header image

Yoga en Kanker

 

yoga en kanker

Bijscholing Yoga en kanker

 

Start 18 maart 2022.

 

“Je bent meer dan je kanker!’ In maart 2022 start de bijscholing yoga en kanker voor de 11e keer. Al jarenlang is Yoga en kanker een onderwerp waar Samsara Yoga Opleiding intensief mee bezig is.

Steeds vaker krijgen we vragen van yogadocenten die in hun reguliere lessen mensen ontvangen die onder behandeling zijn of behandelingen hebben gehad om kanker aan te pakken. Het komt ook voor dat mensen uit behandeld zijn en in de resterende fase van hun leven graag yogalessen willen volgen. Wat kan je aanbieden als yogadocent? Deze bijscholing biedt je de mogelijkheid te leren, te vragen en te ervaren om zo voor jezelf een weloverwogen keuze te maken of en hoe les te geven aan mensen met of hersteld van kanker.

Yogadocenten, ervaringsdeskundigen en deskundigen uit andere disciplines komen bijeen om dit moeilijke en tegelijkertijd waardevolle onderwerp vorm te geven. Bovenal hebben we respect en waardering voor ieder die dit meemaakt, direct en indirect. We zijn dankbaar dat we deze bijscholing kunnen geven en dat Yoga voor mensen met kanker toegankelijker wordt.

 

Opbouw

De cursus omvat zeven dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

  • Uitleg over het begrip gezondheid, het ontstaan van kanker & de kankersoorten en de verschillende behandeltechnieken
  • Uitleg over de klachten gerelateerd aan kanker en het herstel na behandeling; o.a. oedeem, littekenweefsel (fibrose), gewichtsverlies of -toename, osteoporose, zenuwpijnen, paniek / depressie, slaapproblemen, vermoeidheid, stoma, wondgenezing etc.
  • Beoefenen, aanpassen en zelf ervaren van bestaande en specifiek in te zetten asana’s, pranayama’s, massages, mudra, meditatie- en ontspanningsoefeningen met en zonder props
  • Het eigen proces, meditatief stilzitten in relatie tot de thema’s: de doelgroep, pijn, angst, rouw / afscheid
  • Didactiek, praktische informatie en het nut van een netwerk

 

Aanvullende opdrachten
Individueel Praktijkstage verslag.
Je loopt 1 dag of 2 dagdelen mee op een plek waar je in contact komt met mensen die kanker hebben. Je kan denken aan een ziekenhuis, inloophuis, voedingsspecialiste, fysio- of oedeemtherapeut etc. Het doel is dat je je eigen ervaring uitbreidt of verdiept. Je maakt een verslag van maximaal 1 A4 van deze dag. In het verslag is opgenomen:
– waarom je hebt gekozen voor je die plek, m.a.w. het doel van je verslag
– waar je bent geweest
– met wie je contact hebt gehad
– welke informatie je verkregen hebt en waarom deze informatie waardevol is voor je. Deze opdracht heeft ook als doel je netwerk met andere disciplines op het gebied van behandelaars van kanker te vergroten.

 

Individueel Eigen proces verslag.
Met betrekking tot het eigen proces en het meditatieve stilzitten schrijf je een verslag van maximaal 1 A4 waarin je reflecteert op je relatie tot de doelgroep. Je ontvangt op de 1e lesdag duidelijke instructies wat er precies van je verwacht wordt en je wordt hierin gedurende de bijscholing begeleidt.

 

Duo Examen opdracht.
De bijscholing wordt afgesloten met een examendag. In duo’s lever je twee verschillende volledig uitgewerkte yogalessen voor deze doelgroep in. Bij elke onderdeel wordt specifiek uitgelegd waarom je hebt gekozen voor de oefening en wat je met het onderdeel beoogd. Gedurende de opleiding krijg je deel opdrachten die ervoor zorgen dat je aan het einde van de opleiding alle onderdelen die in de examenlessen aan bod dienen te komen kan opnemen met de vereiste kennis.

Op de dag zelf geef je als duo les aan de overige studenten die gevarieerde klachten hebben en als het ware de doelgroep nabootsen. Na afloop wordt de les beoordeeld door 2 observatoren en de examinator. Er is dan ook gelegenheid als individu de kern van het praktijkstage verslag te delen met de medestudenten.

Alle examenlessen worden uitgewisseld, zodat je aan het einde van de cursus beschikt over een groot aantal volledige yogalessen.

 

Literatuur
Tijdens de bijscholing wordt gebruik gemaakt van een digitale syllabus die steeds in onderdelen wordt aangereikt.

 

Verplichte literatuur:

  • Yoga oefenboek voor de basis – D. Bersma (verkrijgbaar via romanie@samsara.nl voor €25, exclusief verzendkosten.)
  • Helende Yoga – M. de Rooij (verkrijgbaar via info@yogapraktijkstralendester.nl voor €15.)

 

Aan te bevelen literatuur:

  • Tijdschrift Leven na Kanker – KWF kankerbestrijding
  • Yogic Management of Cancer – Dr. Swami Nirmalananda (2e hands verkrijgbaar via bol.com of marktplaats)
  • Exploring Yoga and Cancer – Dr. Swami Yogapratap (2e hands verkrijgbaar via bol.com of marktplaats)

 

Docenten

Femke Kroonen MSC., yogadocent, coordinator bijscholing Samsara, raad van advies Samsara, mede-eigenaar Yoga Puur Breda, sociaal wetenschapper

Loes van der Mee, yogadocent,  Gestalt psychotherapeut en docent communicatieve vaardigheden

Jolanda Dekker, Projectmedewerker/ adviseur multidisciplinair netwerk oncologie Vlaardingen, casemanager oncologie, voorheen Oedeem- en oncologiefysiotherapeut.

 

Voor wie

Voor yogadocenten met basiskennis in asana’s, pranayama en meditatie, meer ervaring is gewenst. Lesgeven aan de doelgroep is geen vereiste, lesgeven als yogadocent is een pre. Bij twijfel over aanwezige kennis, neem contact op via onderstaande contact gegevens.

 

Lesdagen : Lesdata 2022

Vrijdag 18 maart 13.00 – 17.30 uur
Zaterdag 2 april 10.00 – 17.30 uur
Vrijdag 15 april 13.00 – 17.30 uur
Vrijdag 29 april 13.00 – 17.30 uur
Zaterdag 11 juni 10.00 – 17.30 uur
Vrijdag 24 juni 13.00 – 17.30 uur
Zaterdag 9 juli 13.00 – 16.30 uur

Via onderstaand aanmeldformulier kun je definitief inschrijven. Inschrijvingen worden behandeld op data en tijdstip van binnenkomst.

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met 32 punten. Je behaalt het certificaat op het moment dat alle opdrachten zijn ingeleverd en deze voldoende zijn bevonden. Verder is deelname aan de laatste lesdag verplicht en dien je minimaal 6 van de 7 lesdagen te hebben gevolgd.

Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname voor de helft van het aantal punten. Het is mogelijk gemiste lesdagen in een latere bijscholing in te halen tegen een dagvergoeding van 50 euro per dag.

 

In verband met corona

Met klachten zien we je helaas liever niet.
De ruimte wordt goed geventileerd.
1,5 meter wordt in acht genomen.

 

Locatie

Samsara Breda
Bastionstraat 13
4817 LD Breda

Aanbellen bij Yoga Puur Breda, na binnenkomst rechts de trap op, op de 2e verdieping door de klapdeuren aan het einde van de gang laatste deur links. Alle materialen zijn in principe aanwezig. Vanuit hygiene oogpunt mag je uiteraard ook je eigen spullen meenemen.

Parkeren is gratis. Vanaf station breda is het max. 15 minuten lopen grotendeels langs de singel.

 

Kosten en inschrijving

2022: €590,-  (€90 inschrijfgeld / €500 cursusgeld).
Koffie en thee is bij de prijs inbegrepen, de lunch dient zelf verzorgd te worden. Er is een kleine koelkast aanwezig.

Groepsgrootte maximaal 10 personen.

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je inhoudelijke vragen, stel je vraag aan femke@samsara.nl