffen?

Deze combinatie van ‘gewoon zijn’ en het ‘gewaar zijn van dat zijn’ kan worden omschreven als ‘het bewuste zijn’. Dit bewuste zijn is nooit afwezig, het vertoeft nooit ergens anders, het vervaagt ook nooit. Enerzijds is het overal en anderzijds is het zo dichtbij dat we het blijkbaar over het hoofd zien. Het is zich bijvoorbeeld op dit moment bewust van deze woorden die we nu aan het lezen zijn.

 

Dit Zijn – geschreven met een hoofdletter om aan te duiden dat het onpersoonlijk, universeel en grenzeloos is – is niet alleen getuige van deze woorden maar ook van onze directe omgeving, onze lichamelijke gewaarwordingen, onze gedachten en onze gevoelens. En dit geldt ook voor de andere mensen.

 

Meestal geloven we dat we ieder een eigen bewustzijn hebben, en dit klopt op medisch vlak. Ieder is zich bewust van zijn of haar lichaam en omgeving. En dit ‘kleine’ bewustzijn is gelinkt aan de hersenen en de zintuigen van het individu. Maar er is een grotere en alomvattende versie van bewustzijn dat niet beperkt is tot één persoon. Dat is de ultieme getuige waar we in dit boek naar verwijzen. Het Zijn is de essentie in al die individuele verhalen. Het is een en hetzelfde bewuste Zijn. Is dat niet geweldig? Het is één enkel bewustzijn dat getuige is van al deze verhalen. Het is de Ruimtelijkheid waarin alles en iedereen kan verschijnen. Het is het licht in de beelden in ons eigen verhaal en in bijna acht miljard andere films. In die zin kan men zeggen dat er geen wezenlijk onderscheid is tussen ik en de anderen. Het verschil is enkel te merken aan de oppervlakte, op het individueel niveau.

 

Dit betekent niet dat het persoonlijk niveau plots niet meer belangrijk is. We hebben de identificatie met de persoon (schijnbaar) nodig om te functioneren in de maatschappij. We lichten dit toe door te postuleren dat we als menselijke wezens een menselijk aspect en een wezenlijk aspect ‘hebben’. Het menselijke aspect verwijst naar het persoonlijke niveau. Op menselijk vlak zijn we allemaal verschillend, hebben we ieder onze eigen kenmerken op zowel lichamelijk vlak als op mentaal vlak. Maar er is een wezenlijk niveau dat doorgaans in onze maatschappij over het hoofd wordt gezien. Dit wezenlijk niveau verwijst naar datgene wat iedereen ‘heeft’. En dat is nu net dat bewuste Zijn.

 

Dit Zijn neemt moeiteloos iedereen en alles waar, zonder afgescheiden te zijn van wat Het waarneemt. Met andere woorden, er is geen scheiding tussen die éne bewuste Ruimte en onszelf. Het is allemaal één substantie. Het Zijn is niet ergens ver van ons verwijderd. Het wacht niet op ons in de toekomst. En niemand is uitgesloten van deze Ruimte. Dit bewuste Zijn is wat we allemaal zijn.

 

Op donderdag 6 december geeft Jan Kersschot een lezing in Centrum de Roos in Amsterdam.

https://www.samsarabooks.com/agenda/lezing-minder-ego-meer-vrede-met-jan-kersschot/
€ 15,- euro: alleen de lezing

€ 25,- euro: lezing + het boek ‘Minder ego, meer vrede’ (normale prijs boek: € 17,90)

Wees welkom! Aanmelden per e-mail naar: tamara@samsarabooks.com

 

Boek:

Minder ego, meer vrede

17,90

260 pagina’s/ paper back

Formaat 12,5 x 20 cm

ISBN 978 94 9141 198 2