header image

Yoga en geboorte

Yogaengeboortedoor Rita Beintema

 

Een weg tot een ontspannen zwangerschap en bevalling voor moeder en kind aangevuld met een hoofdstuk over symfysiolyse en bekkeninstabiliteit

 

Rita Beintema, yogalerares, beschrijft de noodzakelijke voorbereidingen die het lichaam van de zwangere moeder soepel en ontvankelijk maken, zodat het kind de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld zo harmonisch mogelijk kan ervaren. De weg naar yoga die hier wordt gevolgd heeft eveneens tot doel om de geestelijke groei van de ouders – maar vooral van de moeder – te bevorderen. De ademhaling is hierbij van ongelooflijk belang.

 

Vanuit de yoga leren we gebruik te maken van de adem om ons te ontspannen. Door de adem te observeren, niet te regelen, leert de aanstaande moeder vertrouwen te krijgen in haar lichaam en ontdekt zij dat het beter kan functioneren en beter kan ontspannen als je alles aan je lichaam durft over te laten. Angst, de grootste vijand van de kraamvrouw, komt dan niet aan de oppervlakte. ‘Met z’n allen stonden wij heel stil om het bed, in een volkomen aandacht bij het gebeuren. Zonder uiterlijke tekenen van persweeën, zonder te persen werd – op een lange inademing – de baby geboren. Wanneer twee mensen besluiten dat zij samen een kind willen, wordt in dat besluit al de band met dat kind gelegd. Dit boek is voor die mensen geschreven die samen bereid zijn met dat kind mee te groeien – in één groot leerproces dat leven heet. Een leven dat een band legt met de oorsprong van het Leven.

 

2ehands verkrijgbaar via de (digitale) boekhandel, Bol.com.