Geschiedenis Samsara
Samsara werd opgericht door Rita Beintema. Als kind had zij een ervaring van één zijn. Deze ervaring is in haar leven de drijvende kracht en steun geweest in haar zoektocht om de zin van het leven te ontdekken: het in harmonie Zijn.
Halverwege de jaren vijftig maakte Rita kennis met de hatha yoga en breidde in de loop der jaren haar kennis uit met de advaita vedanta en de jnana yoga. In 1966 introduceerde zij de zwangerschapsyoga in Nederland, startte in 1980 de docentenopleiding voor zwangerschapsyoga en in 1983 de tweejarige Samsara Yoga Docentenopleiding. Rita schreef diverse toonaangevende boeken op het gebied van zwangerschapsyoga, jnana yoga, yoga voor vrouwen, adembewustzijn, bijzondere yogaoefeningen en het stilzitten. Tot ver in haar 80ste gaf Rita les binnen Samsara. Zij overleed in 2019.
In 1990 vroeg Rita Danielle Bersma, die al vanaf het begin van de opleiding als docent verbonden was aan de opleiding, om de organisatie en verdere ontwikkeling van de opleiding van haar over te nemen. Vanuit haar achtergrond als fysiotherapeut voegde Danielle een gedegen kennislijn toe van anatomie, fysiologie en pathologie in relatie tot de hatha yoga. Dit geeft yogadocenten van Samsara tot op de dag van vandaag een unieke gecombineerde kennis vanuit oost en west.
Ook trok Danielle een aantal gespecialiseerde vakdocenten aan op het gebied van filosofie, meditatie en yoga. Zo groeide Samsara uit naar een brede en volwaardige vierjarige opleiding. Danielle is auteur van diverse yogaboeken over zwangerschap en kinderyoga en schreef zij – in samenwerking met Loes van der Mee en Mariëlle Cuijpers – het Yoga Oefenboek voor de Basis.
Erkenning
In 1985 werd de opleiding erkend door de Vereniging van Yogadocenten Nederland. Samsara leverde een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse erkenningsbeleid. Grote delen daarvan zijn op Europees niveau overgenomen. Samsara is hiermee ook erkend als opleiding door de Europese Yoga Unie.
Om de opleiding verder te laten groeien en ontwikkelen werd Mariëlle Cuijpers in 2011 betrokken als coördinator van de opleidingslocatie in Bunnik en Romanie Graumans als coördinator en docent van de specialisatie zwangerschapsyoga. In 2016 zette Romanie zette de docentenopleiding op de locatie Schiedam op. Vanaf 2022 kreeg Romanie Samsara als geheel onder haar verantwoordelijkheid.
Persoonlijke yogabeoefening en intervisie
Persoonlijke yogabeoefening en intervisie door alle docenten binnen Samsara, het daarmee steeds groeiende inzicht in denken, voelen en identificatie houden de onderwijstraditie van Rita en de yoga in leven. Het steeds blijven onderzoeken van een begrijpelijke vertaalslag en praktische integratie in het dagelijks leven, in het hier en nu, is kenmerkend binnen Samsara. De docenten vertalen dit gezamenlijk in een relevant curriculum en een actueel aanbod van bijscholingen op diverse plekken in het land, het Samsara Yoga Congres en een online intervisie platform.
1982-1991
Kometenlaan
Bilthoven
1990-2015
Prins Hendriklaan
Bilthoven
2013-2019
Smalleweg
Bunnik
2016-heden
Korte Haven
Schiedam