header image

Opleiding Yoga & Dans

 

 

Deze uitgebreide 12-daagse docentenopleiding Yoga & Dans is ontwikkeld door Danielle Bersma en Magda Samson.

 

In deze opleiding zijn het de gevoelsaspecten, bewustwording en meditatieve aspect van de yoga, de bewegingen en houdingen van beide en de muziek en het enthousiasmerende van de dans, die deze combinatie zo uniek maakt.

Docent Magda Samson laat op inspirerende wijze het goede van beide samensmelten.

 

De opleiding Yoga & Dans bestaat uit een uitgebreid oefenprogramma van dans- en yogaoefeningen in onderlinge relatie. Elke lesdag staat een thema centraal.  Thema’s zijn onder andere: Basis, Laten gaan, Vertrouwen, Ruimte, Kracht, Stabiliteit en Balans.

 

Uitspraken van cursisten

 • ‘Yoga en Dans draagt bij aan de vrolijkheid van mijn dag’
 • ‘Bewegen met jou heeft een sprankelend effect op mij’
 • ‘Ik wist niet dat ik het in me had, ik ontdek wonderen in mezelf!’

 

Opbouw van de opleiding Yoga & Dans

De Yoga & Dansseries bestaan uit een vaste choreografie; Een opeenvolging van yogahoudingen en dansbewegingen op muziek. Door herhaling gaan de bewegingen in je lichaam zitten. Daarna komen de ervaring, de bewustwording en de meditatieve beleving meer op de voorgrond. Het aanleren van vaste structuur geeft steun, waardoor je jezelf verder ontwikkelt. Het loslaten van een aangeleerde structuur kan een belangrijke stap in je ontwikkeling zijn. Een zorgvuldige opbouw van de yoga- en dansoefeningen geeft een meerwaarde: Je vergroot je eigen bewegingen en daarmee je ‘bewegingstaal’. Je kunt jezelf ervaren als deel van het geheel. Je kunt ontdekkingen doen in energielagen die onontgonnen blijken te zijn.

 

Naast de yogadansseries van Magda oefen je ook in interactieve werkvormen en deel je ervaringen. Je leert de basishoudingen en danspassen toepassen en hoe je dit aan cursisten aanleert. Je ervaart waar en hoe klanken en muziek het lichaam binnen komen. Je integreert de lichamelijke en geestelijke aspecten van de yoga en de dans.

 

We kijken met respect naar elkaars lichaamsgrenzen. Iedereen is anders; de lesstof bieden we op diverse manieren aan. De yogahoudingen (asana’s) bespreken we met alle aspecten die bij de yoga horen.

 

De afsluiting van de opleiding bestaat uit een examen. Je maakt een les met een yogadans op muziek. Je kunt gebruik maken van een choreografie van Magda Samson of een eigen choreografie maken. Je levert een papieren versie in bij Magda en deelt je les of via een papieren versie of digitaal met je mede-cursisten, zodat je na het volgen van deze opleiding beschikking hebt over veel lesmateriaal.

Je geeft een deel van deze les life aan je medecursisten. Wanneer je niet mee wilt doen aan het examen, is dit ook prima. Je bent dan de les wel aanwezig om te genieten en te delen met de andere cursisten. In de voorbereiding op het examen lever je de muziek en telling in, die je wilt gebruiken. Meer informatie verstrekken we tijdens de opleiding.

 

Je ontvangt van Samsara een map, met daarin de dansen die Magda gemaakt heeft uitgebreid beschreven.

 

 

Muziek

Een muziekkeuze is altijd persoonlijk. Het kan heel uitlopend zijn van klassiek tot wereld muziek. Voor Yoga & Dans is de muziek qua maat en ritme vaak regelmatig. Je kiest de muziek afhankelijk van het thema van de yogadans en de doelgroep waarmee je gaat werken.

 

Theorie

 • Welke muziek is geschikt
 • Uittellen en noteren van de muziek
 • De notatie van de Yoga & Danssseries
 • Het maken van een Yoga & Dansserie op een thema
 • Het jargon van de danstaal
 • Een eigen choreografie maken
 • De yoga vertalen naar de dans en visa versa
 • De ondersteuning van de adem

 

Docent

Magda Samson brengt de yoga en dans op inspirerende wijze samen.

Lees ook het interview met Magda

 

Voor wie

Deze opleiding is een specialisatie, geschikt voor yogadocenten (in opleiding). Ook voor mensen met veel ervaring die de dans en de yoga willen combineren.

 

Impressie 1

Impressie 2

 

Lesdagen

De lessen vinden plaats op 12 vrijdagen van 11.45-17.45 uur.

Met heel veel plezier en heel veel moeite door de corona en de coronamaatregelen hebben in februari 2022 twintig cursisten deze opleiding afgerond.
Door alle onzekerheden van de afgelopen twee jaar door Covid en voor de komende periode, hebben we besloten geen opleiding in 2022 te starten.
Indien je geïnteresseerd bent in deze opleiding, graag aanmelden.

 

Film registratie

De choreografie van Yoga & Dans is van Magda Samson.

Om de Yoga & Dans thuis te oefenen, mag de groep gefilmd worden tijdens de cursusdagen. Films mogen, mede door de AVG, NIET (op enige wijze) gedeeld worden buiten de groep.

 

Lunch

Op alle dagen wordt er een bijzonder lekkere vegetarische lunch gereserveerd door Robert Schouten.

 

Accreditatie

De opleiding is erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) als specialisatie met 60 punten. Een certificaat wordt verstrekt als het examen voldoende is en minimaal 10 van de 12 dagen gevolgd is. Wanneer je geen examen doet en/of minder dan 10 dagen aanwezig bent geweest (maar wel minstens 7), verstrekken we een bewijs van deelname (30 punten).

 

Locatie

Danszaal in sportcentrum Kees, Kees Boekelaan 3 – 3723 BA Bilthoven.

Het sportcentrum bevindt zich op 10 minuten loopafstand van Station Bilthoven, is goed bereikbaar met de auto en beschikt over een ruime parkeerplaats (gratis parkeren).

 

Kosten en inschrijving

€ 1275,-  (inclusief €150,- inschrijfgeld).  Gespreide betaling mogelijk, met €7,50 administratiekosten. Koffie en thee en een geweldige vegetarische lunch zijn inbegrepen.

Inschrijven als geïnteresseerde kan via het Inschrijfformulier Bijscholingen. Een bevestiging en betalingsgegevens ontvang je binnen enkele dagen per e-mail. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Lees ook onze voorwaarden bijscholingen.

 

Meer informatie

Heb je vragen over de opleiding Yoga en Dans, stel je vraag dan aan danielle@samsara.nl.

Coördinator van deze bijscholing: Danielle Bersma.

 

Lees ook: artikel Yoga en Dans

 

Uitspraken van docenten Magda en Danielle

 • ‘Je bent ruimer dan je lichaamsgrenzen aangeven’
 • ‘De oefening is er voor jou en jij niet voor de oefening’
 • ‘Niet ik beweeg, maar Ik word bewogen’
 • ‘Eén gebaar kan heel veel in beweging zetten’
 • ‘Het gaat niet om de herinnering van de vorige keer, maar om de ervaring in het Nu’
 • ‘Dans vanuit je hart!’

 

Magda Samson heeft met Ilse Anthonijsz het boek geschreven: ‘Yoga & Dans als levenskunst’.

Voor veel mensen lijkt de beoefening van Yoga & Dans ver weg van het leven van alle dag. Yoga? Veel te zweverig. Dans? Niets voor mij. De combinatie? Veel te moeilijk. Magda en Ilse beschrijven dat het dichter bij het dagelijks leven is dan je denkt. Het is een mooi boek, waarin het persoonlijk verhaal van beide auteurs laat zien hoe Yoga & Dans een helend, sprankelend en verdiepend effect kan hebben.

Verkrijgbaar via Magda Samson

 

 

Powered by Studio van Zwet