header image

Yoga en Kanker

 

yoga en kanker

Bijscholing Yoga en kanker

 

Start: dinsdag 28 januari 2020 in Schiedam.

 

“Je bent meer dan je kanker!’  Deze 6-daagse bijscholing start in 2020 voor de 11e keer. Al jarenlang is Yoga en kanker een onderwerp waar Samsara Yoga Opleiding intensief mee bezig is.

Bijzondere docenten zijn bij elkaar gekomen om dit moeilijke onderwerp vorm te geven. We hebben respect en waardering voor ieder die dit meemaakt. We zijn dankbaar dat we deze cursus kunnen geven en dat Yoga voor mensen met kanker toegankelijker wordt.

 

Opbouw

De cursus omvat zes dagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Uitleg (en theoretische benadering) over ontstaan van kanker en verschillende behandeltechnieken en de effecten daarvan
 • Uitleg over de meest voorkomende kankersoorten
 • Uitleg over de klachten gerelateerd aan kanker en het herstel na behandeling; oa. oedeemklachten, nek- en schouderklachten na borstamputatie of borstherstellende operatie, littekenweefsel (fibrose) en wondgenezing etc.
 • Beoefening, aanpassingen en zelf ervaren van bestaande en specifiek in te zetten asana’s, pranayama’s, massages, klank, meditatie- en ontspanningsoefeningen
 • Het eigen proces, meditatief stilzitten in relatie tot de thema’s: rouw / afscheid, de doelgroep, pijn, angst
 • Didactiek, praktische informatie en het nut van een netwerk

 

Aanvullende opdrachten
Onderdeel van de bijscholing is een praktijk-stagedag. Dit houdt in dat je een dag of een dagdeel meeloopt bij een plek waar je in contact komt met mensen die kanker hebben. Je kan denken aan een ziekenhuis, inloophuis, voedingsspecialiste, fysiotherapeut etc. Het doel is dat je je eigen ervaring uitbreidt of verdiept. Je maakt een verslag van ongeveer 1 A4 van deze dag. In het verslag is opgenomen, waar je bent geweest, met wie je contact hebt gehad en welke informatie je verkregen hebt en waarom deze informatie waardevol is voor je. Deze opdracht heeft ook als doel je netwerk met andere disciplines op het gebied van behandelaars van kanker te vergroten.

 

Met betrekking tot het eigen proces en het mediatieve stilzitten schrijf je een verslag van maximaal 1 A4 waarin je reflecteert op je relatie tot de doelgroep. Je ontvangt op de 1e lesdag duidelijke instructies wat er precies van je verwacht wordt en je wordt hierin gedurende de bijscholing begeleidt.

 

De bijscholing wordt afgesloten met een examendag. Voor deze dag maak je zelf een volledige uitgewerkte les specifiek voor deze doelgroep. Bij elke oefening geef je aan waarom je kiest voor deze specifieke oefeningen. Op de examendag zelf doceer je 2 – 3 onderdelen uit je les. Voordat je aanvangt met het lesonderdeel krijg je te horen met welke specifieke klacht je rekening dient te houden tijdens het doceren. Alle examenlessen worden uitgewisseld, zodat je aan het einde van de cursus beschikt over een groot aantal volledige yogalessen.

 

Literatuur
Tijdens de bijscholing wordt gebruik gemaakt van een digitale syllabus die steeds in onderdelen wordt aangereikt.

 

Verplichte literatuur:

 • Yoga oefenboek voor de basis – D. Bersma (verkrijgbaar via info@samsara.nl voor 25 euro)
 • Helende Yoga – M. de Rooij (verkrijgbaar via info@yogapraktijkstralendester.nl voor 15 euro)

 

Aan te bevelen literatuur:

 • Tijdschrift Leven na Kanker – KWF kankerbestrijding
 • Yogic Management of Cancer – Dr. Swami Nirmalananda (verkrijgbaar via info@samsara.nl voor 18 euro)
 • Exploring Yoga and Cancer – Dr. Swami Yogapratap (verkrijgbaar via info@samsara.nl voor 18 euro)

 

Docenten

Femke Hol MSC., yogadocent, mede-eigenaar Samsara, sociaal wetenschapper

Milea Timbergen, arts, promovendus op de afdeling Chirurgische Oncologie en Interne Oncologie van het Erasmus MC.

Loes van der Mee, yogadocent,  Gestalt psychotherapeut en docent communicatieve vaardigheden

 

Voor wie

Voor cursisten met minimaal basiskennis in asana’s, pranayama en meditatie, meer ervaring is gewenst. Lesgeven aan de doelgroep is geen vereiste. Bij twijfel over aanwezige kennis, neem contact op via onderstaande contact gegevens.

 

Lesdagen 2020

Data op dinsdag 28 januari, 3 en 24 maart, 7 april, 12 mei en 2 juni 2020. (laatste dag is examendag) (eventuele wijzigingen in data onder voorbehoud). De lesdagen zijn van 10.30 uur tot 16.30 uur. Lesblok 1 van 10.30 – 13.00 en lesblok 2 van 13.45 – 16.30 uur (theepauze 15 min.).

 

 

 

Accreditatie

De bijscholing is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met 30 punten. Je behaalt het certificaat op het moment dat alle opdrachten zijn ingeleverd en deze voldoende zijn bevonden. Verder is deelname aan de laatste praktijkdag verplicht en dien je minimaal 5 van de 6 lesdagen te hebben gevolgd. Indien niet aan deze eisen wordt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname voor de helft van het aantal punten. Het is mogelijk gemiste lesdagen in een latere bijscholing in te halen tegen een dagvergoeding van 40 euro per dag.

 

Locatie

Samsara Schiedam,

‘Pand Paulus’

Korte Haven 125

3111BH Schiedam

 

Kosten en inschrijving

€ 545,-  (€ 90,-  inschrijfgeld en € 455,- cursusgeld). Koffie en thee is bij de prijs inbegrepen, de lunch dient zelf verzorgd te worden.

 

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen, stel je vraag dan aan femke@samsara.nl

Coördinator van deze bijscholing: Femke Hol.

Powered by Studio van Zwet