header image

Stem, Klank en Yogales

 

 

Masterclass Stem, klank en yogales geven

 

stem_en_klank

Op 10 oktober 2015

Deze 1-daagse masterclass ontwikkelde Yvonne Brouwer speciaal voor yogadocenten. Hoe gebruik je je stem bij het yogales geven? Kun je genieten van je eigen stemgeluid?

 

Lichaam, stem, adem, gevoel en emotie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hoort aan het stemgeluid of iemand in zijn lijf zit, gegrond is en of de stem aan het lijf en de adem gekoppeld is of juist niet. Als de eerste vier chakra’s open zijn en in verbinding, klinkt een stem vol, warm en stevig. Ook kun je aan het stemgeluid, de klank en de volheid van het geluid horen of de keel(chakra)open is, de keel en nek ontspannen zijn en of iemand ‘vrij’ kan spreken.

 

Opbouw

In deze bijscholing werk je aan een goede stemtechniek. Hierbij gaat het om balans, een juiste houding, een goede ademstemkoppeling en de juiste spierspanning in de keel. Daarnaast gaan we de keel openen en het eigen stemgeluid uitnodigen en (her)vinden om zo te ervaren en vrij te mogen zeggen wat iemand werkelijk voelt en denkt.

Praktische aspecten van de stem:

  • Wat is je stem?
  • Wat is goed om te doen als je les geeft?
  • Stemopwarming
  • Cooling down
  • Positieve en negatieve invloeden op de stem

Tijdens deze dag ben je bezig met het vrijmaken van je eigen stem, bewust te worden en te luisteren naar je eigen stemgeluid en dat van anderen. Je laat de energie door het lichaam stromen, waardoor het lichaam gegrond is en de adem en stem aan elkaar gekoppeld zijn. Er is aandacht voor de werking van de chakra’s en de relatie met de adembeweging en het stemgeluid.

 

Docent

Yvonne Brouwer, logopedist en lichaamsgericht therapeut.

 

Voor wie

Yogadocenten (in opleiding) die zich willen scholen in een goed gebruik van hun stem.

 

Lesdagen

De lestijd is van 11.00 – 17.00

De masterclass is op 10 oktober 2015

Wanneer je tussen 09.00-09.15 al aanwezig bent, kun je meedoen met een yogales van Marysia van Eijk. Ze zal o.a. oefeningen doen ter voorbereiding op de cursusdag.

 

Accreditatie

De module is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) met 5 punten.

 

Locatie

De cursusdag wordt gegeven in de yogapraktijk ‘Een nieuwe Balans‘.

Barrierweg 192a

5622 CR Eindhoven

Bereikbaar via hek/steegje tussen Barrierweg 192 en 194.

 

Kosten en inschrijving

De kosten bedragen € 75,-. Er is een minimum van 6 en een maximum van 12 deelnemers.

 

Inschrijven kan via het inschrijfformulier. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan via ons contactformulier of bel met Danielle Bersma via 030 – 225 06 16.

 

Reacties van yogadocenten

  • ‘Boeiende en praktische dagen met bruikbare oefeningen om mijn stem en keel op te warmen, die ik nu vrijwel dagelijks doe.’
  • ‘Ik heb vandaag mijn stem ontdekt! Een groter bereik, voller en ik geniet nu van mijn eigen stemgebruik.’
  • ‘Het vrij maken van de ruimte in mijn keel voelt fijn, geeft letterlijk en figuurlijk meer ruimte aan mezelf en werkt bevrijdend.’
  • ‘Leuk, om naast de stem en de ademstemkoppeling ook te ervaren dat de bekkenbodem een belangrijke rol speelt bij het stemgeven. Het lichaam heb ik ervaren als eenheid.’