header image

Online Congres Yoga…meer dan asana’s

Lees ook in het winternummer van Yoga International   ‘Het Samsara Yoga Congres 2020 Online. Verbindend en Inspirerend’ 

 

Op zondag 8 november 2020 organiseerde Samsara voor de 10e keer het Samsara Yoga Congres. Voor deze jubileumeditie kozen we voor een vernieuwende en actieve werkwijze: ‘Open Space Technology’. Het congres vond vanwege Covid-19 online plaats.

 

De structuur van een Open Space bijeenkomst bestaat uit een vooraf afgesproken thema, plaats en tijd. Je draagt met je eigen interesse, passie en vragen bij aan het thema en staat open voor de bijdragen van andere deelnemers. Samengevat: ‘no gurus – all gurus’.

 

 

 

Ervaringen van deelnemers

 

De deelnemers reageerden positief op de online ervaring en de gekozen congresvorm:

  • ‘Het delen van kennis, passie en aandacht voor elkaar in een mooie en fijne virtuele omgeving.’
  • ‘Een gevoel van gastvrijheid, openheid en steun. Een plek om te delen en te geven. Een inspirerend samenzijn.’
  • ‘Omdat ik het fijn vond dat ik mijn kennis kon delen, maar ook veel kennis van anderen mocht ontvangen. Ik voelde me op mijn gemak.’
  • ‘Ik vind deze manier van werken 100% yoga. Aan de slag gaan met wat zich op dát moment aandient. En uitwisselen met precies die mensen bij wie het onderwerp ook iets raakt.’
  • ‘Ik vond dit erg fijn en prettiger dan een real life meeting, in mijn thuisomgeving voel ik me meer op mijn gemak en durf ik ook meer te zeggen.’
  • ‘Moest soms wat technische problemen overwinnen maar werd steeds goed geholpen.’
  • ‘Gaf meer inspiratie dan ik gedacht had op te doen zo achter de computer.’
  • ‘Virtueel tóch verbonden, via open space mooie ontmoetingen en nieuwe ideeën.’

 

Deelsessies

 

Bij de Open Space werkwijze begint de bijeenkomst met een lege agenda! Na uitleg over de bedoeling kon iedereen die dit wilde een onderwerp rondom een thema op de agenda inbrengen. Voorwaarde was dat je zelf passie hebt voor het onderwerp.

 

Er waren drie sessierondes en deelnemers agendeerden dertien uiteenlopende onderwerpen. Vervolgens kon iedereen aan sessies van keuze deelnemen. Een yogadocent oefende interactieve meditatie met de sessiedeelnemers. Een ander groepje werkte aan een intakeformulier met vragen die je kunt stellen voorafgaand aan individuele yogalessen.

In weer een andere sessies dachten deelnemers na over wat er bij komt kijken wanneer je seksualiteit in een yogales aan bod laat komen. Verder waren er onder meer nog  sessies over satsang, adem en kwam yoga en religie/spiritualiteit ook om de hoek kijken.

Na afloop van de sessies gaven deelnemers aan of en met wie ze vervolgacties rondom de onderwerpen verder wilden uitwerken.

 

Bekijk voor meer informatie het beeldverslag: Congresimpressie (pdf)

 

Congresorganisatie

 

Het congres werd georganiseerd en begeleid door de coördinatoren van Samsara: Romanie Graumans, Danielle Bersma, Femke Kroonen en Mariëlle Cuijpers.

 

Artikel Yoga, op en naast de mat

 

De dreiging om ziek te worden van het Covid-19 virus en maatregelen om fysiek afstand te houden beïnvloeden het dagelijks leven ingrijpend. Hoe ga je met deze situatie om, wat betekent yoga daarbij? Danielle Bersma en Mariëlle Cuijpers yogadocenten en mede-coördinatoren van Samsara spraken elkaar regelmatig via videobellen en schreven hierover tijdens de voorbereidingen van het congres het artikel: Yoga, op en naast de mat
(VYN Nieuwsbrief 2-2020)

We verwijzen in het artikel naar het filmpje: Ademserie in lig om de longen te beluchten. Kijk ook naar deze ademserie in staande houding.

 

Meer Samsara congressen

 

Tekening: © Joris Mensink