Yogaweekend en bijscholing

Omgaan met polariteiten

In de onderwijstraditie van de advaita, de non-dualiteit, is er geen sprake van tegenstellingen. Advaita betekent letterlijk niet-twee. Er is daarom niet iets dat we hoeven bereiken. Je zult niet het geheel worden, je bent dat geheel al.

Maar hoe verhoud je je tot de tegenstellingen die je in het dagelijks leven ervaart? Hoe om te gaan met externe tegenstellingen, zoals rijk en arm, ziekte en gezondheid? En interne tegenstellingen zoals vreugde en verdriet, eenzaamheid en verbondenheid, voorkeur en afkeer? Deze inspirerende driedaagse bijscholing maakt de nonduale filosofie praktisch en toepasbaar.

Vimala Thakar, een bijzondere vertegenwoordiger van deze nonduale yogastroming vertelt:   ‘But as regards to psychological problems, man has yet to learn. Man is still at war with himself. The human heart is a battleground of desires, passions and contradictions and tensions.’

Het is lastig een vrijer en tevredener mens te zijn zolang we uitgedaagd worden en onnodig lijden door deze polariteiten en we er mee moeten dealen in de realiteit van alledag. Tijdens de lesdagen doe je onderzoek naar deze polariteiten en krijg je inzicht in de wijze waarop dit zich bij jou manifesteert. Tevens leg je de relatie naar de filosofie van de advaita vedanta.

Voor wie

Deze bijscholing is geschikt voor yogadocenten, studenten in opleiding en yogaliefhebbers met enige yoga-ervaring.

Wat ga je doen/leren?

Er worden oefeningen aangeboden vanuit de yogafilosofie van de Advaita Vedanta en vanuit theorie en praktijk van de Gestalttherapie. Gestalttherapie onderzoekt de lichamelijke en emotionele ervaring in het hier en nu. We doen kleine bewegingsoefeningen, polariteitsoefeningen, ademoefeningen, stilzitten (een meditatieve oefening) en bewustwordingsoefeningen.

  • Eerste lesdag: Polariteit: vreugde en verdriet. Oefeningen en uitwisseling en persoonlijk ‘werk’. Ieder krijgt individueel tijd voor persoonlijke inbreng met betrekking tot het thema.
  • Tweede lesdag: Polariteit: geven en ontvangen. Oefeningen en uitwisseling en persoonlijk ‘werk’.
  • Derde lesdag: Polariteit die iedere deelnemer zelf kiest en inbrengt . ’s Middags: schijnbare polen in de polariteit en onderzoek naar integratie. Is geven gelijk aan ontvangen; is dat wat je vreugde brengt ook potentieel wat je weer verdriet gaat geven en vice versa.
“Boven verwachting. Meerdere diepgaande inzichten waardoor er meer levenslust en vrijheid in mij is.”
“Polariteiten zorgen voor zoveel onnodig lijden. Dat te mogen zien gun ik iedereen.”
“Loes, je straalt zoals altijd een rust uit waardoor ik weet dat alles er mag zijn wat er is.”

Studiebelasting

Naast de drie lesdagen zijn er huiswerkopdrachten.

Afronding

Je ontvangt een certificaat wanneer je alle drie de lesdagen aanwezig bent geweest en de eindopdracht en huiswerkopdrachten voldoende hebt uitgevoerd.

De bijscholing kan opgevoerd worden als erkende bijscholing voor de lidmaatschapstoetsing van de Vereniging van Yogadocenten Nederland voor 18 contacturen.

Vervolg

Wanneer je al yogadocent bent, zou je ook eens kunnen kijken bij de filosofische inspiratiedagen Mededogen of Bhagavad Gita. Zoek je meer directe en praktische ervaring dan is de zomerweek Kunst van het Ontspannen wellicht iets voor jou.

Ben je geen yogadocent en ben je nieuwsgierig geworden naar meer yoga? Kijk dan eens bij één van onze opleidingen: het persoonlijke yoga basisjaar, de 200u of 500u VYN/EYU erkende opleidingen.

Bijscholing Polariteiten 2
Bijscholing Polariteiten
over samsara

Praktische informatie

De bijscholing vindt plaats op onze hoofdlocatie aan de Korte Haven 125, 3111 BH Schiedam.

  • Data: zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 maart 2025
  • Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur

Binnen Samsara staan persoonlijke aandacht en uitwisseling centraal. We werken daarom met een kleine groep van maximaal 14 deelnemers.

Deelname aan deze bijscholing bedraagt 325 euro, dit is inclusief 100 euro inschrijfgeld. Bij aanmelding ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.