header image

Zwangerschapsyoga

 

Specialisatie: Zwangerschapsyoga                                                            

In deze erkende 12-daagse specialisatie word je opgeleid tot een deskundige docent met een eigen visie op zwangerschapsyoga. Geen vaste cursusformats of series maar een opleiding waarna je als docent in staat bent om zelfstandig ouders een uitgebreide voorbereiding te geven op een zo ontspannen mogelijke bevalling. Tijdens de opleiding is aandacht voor alle fysieke, emotionele en spirituele aspecten rondom de zwangerschap en bevalling. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de eigen ontwikkeling als docent.

 

Achtergrond

In 1966 introduceerde Rita Beintema de zwangerschapsyoga in Nederland en verrichte hiermee baanbrekend werk. In samenwerking met gynaecologen en verloskundigen legde zij de basis van deze docentenopleiding zwangerschapsyoga. Rita publiceerde verschillende yogaboeken, waaronder een aantal heel specifiek op het gebied van zwangerschapsyoga. Deze toonaangevende boeken worden nog steeds in deze en andere opleidingen gebruikt. Veel van de huidige zwangerschapsyogadocenten in Nederland zijn opgeleid bij Samsara.

Uiteraard is de specialisatie is in de loop van de tijd doorontwikkeld om zo te blijven aansluiten op de ontwikkelingen in de verloskunde en de maatschappij. Wat is gebleven is de basis in de yogafilosofie, de centrale rol van de vrouw en de visie op de drie-eenheid vader-moeder-kind.

 

Opbouw van de specialisatie

De specialisatie kent zowel theoretische als praktische lessen. De volgende aspecten worden behandeld:

 • Adem: betekenis, bewustwording en diverse bruikbare technieken tijdens zwangerschap, de ontsluitingsperiode en de uitdrijving (yogaperstechniek).
 • Anatomie en fysiologie: werking van ademhaling, anatomie, klachten rondom zwangerschap.
 • Verloskunde: verloop zwangerschap en bevalling, pathologie, baringshoudingen, pijnbestrijding en kunstverlossingen.
 • Yoga: goede basishoudingen, losmaakoefeningen, spierversterkende oefeningen, ontspanningsoefeningen, geschikte asana’s en series en meridiaan oefeningen.
 • Stilzitten/meditatie: omgaan met angst en pijn, geestelijke aspecten van vader- en moederschap, zelfonderzoek.
 • Didactiek: lesopbouw, zelfonderzoek, rol van partner.
 • Yogafilosofie: zwangerschap in relatie tot diverse aspecten uit de yogafilosofie, nonduale benadering
 • Massage: aanleren van verschillende massagetechnieken.

 

De docenten

De verschillende docenten zijn actieve en ervaren professionals in hun eigen vakgebied:

Romanie Graumans, Loes van der Mee, Marloes Lussenburg

 

VYN erkend

De opleiding staat voor volledigheid, kwaliteit en actualiteit en wordt als specialisatie erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) geaccrediteerd met 60 punten.

 

Praktische informatie

Om aandacht en interactie te waarborgen bestaat de groep bestaat uit maximaal 16 personen. De specialisatie wordt afgesloten met een examen en een werkstuk dat bestaat uit deelopdrachten die je gedurende de opleiding maakt.

Deze opleiding is een specialisatie, geschikt voor yogadocenten (in opleiding) en voor ervaren yogabeoefenaars met een achtergrond in zwangerschapsbegeleiding/bevalling (bijvoorbeeld vroedvrouwen, verloskundigen en doula’s).

 

Lesdagen

De lessen vinden plaats op
maandagen: 15 mei, 12 juni, 26 juni, 4 juli 2023
dinsdagen: 5 en 26 september, 10 en 31 oktober, 21 november, 12 december 2023, 23 januari, 6 februari 2024
Alle dagen zijn de lessen van 10.00-16.00 uur.

 

Locatie:

Samsara Schiedam

Korte Haven 125

3111 BH Schiedam

Deze locatie is goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer (ongeveer 15 min lopen vanaf Schiedam Centraal). Gratis parkeren op de Vlaardingerdijk (3 min. loopafstand) en betaald parkeren voor de deur.

 

Boekenlijst

Als verplichte literatuur geldt:

  • Yoga oefenboek voor de basis’, door D. Bersma, L. van der Mee en M. Cuijpers (aan te schaffen op de 1e lesdag voor 25 euro)
  • ‘Veilig Zwanger’, door Beatrijs Smulders
  • ‘Veilig Bevallen’, door Beatrijs Smulders

 

Interessante literatuur, maar niet verplicht:

Soms kun je deze boeken ook via Marktplaats of bol.com tweedehands krijgen.

 

Kosten en inschrijving

€ 1250 euro (inclusief 250 inschrijfgeld). Dit bedrag is inclusief gebruik van de studiematerialen en onbeperkt thee gedurende de dag. Boeken en lunch zijn niet bij de prijs inbegrepen. De lunch kun je zelf meenemen. Er is ook genoeg gelegenheid in de buurt om ergens te lunchen of iets te halen.

Het is mogelijk te betalen in 4 vastgestelde termijnen van elk €320,-

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

 

Meer informatie

Voor praktische informatie omtrent je aanmelding kun je contact opnemen met Lisanne Minnaard via adminisatratie@samsara.nl
Voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar Romanie Graumans via romanie@samsara.nl

 

Eerdere congressen

Congres zwangerschapyoga ‘Ont-moeten’

Congresdag Zwangerschapsyoga