header image

Yoga en Kanker

 

yoga en kanker

Bijscholing Yoga en kanker

 

Start najaar 2021

 

“Je bent meer dan je kanker!’  Deze 6-daagse bijscholing start in 2020 voor de 11e keer. Al jarenlang is Yoga en kanker een onderwerp waar Samsara Yoga Opleiding intensief mee bezig is.

Bijzondere docenten zijn bij elkaar gekomen om dit moeilijke onderwerp vorm te geven. We hebben respect en waardering voor ieder die dit meemaakt. We zijn dankbaar dat we deze cursus kunnen geven en dat Yoga voor mensen met kanker toegankelijker wordt.

 

Opbouw

De cursus omvat zes dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Uitleg (en theoretische benadering) over ontstaan van kanker en verschillende behandeltechnieken en de effecten daarvan
 • Uitleg over de meest voorkomende kankersoorten
 • Uitleg over de klachten gerelateerd aan kanker en het herstel na behandeling; oa. oedeemklachten, nek- en schouderklachten na borstamputatie of borstherstellende operatie, littekenweefsel (fibrose) en wondgenezing etc.
 • Beoefening, aanpassingen en zelf ervaren van bestaande en specifiek in te zetten asana’s, pranayama’s, massages, klank, meditatie- en ontspanningsoefeningen
 • Het eigen proces, meditatief stilzitten in relatie tot de thema’s: rouw / afscheid, de doelgroep, pijn, angst
 • Didactiek, praktische informatie en het nut van een netwerk

 

Aanvullende opdrachten
Onderdeel van de bijscholing is een praktijk-stagedag. Dit houdt in dat je een dag of een dagdeel meeloopt bij een plek waar je in contact komt met mensen die kanker hebben. Je kan denken aan een ziekenhuis, inloophuis, voedingsspecialiste, fysiotherapeut etc. Het doel is dat je je eigen ervaring uitbreidt of verdiept. Je maakt een verslag van ongeveer 1 A4 van deze dag. In het verslag is opgenomen, waar je bent geweest, met wie je contact hebt gehad en welke informatie je verkregen hebt en waarom deze informatie waardevol is voor je. Deze opdracht heeft ook als doel je netwerk met andere disciplines op het gebied van behandelaars van kanker te vergroten.

 

Met betrekking tot het eigen proces en het mediatieve stilzitten schrijf je een verslag van maximaal 1 A4 waarin je reflecteert op je relatie tot de doelgroep. Je ontvangt op de 1e lesdag duidelijke instructies wat er precies van je verwacht wordt en je wordt hierin gedurende de bijscholing begeleidt.

 

De bijscholing wordt afgesloten met een examendag. Voor deze dag maak je zelf een volledige uitgewerkte les specifiek voor deze doelgroep. Bij elke oefening geef je aan waarom je kiest voor deze specifieke oefeningen. Op de examendag zelf doceer je 2 – 3 onderdelen uit je les. Voordat je aanvangt met het lesonderdeel krijg je te horen met welke specifieke klacht je rekening dient te houden tijdens het doceren. Alle examenlessen worden uitgewisseld, zodat je aan het einde van de cursus beschikt over een groot aantal volledige yogalessen.

 

Literatuur
Tijdens de bijscholing wordt gebruik gemaakt van een digitale syllabus die steeds in onderdelen wordt aangereikt.

 

Verplichte literatuur:

 • Yoga oefenboek voor de basis – D. Bersma (verkrijgbaar via romanie@samsara.nl voor €25, exclusief verzendkosten.)
 • Helende Yoga – M. de Rooij (verkrijgbaar via info@yogapraktijkstralendester.nl voor €15.)

 

Aan te bevelen literatuur:

 • Tijdschrift Leven na Kanker – KWF kankerbestrijding
 • Yogic Management of Cancer – Dr. Swami Nirmalananda (verkrijgbaar op de eerste lesdag of via romanie@samsara.nl voor €18, exclusief verzendkosten.)
 • Exploring Yoga and Cancer – Dr. Swami Yogapratap (verkrijgbaar op de eerste lesdag via romanie@samsara.nl voor €18, exclusief verzendkosten.)

Docenten

Femke Kroonen MSC., yogadocent, mede-directeur Samsara, sociaal wetenschapper

Loes van der Mee, yogadocent,  Gestalt psychotherapeut en docent communicatieve vaardigheden

Danielle Bersma, fysiotherapeut, mede-directeur Samsara, yogadocent, dierosteopaat

Prof. Dr. M.A.A.J. van den Bosch, CEO OLVG Amsterdam, Professor of Radiology and Interventional Radiologist

Jolanda Dekker, Oedeem- en oncologiefysiotherapeut

 

Voor wie

Voor cursisten met minimaal basiskennis in asana’s, pranayama en meditatie, meer ervaring is gewenst. Lesgeven aan de doelgroep is geen vereiste. Bij twijfel over aanwezige kennis, neem contact op via onderstaande contact gegevens.

 

Lesdagen : start najaar 2021

Deze mooie bijscholing zal in het najaar 2021 weer starten.

U kunt zich ‘voorlopig aanmelden’.

U krijgt bericht, zodra de data bekend zijn en kunt zich dan definitief opgeven.

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met 30 punten. Je behaalt het certificaat op het moment dat alle opdrachten zijn ingeleverd en deze voldoende zijn bevonden. Verder is deelname aan de laatste praktijkdag verplicht en dien je minimaal 5 van de 6 lesdagen te hebben gevolgd. Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname voor de helft van het aantal punten. Het is mogelijk gemiste lesdagen in een latere bijscholing in te halen tegen een dagvergoeding van 40 euro per dag.

 

Locatie

Omgeving Breda; waarschijnlijk 2-3 lesdagen

andere lesdagen online.

 

Kosten en inschrijving

2020:€ 545,-  Koffie en thee is bij de prijs inbegrepen, de lunch dient zelf verzorgd te worden.

kosten 2021 nog onbekend

 

Voorlopig inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Powered by Studio van Zwet