header image

Verslag Samsara Congres 2015

samsara congres ouder wordenOp 15 november organiseerde Samsara het congres ‘Ouder worden, met flow en fun naar mudra’s en massage’. Meer dan 135 yogadocenten en geïnteresseerden lieten zich in een uitverkochte congreszaal inspireren door het thema yoga en ouder worden.

 

Lees in OM Yogamagazine een uitgebreid artikel over het congres.

 

Geïnspireerd door het thema ouder worden en het effect op lichaam en geest wilde Samsara dit thema onder de aandacht brengen bij yogadocenten en andere gerelateerde beroepsgroepen. Kennis en ervaring over dit onderwerp draagt bij aan verantwoorde yoga beoefening voor yogadocenten en hun cursisten.

 

Ouder worden en verinnerlijking

We staan er niet altijd bij stil maar ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee. Soms zijn de veranderingen op lichamelijk vlak waar te nemen, soms ook niet en tegelijkertijd zijn er ook allerlei ontwikkelingen op mentaal, meditatief of spiritueel vlak. Dit congres bood een programma dat zich richtte op alle facetten van het ouder worden en daarnaast was het programma niet specifiek gericht op ‘oude’ ouderen. In India wordt wel gezegd dat de kwaliteit van iemand ruggengraat iets zegt over zijn of haar werkelijke leeftijd. Dat leek ons een mooi uitgangspunt. Leeftijd is immers relatief en daarom breed benaderbaar.

 

Het ochtendprogramma: weerzien en inspiratie

In de ochtend was er tijd en aandacht voor het weerzien! Onder het genot van kopje thee of koffie even lekker bijpraten

Danielle Bersma opende de dag en vertelde het verhaal van Samsara over yoga en ouder worden.

Robert Swami Persaud, oprichter van de Hogeschool Ayurveda in Nijmegen en schrijver van diverse boeken kwam zijn visie delen over ayurveda en ouder worden en beantwoordde vragen van deelnemers.

 

Het middagprogramma: boordevol beleven

Het was mogelijk om uit een breed aanbod van workshops te kiezen:

 1. Yogapractise Lijn met o.a.:
 • Flow op de stoel
 • Fun & Spelelementen
 • Kracht, Balans & Valpreventie
 • Pranayama
 • Voeding
 • Mudra’s & Massage
 1. Filosofie & Stilzitten Lijn met o.a.:
 • Ouder worden volgens de Himalaya traditie & Ayurveda
 • Het proces van verinnerlijking
 • Satsang & Non-dualiteit
 1. Anatomie Lijn ouder worden en:
 • Spieren & Gewrichten
 • Hart & Longen
 • Hersenen & Zenuwstelsel
 • Bekkenbodem

 

Meer informatie

Op de congreswebsite van Samsara staan verslagen van enkele workshops

 

Femke Hol was de coördinator van dit congres. Voor vragen kun je haar mailen op: congres@samsara.nl.
Op de congreswebsite en op de Facebookpagina van Samsara communiceren we alle ontwikkelingen over Samsara Yoga Congressen.

Wil je direct op de hoogte blijven voor het volgende Samsara Yoga Congres? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via congres@samsara.nl.

 

 

Samsara deed mee met:

Win het nieuwste boek van Erik Scherder! – StudieArenaerik scherder boek

 

…..en won de prijs!

 

‘Wij zijn trots op:
Wij zijn trots op alle yogadocenten die wij de afgelopen 10 jaar opgeleid hebben met de erkende bijscholing Yoga voor ouderen. In totaal gaat het om meer dan 200 docenten die specifiek zijn opgeleid om op een deskundige manier yoga aan ouderen te geven.
Naast het feit dat deze mensen begrijpen dat bewegen goed is om spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen zij werken met klachten en ziektebeelden die veel bij ouderen voorkomen zoals artrose, parkinson, osteoporose, alzheimer, slaapstoornissen. Zo zoeken zij de juiste combinatie tussen belast en onbelast bewegen, bouwen bijvoorbeeld veel herhaling in in hun lessen en ze werken met props (stoel, lijnen op de grond etc.) om de les voor de ouderen zo aangenaam mogelijk te maken.
De yogadocenten leren ook hoe zij contact moeten leggen met de gespecialiseerde hulpverlening om een cursist optimaal te begeleiden. Zij stellen zelf geen diagnose. Daarnaast beseffen de docenten dat voor veel ouderen ook het sociale aspect belangrijk is.

De ruim 200 yogadocenten geven les aan ouderen en op die manier verminderen of verdwijnen lichamelijke en spanningsklachten bij ouderen, blijven ouderen langer zelfstandig en raken zij minder snel in een sociaal isolement.

Om de deskundigheid van deze mensen up-to-date te houden organiseren we dit najaar een congres speciaal gericht op het onderwerp yoga voor ouderen. De ervaring leert dat de ouderen doelgroep groeit en dat de behoefte aan informatie over op een verantwoorde manier bewegen voor ouderen ook toeneemt. Daarnaast zien wij de vraag over informatie op psychisch/geestelijk vlak ook toenemen. Tezamen een spirituele noot, denken wij een prachtig programma te bieden aan yogadocenten in Nederland.’

 

College van Erik Scherder: Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?

College van Erik Scherder: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?