header image

Europees Yoga Congres

Schermafbeelding 2015-12-22 om 10.14.07

De Europese Yoga Unie (EUY) organiseert  jaarlijks een internationaal yogacongres in Zinal, Zwitserland. Het congres is van 25 – 30 augustus 2019. Het thema is: Spirituality in the 21st century.

 

Het congres biedt keuze uit vele boeiende workshop, lezingen en bijscholingen. Het  is een unieke gelegenheid om met yogi’s uit Europa kennis te maken en uit te wisselen. De gastdocenten komen niet alleen uit Europa maar ook uit Azië en Noord-Amerika. De Vereniging Yogadocenten Nederland erkent deelname aan het congres als een bijscholing.

 

Voor meer informatie kun je ook terecht op de congrespagina van de EUY.

 

Samsara op EUY Congres 2017

Samsara docent Romanie Graumans (Noordegraaf) gaf workshops op het EUY congres in 2017. Zij gaf les in traditionele yoga- en meditatietechnieken uit de hatha en kriya yoga aangevuld met kleine, voor Samsara zo kenmerkende, oefeningen om tot openheid en vrijheid te komen.

 

Deze technieken leiden tot een diepe meditatieve staat van zijn waarin de ruimte is om te voelen, observeren, ontspannen en over te geven aan dat wat is op het moment van beoefening zonder inspanning.

 

De vroege ochtendles was meer meditatief (chandra). De late ochtendles meer fysiek (surya). De afsluitende workshop had meer de vorm van delen van filosofie (satsang).

 

 

 

 

 

Samsara op EUY Congres 2013

Danielle Bersma en Mariëlle Cuijpers, beiden docenten bij Samsara, gaven op de 40e jubileum-editie van het EUY congres in 2013 een cursus Adem-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen. In vijf ochtenden namen zij de ruim 50 cursisten mee in de wereld van de ademhaling, het zenuwstelsel en de fascia.

 

Wat is de invloed van stress op deze facetten van het lichaam, welke yoga- en meditatieoefeningen zijn geschikt bij stress gerelateerde klachten en vooral waarom is dat zo? De cursisten leerden ook waarom het werken met vooroefeningen bijdraagt aan een goede en ontspannen uitvoering van veel klassieke asana’s.

 

Veel oefeningen die tijdens deze cursus aan bod kwamen staan in het Yoga oefenboek voor de basis. Dat boek maakt onderdeel uit van de Samsara  yoga docentenopleiding.