header image

Jnana yoga in de praktijk

 

Boek Jnana yoga

door Rita Beintema

‘Een weg naar vrijheid.’

 

Dit boek vertelt op heldere wijze hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met de ‘problemen’ die je tegen komt in het stilzitten (meditatie). Het geeft inzicht in het leven en wat je hindert om gelukkig te zijn. Een boek, een weg om te komen tot vrijheid en in harmonie met anderen te leven.

Jnana yoga, de yoga van het inzicht,  geeft nieuwe openingen als je op zoek bent naar antwoorden op levensvragen. Door je dagelijks leven te onderzoeken krijg je echte antwoorden op je vragen. Dit onderzoeken is niet om theoretische kennis te verzamelen, maar om de ballast van het verleden te verwijderen. Ballast, die ons verhindert om tot inzicht te komen, vrij te zijn en in harmonie met anderen te leven.
Hoe kun je in het dagelijks leven omgaan met jnana yoga (de leer van de non-dualiteit)? Wil je echt vrij zijn, dan zul je de confrontatie met het verleden moeten aangaan.
Jnana yoga kan heel confronterend zijn. Door onder andere de oefeningen in dit boek kom je in aanraking met je persoonlijk verleden, en met het verleden van de mensheid. Maar het meest confronterend zijn je geconditioneerde reacties en de door cultuur bepaalde gewoontes uit je verleden. Wil je er intellectueel niet in vastlopen, dan zul je innerlijke waakzaamheid, de kunst van het observeren, en inzicht nodig hebben in het leven en wat je hindert om gelukkig te zijn. Het boek biedt een leidraad hoe daarmee te oefenen.

 

Zie ook de lezing over jnana yoga die Rita Beintema in 2005 gaf ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek.

 

Te bestellen via de (digitale) boekhandel, Bol.com.