header image

Yoga & Dans Docent

 

Specialisatie Yoga & Dans Docent

Omschrijving

De opleiding Yoga & Dans is een specialisatie voor yogadocenten en een unieke combinatie van de bewustwording, de houdingen en het meditatieve aspect van de yoga, de bewegingen van de dans, de muziek en het enthousiasmerende van de dans.

 

De volledige specialisatie leidt op tot volwaardig Yoga & Dans docent door het doorlopen van twee modules:
1. Yoga & Dans Basis (5 lesdagen): eigen beleving
2. Yoga & Dans Masterclasses (5 lesdagen): het ontwikkelen van je docentschap

 

Yoga en Dans Basis

Series

De opleiding Yoga & Dans bestaat uit een uitgebreid oefenprogramma van dans- en yogaoefeningen in onderlinge relatie. Elke lesdag staat een thema centraal.  Thema’s kunnen zijn: Basis, Laten gaan, Vertrouwen, Ruimte, Kracht, Stabiliteit en Balans.

 

Er is steeds een vaste choreografie: een opeenvolging van yogahoudingen en dansbewegingen op muziek. Door herhaling gaan de bewegingen in je lichaam zitten. Daarna komen de ervaring, de bewustwording en de meditatieve beleving meer op de voorgrond.

 

Het aanleren van vaste structuur geeft steun, waardoor je jezelf verder ontwikkelt. Het loslaten van een aangeleerde structuur kan een belangrijke stap in je ontwikkeling zijn.

 

Een zorgvuldige opbouw van de yoga- en dansoefeningen geeft een meerwaarde: Je vergroot je eigen bewegingen en daarmee je ‘bewegingstaal’. Je kunt jezelf ervaren als deel van het geheel. Je kunt ontdekkingen doen in energielagen die onontgonnen blijken te zijn.

 

Interactieve werkvormen

Naast de yogadansseries van Magda oefen je ook in interactieve werkvormen en deel je ervaringen. Je leert de basishoudingen en danspassen toepassen en hoe je jouw beleving daarbij verwoordt. Je ervaart waar en hoe klanken en muziek het lichaam binnen komen. Je integreert de lichamelijke en geestelijke aspecten van de yoga en de dans.

 

Ruimte en grenzen

We kijken met respect naar onze lichaamsgrens en die van de ander. Iedereen is anders; de lesstof bieden we op diverse manieren aan. De yogahoudingen (asana’s) bespreken we met alle aspecten die bij de yoga horen.

 

Muziek

Tijdens de opleiding leer je over muziekkeuze. Een muziekkeuze is altijd persoonlijk. Het kan heel uitlopend zijn van klassiek tot wereld muziek. Voor Yoga & Dans is de muziek qua maat en ritme vaak regelmatig. De muziekkeuze is afhankelijk van het thema van de yogadans en de doelgroep waarmee wordt gewerkt.

 

Yoga en Dans Masterclasses

In deze serie hoog interactieve lessen verdiep je je in de didactiek en de didactische vaardigheden die van een Yoga & Dans docent verwacht worden. Onderwerpen die hierbij aanbod komen zijn:

  • Welke muziek is geschikt
  • Uittellen en noteren van de muziek
  • De notatie van de Yoga & Dansseries
  • Het maken van een Yoga & Dansserie op een thema
  • Het jargon van de danstaal
  • Een eigen choreografie maken
  • De yoga vertalen naar de dans en visa versa
  • De ondersteuning van de adem
  • Het aanleren van de choreografie aan cursisten

Tijdens de masterclasses word je in staat gesteld de opleiding af te ronden door middel het geven en ontvangen van intervisie. Alle deelnemers maken een les met een yogadans op muziek. Je kunt gebruik maken van een choreografie van Magda Samson of een eigen choreografie maken.

 

Elke deelnemer levert een op papier uitgewerkte les in bij Magda. Naast deze les lever je ook de muziek en de telling in. Je deelt deze les via een papieren versie of digitaal met je mede-cursisten en geeft (een deel van) deze les life aan hen. Als je zelf geen les geeft ben je aanwezig om te genieten, te delen met de andere cursisten en feedback te geven. Op deze wijze verzamel je tijdens deze masterclasses over veel lesmateriaal.

 

Deelname aan de masterclass-serie wordt gezien als een examinering. Na het voldoende afronden van de lessen en opdrachten in deze serie ontvang je het specialisatiediploma Yoga en Dans. Meer informatie verstrekken we tijdens de opleiding.

Impressie 1

Impressie 2

Lees ook: artikel Yoga en Dans

 

Lesmateriaal

Boek

Magda Samson heeft met Ilse Anthonijsz het boek geschreven: ‘Yoga & Dans als levenskunst’. Voor veel mensen lijkt de beoefening van Yoga & Dans ver weg van het leven van alle dag. Yoga? Veel te zweverig. Dans? Niets voor mij. De combinatie? Veel te moeilijk. Magda en Ilse beschrijven dat het dichter bij het dagelijks leven is dan je denkt. Het is een mooi boek, waarin het persoonlijk verhaal van beide auteurs laat zien hoe Yoga & Dans een helend, sprankelend en verdiepend effect kan hebben. Het boek is verkrijgbaar voor 39,45 euro bij Samsara (exclusief verzendkosten).

 

Filmregistratie

De choreografieën van Yoga & Dans zijn van Magda Samson. Om deze thuis te oefenen, mag de groep gefilmd worden tijdens de cursusdagen. Films mogen daarom – en vanwege de AVG – op geen enkele wijze gedeeld worden buiten de groep. Het niet naleven van de voorwaarden, resulteert in een boete. Bij inschrijving van op de modules ga je akkoord met deze voorwaarde.

 

Docent

Danielle Bersma en Magda Samson zijn de grondleggers van de specialisatie Yoga & Dans. Tijdens de lesdagen laat dans- en yogadocent Magda op inspirerende wijze het goede van beide samensmelten. Lees hier het interview met Magda.

 

 

Voor wie

De opleiding Yoga en Dans is een specialisatie en geschikt voor yogadocenten met minimaal 200u yogascholing en affiniteit met dans. Het is sterk aanbevolen voorafgaand aan de specialisatie minimaal één van de Yoga & Dans weekenden te volgen.

De masterclasses zijn alleen te volgen na het afronden van Yoga & Dans Basis of (indien er plek beschikbaar is en alleen na overleg met Magda) wanneer je in eerdere jaren de volledige 12-daagse Yoga & Dans hebt gevolgd.

Na afronding van de Yoga & Dans Masterclasses is het voor de persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling als Yoga & Dans docent sterk aanbevolen om de interactieve Yoga & Dans Expertclasses te volgen. Informatie hierover volgt later. Twijfel je? Bel dan gerust om te overleggen.

 

Data

Yoga & Dans Basis: zondagen 11.00-17.00u: 17 september, 8 oktober, 5 en 26 november, 17 december 2023*

Yoga & Dans Masterclasses: zondagen 11.00-17.00u: 14 januari, 4 februari, 3 en 24 maart, 21 april 2024

 

* WACHTLIJST
Er is een wachtlijst voor Yoga & Dans Basis.
Meld je aan bij belangstelling, bij voldoende belangstelling plannen we een extra editie.
Indien er een plek vrijvalt in de Basis wordt deze toegewezen aan de eerstvolgende op de wachtlijst die zich voor zowel Basis als Masterclasses heeft ingeschreven.
Indien dit niet van toepassing is, gaat de wachtlijstplaats naar een inschrijving voor alleen Basis.

 

Accreditatie

De modules zijn erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland met elk 30 punten per module.

Je ontvangt een certificaat aan het einde van de door jouw gevolgde lessen mits is voldaan aan de opdrachten en je alle lessen hebt deelgenomen. Indien je deelgenomen hebt aan de masterclass-serie en de opdrachten hierin voldoende hebt afgerond, ontvang je het diploma van Yoga & Dans Docent.

 

Locatie

Samsara Schiedam

Korte Haven 125

3111 BH Schiedam

 

Kosten en inschrijving

Yoga & Dans Basis
595 euro persoon, inclusief € 95 euro inschrijfgeld

Dit bedrag is inclusief de lessen, een lesmap met daarin de uitgebreid omschreven dansen van Magda onbeperkt thee en (indien behaald) het certificaat.

 

Yoga & Dans Masterclass-serie

595 euro per persoon, inclusief € 95 euro inschrijfgeld

Dit bedrag is inclusief de lessen, onbeperkt thee en (indien behaald) het diploma.

 

Korting bij aanmelding beide modules in één keer

Indien er voor beide modules in één keer wordt ingeschreven, is er korting mogelijk en betaal je 1.050 euro per persoon. Dit bedrag kan in termijnen betaald worden. De annuleringsvoorwaarden gelden voor de startdatum van de eerste module.

Inschrijven kan via het Inschrijfformulier. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Voor praktische en administratieve informatie kun je mailen naar Lisanne Minnaard via adminisatratie@samsara.nl

Voor organisatorische vragen kun je mailen naar Romanie Graumans via romanie@samsara.nl

Voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar Magda Samson via magdastrikwerda@gmail.com

 

Uitspraken van cursisten

‘Yoga en Dans draagt bij aan de vrolijkheid van mijn dag’

‘Bewegen met jou heeft een sprankelend effect op mij’

‘Ik wist niet dat ik het in me had, ik ontdek wonderen in mezelf!’